Raskrinkavanje.ba

Teorija zavjere: Dokazivanje da su slavne žene bile “muškarci” ima korijene u transfobiji

Na Facebooku se dijeli videosnimak u kome se za brojne poznate žene iz svijeta muzike i filma tvrdi da su “suprotnog pola od onog što nam govore”. Ove “zavjerološke” tvrdnje dokazuju se besmislenim “analizama” izgleda ovih žena.

Foto: freepik, inkdrop

Na Facebooku je 21. novembra 2023. godine objavljen videosnimak (arhivirano) u kome se za brojne poznate ličnosti, većinom žene, tvrdi da su “suprotnog pola od onog što nam govore”. Na snimku se čuje glas muškarca koji na engleskom jeziku “analizira” fotografije i snimke javnih ličnosti i na osnovu njih donosi zaključke o njihovom “pravom polu”. U  najvećem broju slučajeva oni su temeljeni na izgledu pojedinih dijelova tijela – prije svega glave, kukova i ramena.

Na samom početku snimka, koji je objavljen sa titlovanim prevodom, navodi se:

Mnoge javne ličnosti iz industrije zabave i politike su suprotnog pola od onoga što nam govore. Ova je slika muške i ženske lobanje. Kako što vidite muškarci imaju kvadratne vilice i brade. Ženska vilica je obla. Muški čeoni nadočni lukovi su izraženiji, u stvari, ženska lobanja skoro da nema nadočne lukove. Uopšteno izgled ženske lobanje je zaobljeniji i manje robustan u odnosu na izgled muške koja ima naglašenu četvrtasto i rigidnije karakteristike. Kada poredimo skelete vidimo da su muška ramena šira. Ženska ramena se nalaze više ispred skeletnog okvira i zaobljena su. Želeo sam da poredim mušku i žensku strukturu kostiju, a najbolji primer transrodne osobe koju viđamo u javnosti je Mišel Obama. Dosta ljudi je na internetu pokazivalo detalje za ovo ali pogledajmo ponovo nekoliko stvari. Kvadratna vilica je izražena. Široka ramena su očigledna. Povijeno držanje i velike minđuše se koriste za skretanje pažnje sa ramena. Videli smo čudne aktivnosti u predjelu genitalija. I adamova jabučica koja se inače prekriva šminkom. Sveukupno ima jako mišićav atletski izgled.

U slučaju Michelle Obame tvrdi se da ju je njen muž i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama nekoliko puta oslovio kao “Michael”, što se navodno čuje u nekoliko uključenih videoisječaka.

Muškarac koji govori u snimku zatim “analizira” fotografije drugih poznatih osoba, za koje “utvrđuje” da su transrodne. U snimku, koji traje preko 40 minuta, pominju se, između ostalih, Melania Trump, Serena Williams, Jennifer Garner, Madonna, Angelina Jolie, Celine Dion, Megan Fox, Cher, Jessica Alba i Lady Gaga. Jedan od rijetkih muškaraca za kojeg se navodi da je transrodan jeste pjevač Justin Bieber. 

Pored pomenutih anatomskih karakteristika, oblika vilice i ramena, muškarac u snimku zaključke izvodi i na osnovu širine kukova.

On koristi uvredljive izraze poput “zavjera trandži” i u nekoliko navrata implicira da bi motiv transrodnih osoba da kriju svoj pol mogla biti korist. U kontekstu Jessice Albe pominje da ima “kompaniju od 2 milijarde dolara”,  te da su je “tako isplatili, jer je vrlo uspješna trandža iluminata”. Na drugom mjestu u snimku tvrdi se da su sve “vodeće glumice” u Hollywoodu transrodne, jer “morate da budete tranža ili nećete dobiti posao”.

Snimak je objavljen uz opis u kome su ponovljene tvrdnje iz njega.

Fire Shot Capture 125   T.r.a.n.d.ž.e. Među Glumicama I...   Marko Kraljevic Ponovo Jaše   Fa    Www.facebook.com

Šta su činjenice?

 

Tvrdnje iznesene u videosnimku dio su popularnog “zavjerološkog” narativa prema kome su mnoge javne ličnosti (uglavnom iz svijeta muzike i filma) transrodne i to kriju. Ova teorija zavjere poznata je kao “transvestigation” ili “elite gender inversion” (rodna inverzija elite) i o njoj je pisao portal Vice u članku objavljenom 21. septembra 2023. godine. Zagovornici/e ovog “zavjerološkog” narativa svoje tvrdnje obično dokazuju različitim “analizama” oblika lobanje, kukova ili Q uglova, navodi Vice, i dodaje da ove “istrage često nisu ništa sofisticiranije od fotošopiranih linija preko slika slavnih”.

U članku se ukazuje na to da su ovakve neutemeljene tvrdnje o pojedinim slavnim ličnostima u zavjereničkim krugovima prisutne već duže vrijeme. Vice tako podsjeća da su teniserke Venus i Serena Williams bile mete ovakvih tvrdnji te pominje neutemeljene glasine još iz 2008. godine da je Lady Gaga “hermafrodit”. Ove tvrdnje imaju korijen u rasizmu i seksizmu, a u novije vrijeme povezane su i sa “panikom oko takozvane trans agende.”

“Dok većina teorija zavjere krivi moćne grupe, neke krive 'žrtvene jarce' koji nužno nemaju veliku moć,” kaže Karen Douglas, profesorica socijalne psihologije na Univerzitetu Kent. “Na primjer, imigranti se često optužuju za pokušaje preuzimanja kontrole, a feministkinje se ponekad optužuju da imaju plan istisnuti muškarce s pozicije moći.”

Ovo drugo, objašnjava ona, takođe je povezano s opštom idejom da je “rodna ideologija” zavjera za potkopavanje tradicionalnih društvenih vrijednosti – nešto što je postalo glavna tema desničara s obje strane Atlantika. Ovo zauzvrat sije sjeme teorije zavjere da transrodna prava ne štite manjinsku skupinu, već su alati za eliminaciju biološkog pola i uništavanje porodičnih vrijednosti. 

Iako ova teorija zavjere ima sličnosti s QAnonom i drugim ekstremno desničarskim teorijama zavjere, ona nije nužno dio njih, navodi Vice, i ukazuje na njen “više ezoteričan, new age ugao”.

U središtu ovoga je vjerovanje da su elite prodale svoj rod zloj sili u zamjenu za moć, bogatstvo i slavu.

Dokazi koji se nude u analiziranom viralnom snimku zapravo su na tragu navedenog. Dominantno je riječ o “analizama” izgleda poznatih. Polazište ovih “analiza” jeste vjerovanje da je izgled određenih dijelova tijela – oblik lobanje ili karlice – u velikoj mjeri povezan sa polom pojedinca/ke. Ipak, procjena biološkog pola samo na osnovu izgleda kostiju, čak i ako se gleda cjelovit skelet, ne daje uvijek stoprocentno tačno rezultate, navodi se na stranici Britanskog udruženja za biološku antropologiju i osteoarheologiju (BABAO). Stručnjaci/kinje koje je kontaktirao AFP analizirajući slične tvrdnje rekli/e su slično za ovu platformu:

”Ne možemo sa sigurnošću reći kojeg je pola bio pojedinac samo na temelju oblika kostiju”, rekla je Caroline VanSickle, biološka antropologinja i docentica na A.T. Univerzitetu Still u Sjedinjenim Američkim Državama. "Možemo ponuditi prilično informisanu pretpostavku, ali čak i tada ponekad dobijemo pogrešan odgovor ili završimo s neuvjerljivim rezultatima.

“Takođe, nedostaju nam i metode za identifikaciju interseksualnih pojedinaca, koji čine oko dva odsto populacije, i imamo ograničene podatke o tome kako moderne hormonske terapije koje afirmiraju rod mogu uticati na karakteristike skeleta koje se tradicionalno koriste za procjenu pola”, rekla je VanSickle za AFP, koja je napisala na Twitteru thread kao odgovor na obmanjujući tvrdnju.

Narator u snimku na bazi vlastitih procjena iznosi zaključke o “stvarnom polu” poznatih ličnosti. Jasno je da one kao takve ne mogu biti nikakav valjan dokaz za iznesene tvrdnje.

Pored ovih, u snimku se nude i drugi, jednako neuvjerljivi dokazi. Tako je, na primjer, u slučaju Michelle Obame objavljen snimak iz 2014. godine na kome komičarka Joan Rivers u šali govori da je Michelle Obama transrodna. Kao dokaz su predstavljeni i slični snimci Megan Fox i Jessice Albe (arhivirano), na kojima govore da su muškarci. Narator u snimku pritom odbacuje objašnjenje da je riječ o šali.

U snimku su i dva inserta na kojima navodno Barack Obama suprugu naziva “Michael”. Jednim od njih bavio se Reuters. Ova agencija utvrdila je da je bivši američki predsjednik mislio na Michaela Mullena, sina bivšeg načelnika Združenog štaba Mikea Mullena.

Tvrdnje da je bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama rođena kao muškarac i da je njeno ime, ustvari, bilo Michael godinama se šire internetom. Ove navode opovrgle su brojne platforme za provjeru činjenica (link, link). Raskrinkavanje je ranije pisalo o netačnim tvrdnjama da je Michelle Obama bila registrovana kao muškarac za glasanje na izborima. Kako smo i naveli u ovoj analizi, supruga bivšeg predsjednika SAD-a rođena je kao žena i zvala se Michelle LaVaughn Robinson. Ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnje da je rođena kao muškarac.

Takvi dokazi ne postoje ni u slučaju brojnih drugih osoba koje se pominju na snimku, kao što su Serena Williams, Cheer, Melania Trump i Madonna. S druge strane, jedna osoba koja se pojavljuje na snimku zaista jeste rođena kao muškarac. Riječ je o manekenki Kelly van der Veer.

Shodno navedenom, analizirani snimak u kojem se za prikazane poznate ličnosti navodi da su transrodne i da to kriju ocjenjujemo kao teoriju zavjere .

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke