Tuđim fotografijama do desetina hiljada interakcija na Facebooku

Fotografije žene u zrelijoj dobi, praćenje opisima u prvom licu, već su sedmicama viralne na Facebooku. Ove objave potekle su sa Facebook stranice Sandra, a prenosi ih i nekoliko povezanih stranica, ali i privatni profili.

Raskrinkavanje se do sada u više navrata bavilo manipulativnim praksama kojima se neke Facebook stranice služe sa ciljem ostvarivanja što većeg broja interakcija i privlačenja pratitelja/ki. U ranijim analizama pisali smo o primjerima kada se, sa ciljem izazivanja emotivnih reakcija korisnika/ca, objavljuju fotografije koje prate opisi neke vesele ili teške životne situacije u prvom licu jednine. Ove objave često prate i razni pozivi na akciju, kao što je “lajkanje” takve objave.

Lažna vijest
Lažne Facebook objave računaju na stvarne emocije i klikove

Na Facebooku se često dijele fotografije tužnih ili teških životnih situaci...

Lažna vijest 30.04.2021

Lažna vijest
Vedre, ali lažne Facebook objave kao mamac za lajkove

Na Facebooku se često dijele fotografije vedrog sadržaja, poput rođenja dje...

Lažna vijest 05.05.2021

Riječ je o fotografijama koje su već odavno na internetu i koje nemaju nikakve veze sa lažnim opisima koji ih prate. Međutim, ovakve vrste objava donose nove pratitelje/ke stranicama, koje se onda mogu prodati. Stranice mogu i početi zarađivati od objava linkova na članke portala koji koriste Google reklame za monetizaciju.

Sličnu praksu primijetili smo na nekoliko povezanih Facebook stranica. Naime, već nekoliko sedmica, na Facebook stranicama Volim te, Jedina moja, Budi čovjek i Balkanska muzika objavljuju se fotografije žene u zreloj dobi, praćene opisima u prvom licu jednine. Samo u posljednjih deset dana, na ovim stranicama objavljeno je pet takvih postova:

Joj ljudi imam problem kasni mi mjesecnica 5 godina bojim se da nisam trudna nesmijem test da uradim sta ako budem necu moci nastavit studirati i ici na predavanja (Facebook stranice Volim te, Budi Čovjek, Balkanska muzika, Jedina moja - 16.3.2022)

Kojeg god decka upoznam hoce samnom da decu ima a ja necu jer znam da cu nakon poroda pokvarit svoj mladalacki izgled i zgodno telo pa da opet moram ici u fitnes da se vratim u ovako dobar izgled (Facebook stranice Volim te, Budi Čovjek, Balkanska muzika, Jedina moja -15.3.2022)

Mnoge zene su tu ljubomorne na mene sto sam zgodna i mladoliko izgledam sto mi poklanjaju jahte i salju avijone po mene najveci mocnici sveta ali dok sam ja isla na fitnes i trenirala vi ste pile kave i jele neke pite i ko vam je sad kriv sto ne izgledate tako dobro pa mene vredjate (Facebook stranice Volim te, Budi Čovjek, Balkanska muzika, Jedina moja - 14.3.2022)

Kad sam u Parizu bila iza mene se vidi onaj ajfelov toranj (Facebook stranice Volim te, Budi Čovjek, Balkanska muzika, Jedina moja - 12.3.2022)

Ovo sto se u Zagrebu srusilo je avijon koji je putin poslo po mene da idemo sutra na veceru koju sam mu obecala (Facebook stranice Volim te, Budi Čovjek, Balkanska muzika, Jedina moja -11.3.2022)

Nesto sad razmisljam posto sam ja u mladosti bila misica da se opet vratim u svet manekenstva verujem da bi opet pobedila jer sam i dalje puno zgodnija od pola njih od 20-30g  (Facebook stranice Volim te, Budi Čovjek, Balkanska muzika, Jedina moja - 8.3.2022.)

Fotografije iste žene, sa opisima u prvom licu jednine, objavljuju se na ovim stranicama još od  februara. Pronašli po 13 objava na svakoj od njih. Svi pojedinačni postovi objavljeni su u isto vrijeme, a stranice imaju identičan sadržaj, što ukazuje na to da je riječ o povezanim stranicama.

Sve navedene objave ostvarile su veliki broj interakcija, pojedine i po nekoliko hiljada komentara. 

Neke od ovih fotografija pronašli smo i na drugim Facebook stranicama, gdje su dijeljene na isti način, uz opis u prvom licu (1, 2, 3, 4, 5), ili kao screenshotovi (1, 2, 3). Fotografije smo, takođe, pronašli i na privatnim Facebook profilima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

 

Odakle su potekle objave?

 

Svi navedeni postovi su prethodno objavljeni na Facebook stranici Sandra (1, 2, 3, 4, 5, 6). Ova stranica napravljena je 15. maja 2021. godine i do sada je sakupila oko 14.000 pratitelja/ki. Na profilnoj fotografiji nalazi se ista žena kao i na prethodno navedenim fotografijama. 

Osoba koja se predstavlja kao Sandra u svojim objavama tvrdi da ima 52 godine. Objave na ovoj stranici ostvarile su veliki broj interakcija, među kojima ima najviše komentara. Naprimjer, objava od 13. februara ove godine bilježi čak 13.000 komentara.

Stranica ima pet administratora – četiri u Bosni i Hercegovini i jednog na Kosovu. Premda je napravljena u maju prošle godine, značajnija aktivnost zabilježena je tek u januaru ove godine, od kada se na njoj redovno objavljuju fotografije iste žene (sa opisom ili bez njega), što je i jedini sadržaj stranice.

Od maja je na ovoj stranici ukupno objavljeno preko 50 fotografija iste žene. Ipak, sve su odranije dostupne na internetu i na njima nije žena koja se zove Sandra.

 

Ko je osoba na fotografijama?

 

Obrnuta pretraga jedne od fotografija koja je objavljena na Facebook stranici Sandra odvela nas je na Instagram profil Asia G. Prema podacima sa profila, ova korisnica živi u Poljskoj i redovno objavljuje svoje fotografije na ovoj društvenoj mreže. Njih prate odgovarajući opisi, koji nemaju nikakve veze sa statusima koji se dijele na društvenim mrežama na našem govornom području.

Sve fotografije koje su predmet ove analize objavljene su na ovom profilu, i to ranije nego na stranicama na našem govornom području (1, 2, 3 ,4, 5, 6).

Pretragom smo pronašli i Facebook profil pod imenom Joanna Graban, koji pripada istoj osobi. Prema podacima sa ovog profila, koji je napravljen 2011. godine, riječ je o Joanni Graban, koja živi u poljskom gradu Torunu.

Na Instagram profilu Asia G navodi se da je to jedini pravi profil pomenute korisnice. Na ovoj društvenoj mreži pronašli smo još nekoliko profila koji navodno pripadaju ovoj ženi (1, 2 ,3).  Ipak, mali broj pratitelja/ki i objava ukazuju da je riječ je o lažnim profilima, što je potvrdila korisnica Asia G u komentarima objava na tim profilima.

Veliki broj fotografija iste žene pronašli smo na Instagram profilu mjoan_na11. Ovaj nalog navodno pripada Joanni Everson iz Južne Afrike. Kao i u prethodnim slučajevima, i ovdje su sve fotografije objavljene kasnije u odnosu na objave na profilu Asia G. 

Budući da se na fotografijama ne nalazi Sandra te da su statusi u prvom licu koji se dijele uz njih lažni, analizirane objave na Facebook stranici Sandra dobijaju ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja ovih fotografija, praćena opisima u prvom licu, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena

23.3.2022. U analizi je prvobitno bilo navedeno da se Facebook stranica zove Volim, umjesto Volim te, što je naknadno ispravljeno.

Napomena

25.3.2022. Objave na Facebook stranicama krajina24h.com i Haj vamo da se smijes su izmijenjene i sadrže tačne informacije, pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

29.3.2022. Facebook stranica Balkan X portal je u međuvremenu izmijenila objavu, ona sadrži tačne informacije i dobija i ocjenu ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 22. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me