Raskrinkavanje.ba

Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji

Niz medija u regionu je vijest o zabrani oko 4.000 štetnih hemikalija u Evropskoj uniji predstavio kao “zabranu tetoviranja u boji”. Iako neke od hemikalija jesu česti sastojci pojedinih mastila za tetoviranje, ova zabrana nije usmjerena na tetoviranje u cijelosti, te postoje alternative za zabranjene sastojke.

Na portalu Klix je 4. januara 2022. godine objavljen članak o zabrani određenih hemikalija koje se koriste, između ostalog, u nekim od mastila za tetoviranje u boji u Evropskoj uniji. Članak je opremljen naslovom u kojem se tvrdi da je “u zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama”:

U zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama, ljudi se bune: Koje debilno pravilo

Kako se u članku navodi, od 4. januara 2022. godine, na teritoriji EU na snagu stupa zabrana oko četiri hiljade hemikalija koje se koriste u različite svrhe. 

Od danas 4. januara na teritoriji Evropske unije tattoo majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci - sadrže kancerogene hemikalije.

Zabranjeno će biti oko četiri hiljade hemikalija koje se koriste u proizvodnji trajne šminke i tinte u boji, navodi The Independent.

Članke u čijim se naslovima navodi tvrdnja da je u Evropskoj uniji navodno zabranjeno tetoviranje u boji objavilo je još tridesetak medija u regionu. 

Dan prije portala Klix, 3. januara 2022. godine, portal RTL objavio je članak o istoj temi, naslovljen:

Zbogom tetovažama u boji! Barem u Europi: 'Mi smo jednostavno kolateralne žrtve'

Portal RTL, baš kao i Klix, ovu je tvrdnju objavio samo u naslovu svog članka. Neki od portala koji su prenosili ove članke tvrdnje su dodatno ponovili i u samom tekstu. Tako je, recimo, portal Novi list u svom članku od 3.1.2022, koji je prenio sa portala RTL, dodatno naveo i rečenicu koja ne postoji u izvornom RTL-ovom članku:

Zabrana će posebno pogoditi one koji se žele tetovirati u boji, jer to više neće biti moguće, barem ne na području Unije.

Prenoseći članak sa portala Novi list, nekoliko drugih portala uradilo je isto, te u svojim člancima ponovilo netačne tvrdnje istaknute u naslovu. 

I drugi portali su netačnu tvrdnju ponovili i u svojim člancima. Tako su portali Noizz, Šibenik News i Domino magazi,  osim u svojim naslovima, i u tekstovima objavili kako je “Evropska unija zabranila tetovaže u boji”.

Pojedini portali, počevši sa portalom Index, zabranu određenih hemikalija predstavili su kao navodnu zabranu tinte za tetoviranje. Tako se u članku ovog portala od 2. januara 2022. godine navodi:

Tinta za tetoviranje u boji bit će zabranjena u EU od 4. siječnja

OD 4. SIJEČNJA nadalje tattoo majstori u Europskoj uniji više neće smjeti koristiti tintu u boji, piše Uniland. 
(...)
Tattoo majstori u Europskoj uniji ističu da su zabrinuti jer će zabrana tinte u boji naštetiti njihovom poslu. Smatraju da će morati odbiti brojne klijente koji će tražiti tetovaže u boji.

Članke sa istim tvrdnjama objavilo je još pet drugih portala. 

Šta su činjenice?

Evropska unija je zabranila 4.000 hemikalija, među kojima je i isopropanol alkohol, čest sastojak mastila za tetoviranje. Regulacije EU koje se tiču hemikalija, poznate kao REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals – registracija, evaluacija, autorizacija i restrikcija hemikalija), a čija ažurirana verzija podrazumijeva pomenutu zabranu, usvojile su 2020. godine, kako ističe BBC, sve zemlje članice EU.

Na zvaničnoj internet-stranici Evropske agencije za hemikalije (European Chemicals Agency – ECHA) navodi se:

Ograničenje obuhvata, naprimjer, hemikalije koje izazivaju rak ili genetske mutacije i hemikalije koje su toksične za reprodukciju, kao i one koje izazivaju preosjetljivost i iritacije kože. Cilj nije da se zabrani tetoviranje, već da boje koje se koriste za tetovaže i trajnu šminku budu bezbjednije.

Zabrana uvedena u Evropskoj uniji, dakle, ne odnosi se na tetoviranje u boji u cijelosti niti na mastila za tetoviranje generalno. Odnosi se, zapravo, na određene hemikalije koje se, između ostalog, koriste u nekim od mastila za tetoviranje. Zabranjenih hemikalija ima i u proizvodima trajne šminke, te sama zabrana nije usmjerena isključivo na tetovaže. Kako Deutsche Welle navodi u članku od 7.1.2022. godine, pozivajući se na pomenutu REACH regulativu, sigurnije alternative štetnim zabranjenim hemikalijama lako su dostupne na tržištu. 

