Test za otkrivanje infekcije Covid-19 ipak nije dokaz da su “znali za koronu” 2009. godine

Na Facebooku se dijeli fotografija kućnog testa za otkrivanje infekcije Covid-19, koji je navodno proizveden prije više od jednog desetljeća. Radi se o pogrešnom tumačenju datuma roka trajanja na testu.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere;

Na Facebook profilu Dijana Presečki objavljena je, a potom i uklonjena fotografija kutije kućnog testa za otkrivanje infekcije Covid-19, na kojoj je odštampan datum isteka roka u formatu 23.05.09. Uz fotografiju je objavljen sljedeći status:

Pogledajte kad su proizveli ove testove i dijelite dalje jer brišu slike

Iako je ova objava uklonjena, njen screenshot je podijeljen na više od 100 različitih profila. Najraniji screenshot koji smo pronašli objavljen je 10. novembra 2021. 

U opisu fotografije ne tvrdi se eksplicitno da je test proizveden 2009. godine, ali je jasno da se to implicira, čime je fotografija predstavljena kao “dokaz” da je pandemija Covid-19 unaprijed pripremljena ili da se za nju znalo godinama unazad. Komentari korisnika/ca Facebooka na objave screenshota to i potvrđuju:

 

Šta su činjenice?

Faktograf, naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Hrvatske, pisao je o objavama ove fotografije, uz implicirane tvrdnje da dokazuje planiranu pandemiju. U analizi objavljenoj 11. novembra, navodi se da je na fotografiji prikazan PCL COVID19 Ag Gold test za Covid-19. Na fotografiji se vidi datum 23.05.09, te LOT broj 2105S812. Proizvođači dodjeljuju proizvodima LOT broj, koji daje informaciju o datumu proizvodnje. Prve dvije cifre LOT broja predstavljaju godinu, dok druge dvije predstavljaju mjesec proizvodnje, što je u ovom slučaju maj 2021. godine. Datum ispod LOT broja predstavlja datum isteka roka trajanja:

Rok trajanja izgleda ovako: 23.05.09. Sugerira se kako to znači da je test proizveden prije više od desetljeća, tj. da vrijedi do 2009. godine. Međutim, to nije točno. Ova oznaka zapravo znači da je test valjan do svibnja [maja] 2023. godine.

Jasno se to vidi iz LOT broja, koji je također prikazan na fotografiji. LOT brojevi, naime, imaju standardizirani format: prve četiri znamenke prikazuju godinu i mjesec proizvodnje, a ostale četiri znamenke prikazuju proizvodnu jedinicu unutar firme koja je proizvođač.

Dakle, datum isteka roka je u ovom slučaju napisan u formatu godina/mjesec/dan umjesto formata dan/mjesec/godina, koji je uobičajen kod nas. 

Raskrinkavanje je ranije pisalo o tvrdnjama da su neki proizvodi za dijagnostiku bolesti Covid-19 “patentirani” godinama prije same pandemije. U jednoj od ovih analiza bavili smo se netačnom tvrdnjom da je Richard Rotschild patentirao elektronski test za Covid-19 još 2015. godine. 

Manipulisanje činjenicama
“Elektronski test” za Covid-19 nije patentiran 2015. godine

Na društvenoj mreži Facebook proširile su se tvrdnje da je patent za elektr...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 17.12.2020

Objava na Facebook profilu Dijana Presečki, u kojoj se implicitno tvrdi da je kućni test za otkrivanje bolesti Covid-19 proizveden prije više od deset godina, te da je to “dokaz” o unaprijed osmišljenoj pandemiji, dobija ocjene teorija zavjere i lažna vijest. Test je proizveden u maju 2021. godine, a rok trajanja mu je do maja 2023. godine. Objava s Facebook profila Ivica Vugrin od 10. novembra također dobija ocjene lažna vijest teorija zavjere s obzirom na to da je najranija objava screenshota koju smo pronašli i da je originalna objava obrisana.

Postove sa screenshotom ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 19. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me