Raskrinkavanje.ba

Trgovina djecom je stvarna, ali QAnon teorija zavjere o otetoj djeci nije

Teoretičari/ke zavjere dijele video u kojem bivši operativac CIA-e iznosi izmišljotine o globalnoj mreži uticajnih satanista koji otimaju djecu za svoje rituale i za podmlađivanje.

Foto: Flickr

Na Facebooku je 25.1.2023. godine objavljen trominutni videozapis na kojem izvjesni Robert David Steele tvrdi, pozivajući se na svoje radno iskustvo u CIA-i, da postoji globalna mreža trgovine djecom koju tajno vodi američka vlada.

U videu, objavljenom s prevodom na naš jezik, Steele tvrdi da osam miliona djece nestane svake godine te da su neka od njih žrtve u satanističkim ritualima ispijanja krvi. Od drugih se, kako tvrdi, uzima “adrenalizirana krv”. Također navodi da je za pedofiliju i trgovinu djecom odgovorna “duboka država” te da američke vojne baze u stranim državama zapravo služe za trgovinu djecom:

To nije samo dječije ropstvo ili seksualno zlostavljanje. Iamo i torturu djece radi dobijanja adrenalinirane krvi. Imamo ceremonije ispijanja krvi u satanističkom svetu.

Isti je snimak 2021. godine objavljen, bez prevoda, na Facebook profilu ovdje. Snimak objavljen u januaru ove godine u manje od 24 sata prikupio je gotovo hiljadu pregleda, kao i nekoliko stotina Facebook interakcija.


Ko je čovjek sa snimka?

Snimak koji kruži na društvenim mrežama našeg govornog područja isječak je iz obraćanja Roberta Davida Steela na događaju nazvanom “Sudska istražna komisija o trgovini ljudima i seksualnom zlostavljanju djece”, koji je realizovala organizacija po imenu “Internacionalni tribunal za prirodnu pravdu” 2018. godine. Nije riječ o stvarnom internacionalnom sudu, već o organizaciji koju je osnovao teoretičar zavjere i New Age influencer Sacha Stone u Velikoj Britaniji. Ova grupa održava “saslušanja” i “suđenja” posvećena primjeni “prirodnog prava”, a njeni/e članovi/ce šire razne teorije zavjere, kao što su one u 5G mreži i pandemiji.

Robert David Steele je bivši CIA-in operativac koji je popularnost stekao u svojim poznim godinama šireći teorije zavjere. Kao čest gost u emisiji poznatog teoretičara zavjere Alexa Jonesa, Steele je iznosio mnogobrojne netačne tvrdnje, poput one da je holokaust lažiran, da NASA ima tajnu koloniju na Marsu gdje žive ljudski robovi koji su oteti kao djeca i poslani na drugu planetu te da Covid-19 ne postoji i da su vakcine otrovne.

Preminuo je u augustu 2021. godine od infekcije Covid-19, koju je nazivao prevarom i na samrti.


QAnon izmišljotine izmiješane s činjenicama

Tvrdnje o “dubokoj državi” koja se bavi trgovinom djece u svrhe satanističkih obreda, ispijanja krvi i dobijanja “adrenalizirane krvi” dio su “zavjerološkog” narativa QAnon.

QAnon je teorija zavjere nastala 2017. godine na internetskom forumu 4Chan. Njene pristalice vjeruju da svijetom upravlja “kabala”, čiji/e su pripadnici/e članovi/ice američke Demokratske stranke i holivudske zvijezde. Prema njihovom vjerovanju, “kabala” vodi lanac trgovine djecom, koju drže u tajnim podzemnim tunelima i muče ih kako bi iz njihove krvi dobili “drogu adrenohrom”, koju koriste za pomlađivanje. Smatraju da je Donald Trump spasitelj koji vodi tajni rat protiv ove kabale i “duboke države”.

Robert David Steele bio je jedan od prvih pristalica QAnona i doprinio je njenom širenju s marginalnih internetskih foruma na velike društvene mreže. U svom govoru na “sudskoj istražnoj komisiji” govori i o Pizzagateu, neutemeljenoj teoriji zavjere koja je bila preteča QAnona i koja je propagirala tvrdnje da svjetska elita vodi lanac trgovine djecom iz podruma pizzerije Comet Ping Pong.

Tvrdnje iz QAnon narativa gotovo su uvijek u potpunosti neutemeljene u stvarnim događajima i činjenicama.

Tvrdnje o mučenju djece u svrhe dobijanja adrenohroma su, recimo, preuzete iz fiktivnog romana “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine. U stvarnom životu adrenohrom je hemijsko jedinjenje koje se dobija oksidacijom adrenalina u laboratoriji, a koristi se u medicini,  pretežno za zaustavljanje krvarenja. Kako je za naš partnerski fact-checking portal Fake News Tragač 2020. godine potvrdio profesor toksikologije Univerziteta u Hertfordshireu dr. Robert Chilcott, tvrdnja da se adrenohrom može koristiti za podmlađivanje je fikcija.

Ne postoje nikakvi dokazi za tajne podzemne tunele u kojima “kabala” navodno čuva otetu djecu. Kako je Raskrinkavanje već ranije pisalo ovdje, slike koje se koriste kao navodni dokazi za to uglavnom bivaju preuzete iz fiktivnih serija ili filmova.

U rijetkim slučajevima kada pristalice QAnona svoje tvrdnje da su u lanac trgovine djecom umiješane poznate ličnosti iz svijeta politike i estrade nastoje potkrijepiti “dokazima”, poput tajnih izvještaja, ispostavi se da nije riječ o autentičnim materijalima.

Ne postoje bilo kakvi kredibilni izvještaji koji bi potvrdili da su američke vojne baze dio lanca trgovine djecom koju organizuje satanistička “kabala”. 

Kako je Raskrinkavanje ranije objasnilo u analizi koju možete pročitati ovdje, teorije zavjere o satanističkim sektama koje upravljaju svijetom i ritualima u kojima se žrtvuju djeca raširile su se u SAD-u ‘70-ih i ‘80-ih godina 20. stoljeća. Masovna histerija koju su ove, pokazat će se, velikim dijelom neutemeljene, tvrdnje tada izazvale nazvana je “satanistička panika” (eng. satanic panic). Imala je ozbiljne posljedice koje su se ogledale u pokretanju krivičnih postupaka i donošenja sudskih presuda protiv osoba koje su optužene za “satanističko ritualno zlostavljanje”, a koje su bile bazirane velikim dijelom na glasinama i bez konkretnih dokaza. Velika većina takvih presuda naknadno je oborena, ali često nakon što su pojedinci proveli godine u zatvoru za zločine koji se nisu ni desili. 

Činjenice o trgovini djecom dovoljno su uznemiravajuće i tragične bez dodavanja izmišljenih tvrdnji o “satanističkim ritualima” i “ispijanju krvi”. U svom obraćanju Steele koristi nekoliko stvarnih informacija da bi “potkrijepio” svoje neutemeljene tvrdnje.


Uznemirujuće činjenice o eksploataciji djece

Podatak da u svijetu godišnje nestane osam miliona djece pronašli smo u članku portala Irish Mirror od 25.5.2014. godine. U članku se implicira da je izvor tih podataka organizacija Međunarodni centar za nestalu i iskorištenu djecu (International Centre for Missing and Exploited Children - ICMEC), koji se navodi kao izvor i na drugim web stranicama. Na njihovoj stranici, međutim, nije moguće pronaći tu brojku. 

Ono što jeste moguće pronaći na njihovoj stranici jesu podaci o prijavama nestanaka djece za nekoliko zemalja. Prema njima, procjenjuje se da godišnje bude oko 460.000 prijavljenih nestanaka djece u SAD-u. U Njemačkoj se ova procjena kreće oko 100.000, a u Velikoj Britaniji oko 112.000. U Rusiji je u 2015. godini prijavljeno oko 45.000 nestanaka djece. Iz ove organizacije napominju da podaci za mnoge države nisu dostupni. 

Zbog neprijavljivanja i neadekvatnog vođenja evidencija dostupni podaci ne odražavaju uvijek stvarno stanje. Također, važno je naglasiti da ove brojke predstavljaju broj prijavljenih nestanaka, a ne broj aktivnih slučajeva. Drugim riječima, mnoga djeca čiji je nestanak u nekom trenutku prijavljen pronađena su ili su se vratila nakon bježanja od kuće.

Nisu svu nestalu djecu oteli nepoznati ljudi. Značajan broj pobjegne od kuće (često zbog nasilja u porodici), a neke otme član porodice (npr. roditelj koji je izgubio starateljstvo nad djetetom).

Ipak, gotovo jedna od pet žrtava trgovine ljudima je dijete, a najučestalija forma trgovine ljudima jeste ona u svrhe seksualne eksploatacije. Djeca se također koriste i za prinudni rad. Trgovina djecom najučestalija je u Africi, pogotovo zapadnoj, kao i u azijskoj regiji Mekong.

Američki Nacionalni centar za nestalu i izrabljivanu djecu navodi da se procjenjuje da je jedno od šestero djece koje im je prijavljeno kao nestalo u protekloj godini postalo žrtva seksualne trgovine djecom.

Dakle, trgovina djecom jeste ozbiljan globalni problem. Ipak, on nema nikakve veze s izmišljenom “kabalom” koja djecu drži u tunelima i ispija im krv. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da “kabala” i “duboka država” vode lanac trgovine djecom u svrhu provođenja satanističkih rituala i uzimanja adrenalizirane krvi, objavljene na Facebooku 2021. godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke