Raskrinkavanje.ba

Termin “koronavirus” nije zvanično zabranjen u Turkmenistanu

Greška u izvještaju Reportera bez granica ponovoljena je u brojnim medijskim izvještajima, iako je ispravljena u roku od 24h. Iako je u Turkmenistanu prisutna snažna cenzura u vezi sa pandemijom COVID-19, ipak nije bilo zvanične zabrane da mediji koriste termin “koronavirus”.

Izvještavajući o stanju u Turkmenistanu, brojni mediji, kako u svijetu tako i kod nas, 1. aprila 2020. su objavili članke sa tvrdnjom:

Turkmenistan medijima zabranio da koriste riječ koronavirus

Reporteri bez granica (Reporters without borders - RSF) su u svom članku objavljenom 31. marta ove godine naveli da je termin koronavirus cenzurisan u medijima ove zemlje a članak su potom preuzeli brojni mediji.

Mediji domaćeg govornog područja su uz neznatne varijacije u naslovu, objavljivali članke o tome kako je medijima u Turkmenistanu zabranjena upotreba termina koronavirus.

Turkmenistan je zabranio medijima da upotrebljavaju riječi "koronavirus", javljaju Reporteri bez granica (RSF), međunarodna organizacija za slobodu medija. (Federalna, 1. 4. 2020.)

Vlasti u bivšoj sovjetskoj republici Turkmenistanu ne žele priznati da li imaju zabilježene slučajeve zaraze, a čak su se pobrinuli da se i sam naziv bolesti izbriše iz medijskih izvještaja, a nije dopušteno ni u razgovorima između građana. (Oslobođenje, 1. 4. 2020.)

Reporteri bez granica: Turkmenistan zabranio upotrebu riječi koronavirus(N1,1. 4. 2020.)

Teško je utvrditi koji je medij domaćeg govornog područja prvi objavio tvrdnju da je medijima u Turkmenistanu “zabranjeno” da koriste termin koronavirus. Agencija Beta se 1. aprila navodi kao izvor u više medija, no taj članak na stranici agencije nije dostupan.

Tvrdnja o tome da je “Turkmenistan zabranio upotrebu riječi koronavirus” nekim medijima je poslužila kao prilika da to povežu sa stanjem u svojoj zemlji, te je portal Hrvatska danas objavio članak sa naslovom:

Fantastična ideja za Božinovića, jedna zemlja je zabranila upotrebu riječi koronavirus

O stanju u Turkmenistanu, pisao je naš partnerski portal Raskrikavanje iz Srbije u analizi objavljenoj 10.4.2020. u kojoj navode da nije tačno da je vlada Turkmenistana “otišla toliko daleko da je zabranila upotrebu reči korona virus”, iako se lider ove zemlje zaista ponaša kao da virus ne postoji.

Početkom aprila Ministarstvo zdravlja ove države postavilo je i telefonsku liniju za sve koji žele da saznaju nešto o virusu korona. Portal eurasia.net prenosi da je razgovarao sa dežurnim operaterom, koji je izjavio da „nije tačna tvrdnja da je izgovaranje ove reči zabranjeno”.

Ipak, portal navodi da je ovo možda učinjeno zbog brojnih kritika upućenih ovoj zemlji da nije dovoljno agilna u borbi protiv koronavirusa.

Raskrikavanje je u svojoj analizi navelo i da su u Turkmenistanu na snazi određene mjere borbe protiv virusa, uprkos prisutnoj cenzuri.

Na vebsajtovima zvaničnih institucija Turkmenistana gotovo da ne možete da pronađete vest koja se odnosi na novi koronavirus. Ipak, vlast te zemlje preduzela je niz mera u borbi protiv virusa. Naime, krajem marta organizovali su evakuaciju Turkmena koji studiraju u inostranstvu i zatvorili su granice.

Raskrikavanje je navelo i to da su RSF objavili izvinjenjenje zbog greške u izvještavanju. Zapravo, originalni članak o zabrani termina koronavirus je 1. aprila dopunjen napomenom da je došlo do greške.

Prethodna verzija ovog članka, objavljena na web stranici RSF 31. marta, nažalost, zasnivala se na grešci. Suprotno onome što smo prvotno izvijestili, termin „koronavirus“ nije kao takav cenzurisan u turkmenskim medijima. Izvinjavamo se našim čitaocima zbog ove greške koja je ispravljena što je brže moguće.

Stanjem u vezi sa cenzurom u Turkmenistanu, tokom pandemije COVID-19, bavio se i The diplomat u analizi objavljenoj 1.4.2020, u kojoj je autorica Catherine Putz takođe objasnila kako u ovoj zemlji nema formalne zabrane o izvještavanju o COVID-19. 

Putz je ipak skrenula pažnju da se u Turkmenistanu ne govori javno o problemima koje donosi pandemija COVID-19:

Još više je zabrinjavajući izvještaj RFE / RL da se Turkmeni hapse zbog javne rasprave o pandemiji. Turkmeni ne mogu dobiti pouzdane informacije od svoje vlade i očigledno ih ne mogu podijeliti među sobom, čime se povećava rizik da će koronavirus devastirati zemlju.

Turkmenistan je jedna od rijetkih zemalja u kojima još uvijek nema zvanično potvrđenih slučajeva COVID-19. Radio slobodna Evropa (RFE) JE 26. aprila izvjestio o velikim skupovima i proslavama u toj zemlji.

Iz svega navedenog jasno je da, iako je u Turkmenistanu prisutna snažna cenzura, termin koronavirus nije bio eksplicitno “zabranjen u medijima” kako je to pogrešno prenio veliki broj medija.

Imajući u vidu kredibilitet izvora, činjenicu da je originalni izvor informacije brzo ispravljen, ali i ograničene mogućnosti provjere informacija u specifičnoj državi kakva je Turkmenistan, tvrdnji da je “Turkmenistan medijima zabranio da koriste riječ koronavirus” dajemo ocjenu greška.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 01.04.2020

N1 HR: Reporteri bez granica: Turkmenistan zabranio upotrebu riječi koronavirus

Turkmenistan je zabranio medijima da upotrebljavaju riječi "koronavirus", javljaju Reporteri bez granica (RSF), međunarodna organizacija za slobodu me...

  • Greška
Greška 01.04.2020

Oslobođenje: Ova azijska država zabranila je upotrebu riječi koronavirus

Vlasti u bivšoj sovjetskoj republici Turkmenistanu ne žele priznati da li imaju zabilježene slučajeve zaraze, a čak su se pobrinuli da se i sam naziv...

  • Greška