O nerazumijevanju stvarnog značenja zabrane i među samim zemljama Evropske unije na koju se ona odnosi pisao je list Times Malta 8. januara 2022. godine. Kako se u članku navodi, zabrana hemikalija izazvala je konfuziju unutar sektora. Međutim, objašnjava se, zabrana se ne odnosi na tetovaže u boji u cijelosti, već samo na određene supstance korištene u nekim od mastila. 

Činjenica je da se zabranjene hemikalije nalaze u velikom dijelu mastila za tetoviranje, zbog čega su zaposlenici/e ove industrije izrazili/e nezadovoljstvo. O tome je pisao i veliki broj svjetskih medija, među kojima su ABC News, Deutsche Welle, BBC, Politico i drugi. Kako navode tattoo umjetnici/e koji/e su govorili/e za Politico, ovakva zabrana otežat će njihov rad dok alternativa najčešćoj vrsti mastila ne bude široko dostupna i primijenjena. 

Industrija je svoje nezadovoljstvo iskazala i kroz potpisivanje peticije kojom se nastoji istaći negativni uticaj koji zabrana određenih pigmenata može imati za tetoviranje. Kako se ističe, ovakva zabrana mogla bi imati negativan uticaj na ekonomsku kompetitivnost industrije u EU u odnosu na ostatak svijeta gdje hemikalije nisu zabranjene te bi mogla dovesti do povećanja ilegalnih salona za tetoviranje sa lošim sanitarnim uslovima. Peticiju je, navodi Deutsche Welle, već potpisalo više od 175.000 tattoo umjetnika/ca. 

Dakle, u Evropskoj uniji od 4. januara 2022. godine nisu zabranjene “tetovaže u boji” ni “tinta za tetoviranje”, već hemikalije koje se koriste u nekim od mastila. To će znatno otežati proces tetoviranja na neko vrijeme, dok druge vrste mastila ne dođu u salone za tetoviranje, ali ova zabrana ni u kom slučaju ne podrazumijeva onemogućavanje tetoviranja u boji. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da su u Evropskoj uniji “zabranjene tetovaže u boji” te da je “zabranjena tinta za tetoviranje u boji” ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Portali koji samo u naslovima svojih članaka ističu ove netačne tvrdnje, dok ih u tekstu samih članaka nema, dobijaju ocjenu klikbejt

Napomena:

18.1.2022: Nakon objave ove analize portali Nova, Index, RTL, Kakanj-x, Espreso, Klix, Nezavisne i N1 ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. Facebook stranica Žena.hr ispravila je netačne navode u svojoj objavi, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

19.1.2022: Nakon objave ove analize portali 072 info, BL portal i Glas Srpske ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno

20.1.2022: Nakon objave ove analize portali Noizz i B92 ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno

21.2.2022: Portal 24 sedam ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

20.12.2023: Portal Blic je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 05.01.2022

Noizz: Evropska unija je zabranila tetovaže u boji i razlog se neće svideti ljubiteljima ove umetnosti

Ukoliko želite da uradite tetovažu u nekoj od zemalja Evropske unije, od sada ćete moći da izaberete samo neku crnu, pošto su crteži u boji najstrožij...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 04.01.2022

Akta: Nema više tetoviranja u boji na teritoriju EU

U Evropskoj uniji od utorka 4. januara je zabranjeno oko četiri hiljade najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 05.01.2022

Biznis CG: U zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 03.01.2022

RTL.hr: Zbogom tetovažama u boji! Barem u Europi: 'Mi smo jednostavno kolateralne žrtve'

Europska unija zabranila oko 4 tisuće najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.01.2022

Ozren Media: Tinta za tetoviranje u boji biće zabranjena u EU od 4. januara

Od 4. januara nadalje tattoo majstori u Evropskoj uniji više neće smjeti koristiti tintu u boji, piše Uniland. Uredbom o registrovanju, ocjenjivanju,...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.01.2022

PCNEN: Evropska unija zabranila tetoviranje u boji

Evropska unija zabranila je oko 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze u obojenim tintama.

 • Dezinformacija
Klikbejt 04.01.2022

RTCG: Od danas u EU zabranjene tetovaže u boji

Od danas 4. januara na teritoriji Evropske unije tatu majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci, sadrže kance...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.01.2022

Teklic: Tinta za tetoviranje u boji bit će zabranjena u EU od 4. siječnja

Tattoo majstori u EU neće smjeti koristiti tintu u boji od utorka, 4. siječnja nadalje.

 • Dezinformacija
Klikbejt 04.01.2022

N1: Nema više tetoviranja u boji na teritoriju EU

U Evropskoj uniji od utorka 4. januara je zabranjeno oko četiri hiljade najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 05.01.2022

Domino magazin: Zabranjeno tetoviranje u bojama

 • Dezinformacija
Dezinformacija 02.01.2022

Index: Tinta za tetoviranje u boji bit će zabranjena u EU od 4. siječnja

OD 4. SIJEČNJA nadalje tattoo majstori u Europskoj uniji više neće smjeti koristiti tintu u boji, piše Uniland.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 05.01.2022

Vijesti Me: Tetovaže u boji od juče zabranjene u EU

Zabranjeno će biti oko četiri hiljade hemikalija koje se koriste u proizvodnji trajne šminke i tinte u boji

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 03.01.2022

Tportal: Nema više tetoviranja u boji na teritoriju EU

U Europskoj uniji od utorka 4. siječnja je zabrannjeno oko četiri tisuće najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 05.01.2022

B 92: Ovo leto bez šarenih ruku i nogu - EU zabranila tetovaže u boji

Od utorka, 4. januara, u Evropskoj uniji je zabranjeno oko 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze u mastilima u boji.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 02.01.2022

BL Portal: Tinta za tetoviranje u boji biće zabranjena u EU od 4. januara

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.01.2022

Vijesti: Evropska unija zabranila tetoviranje u boji

Evropska unija zabranila je oko 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze u obojenim tintama.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.01.2022

Radio Križevci: Europska unija zabranjuje tetovaže u boji

Crvena, plava, zelena, žuta danas – da. Sutra već – ne zbog zabrane Europske unije.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.01.2022

Nova.rs: Zašto je EU zabranila tetovaže u boji

Evropska unija je od utorka zabranila upotrebu obojenih mastila u tetovažama, navodeći kao razlog moguće zdravstvene probleme. Zvaničnici kažu da oko...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 05.01.2022

OK radio: EU zabranila tetovaže u boji

Od utorka, 4. januara, u Evropskoj uniji je zabranjeno oko 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze u mastilima u boji.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.01.2022

24 sedam: Evropska unija zabranjuje tetoviranje u boji: Tatu majstori besni

Zabrana je posebno pogodila one koji žele da imaju tetovažu u boji

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.01.2022

Kosova Info: Evropska unija zabranila tetoviranje u boji

Evropska unija zabranila je oko 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze u obojenim tintama.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 06.01.2022

Facebook profili i stranice: Žena.hr: Zabranjeno tetoviranje u EU

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 04.01.2022

Bum magazin: U zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.01.2022

Novi list: EU od sutra zabranjuje tetoviranje u boji, tattoo artisti zgroženi: “Mi smo tu kolateralne žrtve”

U Europskoj uniji od sutra je zabranjeno oko 4.000 najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.01.2022

Nezavisne: Evropska unija zabranila tetoviranje u boji

Evropska unija zabranila je oko 4.000 najčešćih hemikalija koje se nalaze u obojenim tintama.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.01.2022

Šibenik News: TETOVAŽA / EU zabranila tetoviranje u boji, a Kina tetoviranim nogometašima zabranila igranje u svojim klubovima i reprezentaciji.

Europska unija uvela je s prvim danima 2022. godine još jednu zabranu – zabranila je tetoviranje u boji odnosno uporabu tinte u boji.

 • Dezinformacija
Klikbejt 05.01.2022

Kodex: Evropska unija zabranila tetovaže u boji

Od 4. januara na teritoriji Evropske unije tatu majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci, sadrže kancerogene...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 04.01.2022

Direktno: Šarene tetovaže zabranjene u Europskoj uniji od 4. siječnja, znate li zašto?

Šarene tinte za tetoviranje više se ne smiju koristiti jer sadrže konzervanse i veziva, piše Fenix-magazin.de.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 04.01.2022

Banjalučke priče: U zemljama EU zabranjeno tetoviranje u bojama, ljudi se bune: Koje debilno pravilo

Od danas 4. januara na teritoriji Evropske unije tattoo majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci - sadrže ka...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 05.01.2022

Espreso.co.rs: EVROPSKA UNIJA ZABRANILA TETOVAŽE U BOJI! Ograničenja stupila na snagu, evo koji je razlog iza novog pravila

Dogovor o zakonu postignut je u decembru

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 04.01.2022

Studentski: Od danas u EU zabranjena tinta za tetoviranje u boji

Tattoo majstori diljem Europske unije smatraju kako će zabrana naštetiti poslovanju jer će morati odbijati klijente koji budu tražili tetovaže u boji.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 04.01.2022

SIB: Europska unija zabranjuje tetovaže u boji!

Europska unija zabranila oko 4 tisuće najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 05.01.2022

Blic: EU ZABRANILA TETOVAŽE U BOJI Novi zakon stupio na snagu, evo i zašto

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno