Tresla se gora, rodio se fejk

“Ekskluzivna vijest” o dolasku milion Bosanaca u slučaju rata u Bosni i Hercegovini, „trese“ Republiku Srpsku, tvrdi portal „Saznajemo“.

Ocijenjeni članci
Globalno Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Saznajemo.net Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Ljepota Islama Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Islam-live Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Novi horizonti Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Kokodix Lažna vijest; Klikbejt; Sarajevo Grad Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Poskok Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Srednja Bosna Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Dnevni List Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Jabuka TV Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Grude Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Ovdje se ne radi samo o senzacionalističkom naslovu, nego i o klasičnoj lažnoj vijesti, za koju smo pretragom ustanovili da je prvi put objavljena 23. septembra 2016. godine na blogu „Kokodix“. Članak tvrdi da se temelji na anketi koju je uradila “grupa mladića” porijeklom iz BiH u Kelnu.

„EKSKLUZIVNO: TRESE SE SRPSKA: Preko milion Bosanaca iz dijaspore najavilo dolazak u Bosnu u slučaju rata da brane svoje domove“

Sama anketa nije priložena uz tekst, a jedini podatak o anketi je navodni broj ispitanika (980 000). Ukoliko bi ovo bilo tačno, to bi vjerovatno bila najmasovnija anketa u istoriji istraživanja javnog mnjenja. Navođenje ovakvog “broja ispitanika” ujedno pokazuje da autor/i članka ne znaju ništa o istraživanju javnog mnjenja niti imaju bilo kakvo iskustvo s tim - “uzorak” od 980.000 ljudi bi se prije mogao nazvati  popisom, nego anketom.

„Grupa Bosanskih mladića iz Kelna uradila je jednu ogromnu anketu širom zemalja Evropske unije obuhvatajući malo više od milion Bosanaca svih vjerskih skupina, pitanjem da li bi ste se vratili u Bosnu u slučaju rata. Preko 980 000 osoba iz 11 zemalja EU reklo je da bi se istog trena vratilo u Bosnu da brane svoje domove i Bosanski narod. Samo 11 000 ispitanih je reklo da bi se pridružilo vojsci RS dok su svi ostali izjavili da bi se priključili u Bosansku armiju te da bi sa sobom u Bosnu donijeli novac!“

Ekskluzivna vijest bez ikakvog izvora i “anketa” od 980.000 ljudi, stale su, tako, u svega tri rečenice autora ovog članka.

Republika Srpska se, prema ovim navodima, prvi put „tresla“ u 2016. godini, a zatim ponovo ove godine kada je istu vijest kao aktuelnu objavio portal „Saznajemo“. Portali „Uskip“ i „Bhmagazin“ su također objavili ovu “vijest”, da bi je potom izbrisali.

Zbog objavljivanja potpuno izmišljene vijesti,senzacionalističkog naslova i predstavljanja starog članka kao aktuelne vijesti, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt i prenošenje lažne vijesti.

Napomena (25.2.2018): 

Nakon što smo objavili analizu, javio nam se čitatelj sa novom prijavom. Analizom smo utvrdili da je nekoliko portala obavilo članke nakon naše analize. 

Link koji nam je poslao čitatelj odveo nas je na portal "Dnevni list" koji je članak objavio 24. februara 2018. Isti dan, članak je objavljen i na portalima "Dnevni list", "Grude online", "Jabuka TV", "Srednja Bosna" i "Poskok online".

Sve navedene članke dodajemo u našu analizu i dajemo im ocjene "klikbejt" i "prenošenje lažne vijesti,. 

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Novi portal za zaradu od klikova: Prenosimo.info i njegov bezinformativni sadržaj

Svrha postojanja portala koji se predstavljaju kao “informativni”, a objavl...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Lažna vijest sa fotografijama koje prikazuju “dolazak migranata”

Portal Bišćani je objavio članak sa kompilacijom fotografija koje navodno p...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Vakcine ne izazivaju “poremećaje”. Virusi izazivaju ozbiljne bolesti.

Facebookom se već neko vrijeme dijeli video snimak javnog govora Marije Sto...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me