Raskrinkavanje.ba

Teorija zavjere o “insceniranom” masakru u Račku ponovo u medijima

Mediji su ponovo aktuelizovali tvrdnje koje je njemački historičar Matthias Küntzel iznio u svojoj knjizi iz 2000. godine, a prema kojima je masakr u kosovskom selu Račak “insceniran”. Činjenice o ovom zločinu ne podržavaju takve zaključke.

Foto: Flickr

Povodom godišnjice početka NATO zračnih napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju, na portalu Alo je 26. marta 2024. godine objavljen članak pod naslovom:

ŠOK OTKRIĆE NEMAČKOG ISTORIČARA! NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za kopnenu invaziju na Kosovo! RAČAK JE INSCENIRAN

Članak govori o tvrdnjama koje je iznio njemački autor Matthias  Küntzel u knjizi “Put u rat: Njemačka, NATO i Kosovo”, a prema kojima je masakr u mjestu Račak na Kosovu 1999. godine bio “insceniran” kako bi poslužio kao povod za NATO intervenciju i zračne udare protiv ciljeva u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Najmoćnije svetske sile spremale su 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, kopnenu invaziju na Kosovu i za to su spremili čak 200.000 vojnika! To je u knjizi "Put u rat: Nemačka, NATO i Kosovo" otkrio nemački istoričar i politikolog Matijas Kincel.
(...)
Kincel navodi i da do rata na Kosovu verovatno nikada ne bi došlo da je Nemačka objavila pravi izveštaj o slučaju "Račak". Navodni masakr koji su Srbi počinili nad Albancima u Račku je, podsetimo, poslužio kao povod za bombardovanje Jugoslavije 1999, a kasnije se ispostavilo da je taj slučaj bio insceniran.

- Ovako je, dakle, izgledala situacija početkom marta: vojna operacija protiv Beograda niti se nametala na bazi humanitarne situacije na Kosovu, niti je bila urgirana javnim mnjenjem u državama NATO. Ali baš u tom trenutku finska komisija predaje Saveznoj vladi (Nemačke) svoj obdukcioni izveštaj o Račku. Do rata na Kosovu verovatno nikad ne bi došlo da je Joška Fišer (u to vreme šef nemačke diplomatije, prim. nov.) tada obelodanio izveštaj o "masakru" u Račku. Onda bi možda više bilo uzeto u obzir i važno otkriće Berliner cajtunga o Račku od 12. marta 1999: "Interno, tako važi u OEBS, odavno se veruje da je reč o 'insceniranju sa albanske strane'. Do tog rezultata došlo se na osnovu podataka iz centra veze Misije na Kosovu. Tako je 'većina mrtvih skupljena u široj okolini Račka i prenesena na mesto gde će kasnije biti pronađeni'. Većina Albanaca stradala je, po tome, u borbama od dejstva srpske artiljerije. Mnogima od njih 'kasnije je navučena civilna odeća', kaže jedan predstavnik OEBS." Ipak ništa od toga: finski konačni izveštaj držan je u tajnosti - piše Kincel.

Članak je zapravo “reciklirana” verzija Kurirovog članka objavljenog 19. jula 2021. godine, kog su još tada prenijeli mnogi mediji iz regiona. Tvrdnje Matthiasa Küntzela o “insceniranom masakru” u Račku objavljuju se na portalima već nekoliko godina (1, 2, 3). 

Ko je Matthias Küntzel?

Matthias Küntzel je njemački politolog i historičar te bivši vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu u Hamburgu. Njegovo profesionalno djelovanje proteklih decenija uglavnom je fokusirano na proučavanje antisemitizma s naglaskom na ono što opisuje kao “muslimanski antisemitizam”, kog povezuje s nacizmom. Knjigu “Put u rat: Njemačka, NATO i Kosovo” objavio je 2000. godine, a 2021. prevedena je na srpski jezik

Šta se dogodilo u Račku?

U jutarnjim satima 15. januara 1999. godine, policijske snage tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i paravojne jedinice opkolile su selo Račak na Kosovu i u višesatnoj akciji ubile 45 albanskih civila, među kojima je bilo i žena i maloljetnika. Narednog jutra, 16. januara, William Walker, tadašnji šef verifikacione misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), došao je na lice mjesta i na osnovu onoga što je vidio okarakterisao događaj kao masakr. Tijela žrtava su dva dana kasnije poslata na obdukciju u Prištinu. Jugoslavenski forenzički tim je 19. januara tvrdio da je obdukcija pokazala da se u Račku nije desio masakr te da su ubijeni bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i da su tijela osakaćena posthumno. Međutim, obdukcioni nalaz koji je sačinio finski tim ispred EU, na čelu s forenzičarkom Helenom Rentom, ukazivao je na suprotno. 

Srbijanske vlasti i danas, 25 godina nakon zločina, tvrde da je masakr “insceniran” te da su osobe koje su u njemu ubijene bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova koji su poginuli u borbama sa srbijanskom policijom.

Ipak, događaji koji su se odvili u Račku 15. januara 1999. okarakterisani su kao masakr i u izvještajima Međunarodnog suda pravde i organizacije za ljudska prava Human Rights Watch.

Masakr je bio važan faktor u odluci NATO saveza da započne zračnu operaciju protiv ciljeva u SRJ u martu 1999. godine, a bio je uključen i u optužnicu protiv Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom. Milošević je preminuo 2006. godine, pa presuda nikada nije izrečena. 

U presudi Haškog tribunala generalu srbijanske policije Vlastimiru Đorđeviću spominje se odgovornost za masakr u Račku i navodi se da je imao vodeću ulogu u njegovom prikrivanju. 

Küntzel u svojoj knjizi, u dijelu koji su objavili mediji, navodno tvrdi da njemačka vlada nije objavila “pravi” izvještaj finskog tima o Račku, koji bi navodno dokazao da se masakr nije desio, odnosno da je bio insceniran. Navodi da je u internim krugovima OEBS-a uvriježen stav o tome da su “Albanci inscenirali masakr” i da o tome svjedoče tajni podaci Misije OEBS-a na Kosovu.

Za ove tvrdnje ne postoje dokazi. 

Obdukcijski nalaz finskog tima, koji je predvodila Helena Ranta, objavljen je 17. marta 1999. godine. Napisan je na osnovu obdukcije 40 tijela. U izvještaju je naglašeno da obdukcijski nalaz ne može dati definitivne odgovore na pitanje da li je bilo oružanog sukoba ili su žrtve umrle na neki drugi način te se u njemu sugeriše da je potrebno izvršiti kompletnu istragu i naglašava se da samo patološki izvještaj nije dovoljan da se događaj okarakteriše kao “masakr”. Ipak, izvještaj je osporio tada postojeće tvrdnje srbijanskih vlasti da su zločin inscenirali Albanci. U njemu je naglašeno da na ubijenim osobama nisu pronađeni dokazi da su koristile vatreno oružje te da su tvrdnje da su žrtve naknadno “presvučene” u civilnu odjeću netačne i da nema dokaza da su sakaćenja na tijelima izvedena nakon smrti. Dvadeset i dvije od 40 ubijenih osoba pronađene su na brdu iznad sela i bile su ustrijeljene u glavu.

Dakle, tvrdnje o insceniranom masakru prikazane su kao netačne još nakon prvog izvještaja finskog tima. 

Helena Ranta je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 2008. godine govorila o tome kako je za vrijeme pisanja prvog izvještaja osjećala kao da William Walker, američki diplomat koji je u vrijeme masakra vodio međunarodnu monitoring grupu na Kosovu, vrši pritisak na nju i njen tim da u tom prvom izvještaju okarakterišu zločin kao “masakr”, što je ona na koncu odbila, jer je, kako je objasnila,  ona forenzičarka i njen je posao bio da izda patološki izvještaj, a ne da pravno kvalifikuje zločin. Ranta u intervjuu objašnjava kako je forenzička istraga nastavljena na licu mjesta, u samom Račku, u novembru 1999. i martu 2000. godine.

RSE: Da li ste, ipak, nakon izvršene autopsije u martu 1999. godine, imali, bar samo za sebe, neku legitimnu rekonstrukciju zločina u Račku?

Ranta: Ne u martu ’99. Bila sam u stanju da dođem do konkretnijih zaključaka tek nakon kompletnijeg uvida, koji je obuhvatao istragu i na licu mesta, u jarku gde su tela nađena, i u samom selu Račak. Sve je to zapisano u izveštaju, koji je pre dve godine deklasifikovan.

RSE: Bili ste svedok i na suđenju Miloševiću u Haškom tribunalu, i obarajući njegove iskaze, rekli ste da kod žrtava iz Račka niste našli nikakve bedževe OVK ili druga vojna obeležja i dokumente.

Ranta: Ne, ništa od toga nismo našli, niti smo našli znake da su bedževi odstranjivani.

RSE: Pobili ste, takođe, Miloševićeve navode da se radilo o borcima OVK koji su preobučeni u civilna odela. Vaši nalazi su utvrdili da su žrtve bili civili.

Ranta: U trenutku smrti, nosili su civilna odela. Ispitali smo svu odeću, istražujući da li rupe na njoj odgovaraju ulaznim i izlaznim ranama na telima žrtava – nalazi su pokazali da odgovaraju. Sve je to sadržano u izveštaju o autopsiji.
(...)
RSE: Vi ste u svom izveštaju o patologiji dokazali da žrtve nisu bile borci OVK i da nisu poginule u borbama, što je tvrdila srpska strana.

Ranta: Da. Nema govora o tome da su ti ljudi ubijeni u unakrsnoj vatri. Ne. Oni su u trenutku smrti bili civili. Ja, razume se, ne mogu da tvrdim da neki od njih nisu ranije eventualno imali kontakte sa OVK, ali u trenutku kad su bili ubijeni nosili su civilnu odeću i bili su civili.

Berliner Zeitung je 12. marta 1999. godine objavio da je iz krugova OEBS-a iz Beča dobio informaciju da visoki zvaničnici u toj organizaciji smatraju da se masakr nije desio i da je albanska strana sve to “inscenirala”. Riječ je o nezvaničnim informacijama iz neimenovanih izvora. Osim toga, ako i jesu istinite, riječ je o tvrdnjama nastalim prije provođenja sveobuhvatne istrage, pa čak i prije nego što je objavljen prvi obdukcijski nalaz finskog tima. Stoga, interne opservacije zvaničnika OEBS-a neposredno nakon događaja, bez rezultata ikakve konkretne istrage, nisu dovoljne za zaključak da je masakr insceniran.

Novinar Bo Adam je 2000. godine napisao serijal članaka o događajima u Račku za Berliner Zeitung, u kojima osporava da se u selu desio masakr. Njegove tvrdnje bazirane su na istrazi ovog lista s lica mjesta, kao i na navodnom pristupu dokumentima kompletnog obdukcijskog nalaza finskog tima, za koji tvrdi da naprosto ne sadrži dokaze o masakru, odnosno ne sadrži dokaze da su ubijeni Albanci/ke bili nenaoružani civili (1, 2, 3). Adam je svjedočio i u Miloševićevu korist u Haagu 2005. godine. Na suđenju je svjedočila i Helena Ranta i na njemu su prezentovani dokazi iz opsežne istrage s lica mjesta koju je proveo Rantin tim i kojom je dokazano, između ostalog, da su 22 muškarca čija su tijela pronađena u jarku na brdu iznad Račka streljana na tom mjestu, definitivno osporavajući tvrdnje o borcima koji su poginuli u bici i čija su tijela naknadno smještena u taj jarak kako bi se “inscenirao masakr”. Nakon što su mu na suđenju prezentovani ti dokazi, u koje nije imao uvid za vrijeme obavljanja vlastite istrage, Adam je djelimično ublažio svoj iskaz, ali je naglasio da i dalje nije siguran da li su žrtve poginule u borbi ili su smaknute (link). 

Shodno činjenicama, tvrdnju da se “ispostavilo” da je masakr u Račku insceniran te da je to otkrio njemački historičar Matthias Küntzel ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Napomena

19.4.2024. Nakon objave ove analize, portali Kurir, Espreso i Novosti ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

22.4.2024. Nakon objave ove analize, portali Alo i Srbija danas ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.03.2022

Radio Televizija Srbije: Učešće Nemačke u bombardovanju SR Jugoslavije: Prvi nemački rat posle 1945.

Zašto je Nemačka tako izričito želela da učestvuje u napadu NATO-a na SR Jugoslaviju 1999? Jedno od objašnjenja nudi nemački autor Matijas Kincel u kn...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 10.01.2022

Vesti-rs: BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. MOGLO JE BITI SPREČENO? Nemci sakrili važan papir, svemu kumovao Joška Fišer

Nemci su šest dana pred početak NATO agresije na SR Jugoslaviju sakrili papir koji je stigao u Savet EU i mogao je da zaustavi ili bar odloži početak...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 28.03.2023

Webtribune: Zašto su Nemci ušli u rat protiv Srbije treći put u jednom veku

Nemci su bili kivni na Srbiju: Srbi su doprineli nemačkom porazu u dva svetska rata. Formiranje Jugoslavije dovođeno je u neposrednu vezu s nemačkom k...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 29.03.2023

Intermagazin: ZAŠTO SU NEMCI UŠLI U RAT PROTIV SRBIJE treći put u jednom veku

Pitanje koje ne prestaje da intrigira povodom svake godišnjice NATO agresije: kako su se, i zašto, Nemci opet odlučili da uđu u rat protiv Srbije. Tre...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 29.03.2023

Koreni: Kako su Nemci ušli u rat protiv Srbije treći put u jednom veku

Nemci su bili kivni na Srbiju: Srbi su doprineli nemačkom porazu u dva svetska rata. Formiranje Jugoslavije dovođeno je u neposrednu vezu s nemačkom k...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 20.07.2021

Stanje stvari: Матијас Кинцел: НАТО је 1999. имао спремних 200.000 војника за копнену инвазију на Косово

Израђен је план о ангажовању 150.000 до 200.000 војника и одмах су формирани привремени главни штабови у региону, каже немачки историчар

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 18.07.2021

Kurir: KRVAVI PLAN ZA OTCEPLJENJE KiM SMIŠLJEN U BERLINU: Poznati nemački istoričar otkriva pozadinu agresije NATO na našu zemlju

Rat za otcepljenje KiM od Srbije bio je prvorazredni cilj obnovljene imperijalne politike Nemačke čiji su se lideri posle pada Berlinskog zida vratili...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 20.12.2021

Ekspres: Matijas Kincel: Bombardujući Beograd "ispravljali“ Aušvic

Veliku pažnju ne samo domaćih istoričara, već i šire javnosti, privukla je knjiga nemačkog politikologa i istoričara Matijasa Kincela "Put u rat – Nem...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.03.2022

NSPM: Učešće Nemačke u bombardovanju SR Jugoslavije - Prvi nemački rat posle 1945.

Uoči svake godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, uvek se iznova potrže intrigantno pitanje nemačke odgovornosti za prvi „...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 10.01.2022

Kurir: BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. MOGLO JE BITI SPREČENO? Nemci sakrili važan papir, svemu kumovao Joška Fišer

Nemci su šest dana pred početak NATO agresije na SR Jugoslaviju sakrili papir koji je stigao u Savet EU i mogao je da zaustavi ili bar odloži početak...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 25.03.2022

HR SOTT: Učešće Nemačke u bombardovanju SR Jugoslavije: Prvi nemački rat posle 1945.

Zašto je Nemačka tako izričito želela da učestvuje u napadu NATO-a na SR Jugoslaviju 1999? Jedno od objašnjenja nudi nemački autor Matijas Kincel u kn...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 28.03.2023

RT Balkan: Kako su Nemci ušli u rat protiv Srbije treći put u jednom veku

Nemci su bili kivni na Srbiju: Srbi su doprineli nemačkom porazu u dva svetska rata. Formiranje Jugoslavije dovođeno je u neposrednu vezu s nemačkom...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2021

Iskra: НЕМАЧКИ ИСТОРИЧАР: НАТО је 1999. имао спремних 200.000 војника за копнену инвазију на Косово! Рачак је инсцениран

У строгој тајности 27. маја 1999. министри одбране САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије састали су се у хотелу “Бристол” у Бону како би...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 26.03.2024

Lajk (.rs): ŠOK OTKRIĆE NEMAČKOG ISTORIČARA! NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za kopnenu invaziju na Kosovo! RAČAK JE INSCENIRAN

Najmoćnije svetske sile spremale su 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, kopnenu invaziju na Kosovu i za to su spremili čak 200.000 voj...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2021

Objektiv.rs: “Račak je ISCENIRAN”: Šok otkriće nemačkog istoričara – Spremali su ofanzivu na Srbiju sa 200.000 vojnika

Kincel navodi i da do rata na tzv. Kosovu verovatno nikada ne bi došlo da je Nemačka objavila pravi izveštaj o slučaju "Račak"

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2021

Srbija danas (.rs): RAČAK ISCENIRAN - NATO PLANIRAO KOPNENU INVAZIJU NA KOSOVO! Šokantno otkriće - svetske sile spremile 200.000 vojnika!

Kincel navodi i da do rata na Kosovu verovatno nikada ne bi došlo da je Nemačka objavila pravi izveštaj o slučaju "Račak"

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 21.07.2021

KM novine: НЕМАЧКИ ИСТОРИЧАР: Рачак инсцениран, НАТО 1999. спремио 200.000 војника за напад на КиМ!

У строгој тајности 27. маја 1999. министри одбране САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије састали су се у хотелу "Бристол" у Бону како би...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2021

Alo: "RAČAK JE ISCENIRAN" Šok otkriće nemačkog istoričara: Spremali su kopnenu ofanzivu na Srbiju sa 200.000 vojnika!

U strogoj tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu "Bristol" u Bonu kako bi...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 24.01.2020

Pravda: KARL BILT I EVROPSKI SAVET RAZOTKRILI: Kakva je veza između američkog generala i crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti

Sećate li se, a kako možete da ga se ne setite ako iole pažljivo promatrate sve ovo što nam se događa, američkog generala Kertisa Skaparotija i njego...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2021

Espreso.co.rs: ŠOK OTKRIĆE NEMAČKOG ISTORIČARA: NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za kopnenu invaziju na Kosovo!?

Najmoćnije svetske sile spremale su 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, kopnenu invaziju na Kosovu i za to su spremili čak 200.000 voj...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 21.07.2021

Intermagazin: NEMAČKI ISTORIČAR OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE IZ 1999. godine

U strogoj tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu „Bristol“ u Bonu kako bi...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 20.07.2021

Standard: Nemački istoričar: NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za invaziju na Kosovo

Kincel navodi i da do rata na Kosovu verovatno nikada ne bi došlo da je Nemačka objavila pravi izveštaj o slučaju „Račak“, te da je on insceniran

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2021

Kurir: ŠOK OTKRIĆE NEMAČKOG ISTORIČARA: NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za kopnenu invaziju na Kosovo! RAČAK JE INSCENIRAN

U strogoj tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu "Bristol" u Bonu kako bi...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 19.07.2021

Novosti: OTKRIĆE NEMAČKOG ISTORIČARA: Račak je insceniran, NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za kopnenu invaziju na Kosovo!

U STROGOJ tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu "Bristol" u Bonu kako b...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 26.03.2024

Alo: ŠOK OTKRIĆE NEMAČKOG ISTORIČARA! NATO je 1999. imao spremnih 200.000 vojnika za kopnenu invaziju na Kosovo! RAČAK JE INSCENIRAN

U strogoj tajnosti 27. maja 1999. ministri odbrane SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u hotelu "Bristol" u Bonu kako bi...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno