Tresla se gora, rodio se fejk

“Ekskluzivna vijest” o dolasku milion Bosanaca u slučaju rata u Bosni i Hercegovini, „trese“ Republiku Srpsku, tvrdi portal „Saznajemo“.

Ovdje se ne radi samo o senzacionalističkom naslovu, nego i o klasičnoj lažnoj vijesti, za koju smo pretragom ustanovili da je prvi put objavljena 23. septembra 2016. godine na blogu „Kokodix“. Članak tvrdi da se temelji na anketi koju je uradila “grupa mladića” porijeklom iz BiH u Kelnu.

„EKSKLUZIVNO: TRESE SE SRPSKA: Preko milion Bosanaca iz dijaspore najavilo dolazak u Bosnu u slučaju rata da brane svoje domove“

Sama anketa nije priložena uz tekst, a jedini podatak o anketi je navodni broj ispitanika (980 000). Ukoliko bi ovo bilo tačno, to bi vjerovatno bila najmasovnija anketa u istoriji istraživanja javnog mnjenja. Navođenje ovakvog “broja ispitanika” ujedno pokazuje da autor/i članka ne znaju ništa o istraživanju javnog mnjenja niti imaju bilo kakvo iskustvo s tim - “uzorak” od 980.000 ljudi bi se prije mogao nazvati  popisom, nego anketom.

„Grupa Bosanskih mladića iz Kelna uradila je jednu ogromnu anketu širom zemalja Evropske unije obuhvatajući malo više od milion Bosanaca svih vjerskih skupina, pitanjem da li bi ste se vratili u Bosnu u slučaju rata. Preko 980 000 osoba iz 11 zemalja EU reklo je da bi se istog trena vratilo u Bosnu da brane svoje domove i Bosanski narod. Samo 11 000 ispitanih je reklo da bi se pridružilo vojsci RS dok su svi ostali izjavili da bi se priključili u Bosansku armiju te da bi sa sobom u Bosnu donijeli novac!“

Ekskluzivna vijest bez ikakvog izvora i “anketa” od 980.000 ljudi, stale su, tako, u svega tri rečenice autora ovog članka.

Republika Srpska se, prema ovim navodima, prvi put „tresla“ u 2016. godini, a zatim ponovo ove godine kada je istu vijest kao aktuelnu objavio portal „Saznajemo“. Portali „Uskip“ i „Bhmagazin“ su također objavili ovu “vijest”, da bi je potom izbrisali.

Zbog objavljivanja potpuno izmišljene vijesti,senzacionalističkog naslova i predstavljanja starog članka kao aktuelne vijesti, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt i prenošenje lažne vijesti.

Napomena (25.2.2018): 

Nakon što smo objavili analizu, javio nam se čitatelj sa novom prijavom. Analizom smo utvrdili da je nekoliko portala obavilo članke nakon naše analize. 

Link koji nam je poslao čitatelj odveo nas je na portal "Dnevni list" koji je članak objavio 24. februara 2018. Isti dan, članak je objavljen i na portalima "Dnevni list", "Grude online", "Jabuka TV", "Srednja Bosna" i "Poskok online".

Sve navedene članke dodajemo u našu analizu i dajemo im ocjene "klikbejt" i "prenošenje lažne vijesti,. 

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Povorka ponosa i moralna panika oko Huggy Wuggy igračke

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice pisalo o nizu tema koje su bile ak...

Lažna vijest
Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je neta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno
Lažna vijest
Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me