Ova azijska država zabranila je upotrebu riječi koronavirus

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Termin “koronavirus” nije zvanično zabranjen u Turkmenistanu

Vlasti u bivšoj sovjetskoj republici Turkmenistanu ne žele priznati da li imaju zabilježene slučajeve zaraze, a čak su se pobrinuli da se i sam naziv bolesti izbriše iz medijskih izvještaja

Dok je u većem dijelu svijeta pandemija koronavirusa top tema u medijima, u jednoj zemlji je čak i upotreba riječi "koronavirus" zabranjena, piše Radio Slobodna Evropa.

Vlasti u bivšoj sovjetskoj republici Turkmenistanu ne žele priznati da li imaju zabilježene slučajeve zaraze, a čak su se pobrinuli da se i sam naziv bolesti izbriše iz medijskih izvještaja, a nije dopušteno ni u razgovorima između građana. Naime, osobe koje u javnosti govore o pandemiji ubrzo hapse agenti obučeni u civilnu odjeću, a riječ koronavirus nestala je iz brošura o prevenciji bolesti koje su distribuirane u školama, bolnicama i na radnim mjestima. Umjesto tih brošura, čiji je cilj bio podučiti građane kako da spriječe širenje zaraze, pojavile su se nove publikacije gdje je "koronavirus" zamijenjen riječima kao što su "bolest" i "akutna respiratorna bolest".

- Vlasti Turkmenistana održale su svoju reputaciju usvojivši ovu ekstremnu mjeru - uklanjanje svih informacija o koronavirusu, kazala je Jeanne Cavalier, čelnica organizacije Reporteri bez granica za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Navodno odsustvo inflekcije koronavirusom u Turkmenistanu raspirio je sumnje povodom zvaničnog broja zaraženih u ovoj zemlji, ali također i kritike. Ova bogata centralnoazijska država graniči sa Kazahstanom, Uzbekistanom i Afganistanom koji bilježe po nekoliko desetiha slučajeva. Na jugu Turkmenistan graniči i sa Iranom koji ima više od 44.700 slučajeva zaraze i skoro 3.000 smrtnih slučajeva.

Vlasti u Turkmenistanu zatvorile su glavni grad Ašgabat 20. marta bez ikakvog javnog obrazloženja o razlozima takve odluke, a saobraćaj između provincija je redukovan. Na autoputevima su postavljeni kontrolni punktovi. Zbog zabrinutosti među građanima usljed restrikcija i zaraze, cijene hrane rekordno su se povećale.

- Negiranje informacija ne samo da ugrožava građane Turkmenistana, nego također ojačava autoritarizam predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, kazala je Cavalier, pozvavši međunarodnu zajednicu da ovog lidera opomene za sistemska kršenja ljudskih prava.

- Odvode ljude koji razgovaraju o koronavirusu. Agenti prisluškuju u redovima, na autobuskim stanicama, u javnom prevozu, kazao je novinar radija Azatlyk, radiostanice koja uspijeva prevazići snažne restrikcije u zemlji gdje su skoro svi mediji pod kontrolom države.

Turkmenistan koji je na posljednjem mestu na indeksu Reportera - Svjetske slobode medija za 2019. godinu, jedna je od najzatvorenijih zemalja svijeta, navodi AP. Zemljom od 2006. godine željeznom rukom vlada predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, uz sveobuhvatan kult ličnosti u kojem se on predstavlja kao "arkadak" ili zaštitnik. Berdimuhamedov je imao svoj kratki trenutak slave na internetu nakon ismijavanja u emisiji Last Week Tonight koju vodi John Oliver, te pošto se pojavio snimak u kojem repuje sa unukom o sportu i slavi Turmenistana. Mogao bi, međutim, ostati zapamćen kao jedini lider koji je -"zabranio" koronavirus i tako ugrozio zdravlje građana i građanki.

List Foreign Policy stavio je Berdimuhamedova na peto mjesto na listi 23 najgora diktatora na svijetu. Turkmenistan ima najveći broj političkih zatvorenika u svim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Članak indeksiran 28. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me