Raskrinkavanje.ba

“Turbo rak” uzrokovan vakcinama je mit

Neutemeljene tvrdnje doktora Petera McCullougha da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju “turbo rak” šire se i na našem govornom području.

Foto: Freepik

Na blogu pod nazivom Arna Šebalj 27.11.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

27.11.2023., mr. sc. Arna Šebalj: EKSKLUZIVNO – "TURBO RAKOVI" Dr. Peter McCullough: Višestruke cjepiva mRNA COVID-a mogu promicati 'turbo rak'

Članak govori o tvrdnjama koje je na online događaju iznio dr. Peter McCullough, a prema kojima mRNA vakcine protiv Covid-19 na tri načina mogu “pospješiti ili ubrzati rak”:

Dr. Peter McCullough upozorio je u listopadu 2023. da nova istraživanja pokazuju da višestruke injekcije mRNA COVID-a mogu potaknuti "turbo rak".

Plazmidna DNA može uzrokovati genetsku mutaciju kod onih kojima su ubrizgane injekcije Mrna.
(...)
Liječnik je prvo istaknuo da preprint rad Raquel Valdes Angues i Yolande Perea Bustos tvrdi da S2 segment šiljastog proteina proizveden injekcijama mRNA COVID-a "vjerojatno inhibira sustave za suzbijanje tumora. McCullough je ovaj učinak na poticanje raka nazvao 'hitom broj jedan'."

Zatim je citirao istraživanje iz Kine koje pokazuje da mRNA "oštećuje prirodne mehanizme popravka DNK u ljudskom tijelu." Kada se mutacije spontano dogode u ljudskom genomu, tijelo može negirati tu promjenu prirodnim mehanizmom koji sprječava stanice da postanu kancerogene, rekao je liječnik.

Međutim, "teoretski, davanje opetovanih doza glasničke RNK oslabilo bi sposobnost našeg tijela da popravi tu DNK", povećavajući vjerojatnost da se rak može razviti, prema McCulloughu. "To je pogodak broj dva."

Treći potencijalni izvor promicanja raka dolazi od očigledne "kontaminacije" bočica s COVID injekcijama "promotorima i pojačivačima" virusa Simian 40 (SV40), čije je otkriće bilo tema za zabrinutost tijekom simpozija krajem listopada 2023.

McCulloughove tvrdnje o vakcinama i “turbo raku” objavljene su i na Facebooku 15.9.2023. godine.

Ko je Peter McCullough?

Dr. Peter McCullough je američki kardiolog i internista, bivši šef interne medicine na Medicinskom centru Baylor Univerziteta. Javnosti je postao poznat zbog širenja dezinformacija o pandemiji Covid-19 i vakcinama protiv ove bolesti. McCullough je promovisao ivermektin kao lijek protiv Covid-19 iako je dokazano neefikasan i potencijalno opasan u liječenju ove bolesti. Prodavao je i suplemente za liječenje “povrede od vakcina”, koje su stručnjaci/kinje opisali/e kao “nadrilijekarske”. 

O vakcinama protiv Covid-19, pored tvrdnje da uzrokuju “turbo rak”, iznio je i niz drugih netačnih navoda, poput onog da uzrokuju HIV infekciju, srčane udare, ogroman broj krvnih ugrušaka te da ugrožavaju trudnoću i dovode do bolesti i smrti.

Tvrdnje koje su prepričane u članku na blogu Arna Šebalj, McCullough je iznio na online simpoziju kojeg je 27. novembra organizovala pseudonaučna organizacija “Svjetsko vijeće zdravlja” (eng. World Council for Health), iz koje su i ranije dolazile netačne tvrdnje o vakcinama protiv Covid-19.

Arna Šebalj i ranije je širila dezinformacije o vakcinama protiv Covid-19, kao i razne teorije zavjere o mnogim temama – od 5G mreže do mikročipova. Njenim tvrdnjama u više navrata bavio se naš partnerski fact-checking portal Faktograf.

Uzrokuju li vakcine “turbo rak”?

Kako je objašnjeno u članku objavljenom 19.12.2022. godine na portalu Science Based Medicine, koji se bavi objašnjavanjem naučnih činjenica vezanih za online tvrdnje o zdravlju i medicini, “turbo rak” nije nešto što stvarno postoji. Izraz su izmislili/e protivnici/e vakcinacije početkom pandemije Covid-19. Tvrdnje da vakcine uzrokuju rak, pak, postoje već decenijama u antivakcinacijskim krugovima.

Rak je bolest uzrokovana promjenama gena koji kontrolišu način na koji ćelije rastu, funkcionišu i dijele se. Ove promjene mogu biti uzrokovane greškama koje se javljaju pri diobi ćelija ili oštećenjem naše DNK zbog faktora iz životne okoline. Kako je objašnjeno na web stranici američkog Nacionalnog instituta za rak, u normalnim okolnostima ljudske ćelije rastu i razmnožavaju se kako bi formirale nove ćelije koje su potrebne tijelu. Kada ćelije ostare ili se oštete, izumiru i zamjenjuju ih nove ćelije. Međutim, u nekim situacijama ovaj se proces poremeti i oštećene ili abnormalne ćelije razmnožavaju se kada ne bi trebalo, formirajući tumore koji mogu biti benigni ili kancerogeni. 

Kancerogeni tumori šire se ili napadaju obližnja tkiva i mogu putovati do udaljenih mjesta u tijelu kako bi formirali nove tumore (proces koji se zove metastaza). Kancerogeni tumori takođe se mogu nazvati malignim tumorima. Mnogi karcinomi formiraju solidne tumore, ali karcinomi krvi, poput leukemije, generalno ne.

Benigni tumori ne šire se u obližnja tkiva niti zadiru u njih. Kada se uklone, benigni tumori obično ne izrastu ponovo, dok kancerogeni tumori ponekad opet rastu. Međutim, benigni tumori ponekad mogu biti prilično veliki. Neki mogu uzrokovati ozbiljne simptome ili biti opasni po život, kao što su benigni tumori u mozgu.

Kako je objašnjeno u odjeljku o vakcinama protiv Covid-19 objavljenom na istoj web stranici, ne postoje nikakvi dokazi da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju rak ili dovode do njegovog vraćanja ili progresije. Ove vakcine, kako je objašnjeno, ne mijenjaju DNK, odnosno genetski materijal.

Neke od netačnih tvrdnji koje je McCullough iznio na online simpoziju već su bile teme fact-checking analiza. Naprimjer, AP je u članku od 21.11.2023. godine pisao o tvrdnji da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju rak jer se u njima nalazi “virus Simian 40 (SV40)”. SV40 je virus koji je originalno izolovan iz ćelija afričkog zelenog majmuna, gdje raste i velikom brzinom uništava druge ćelije. Infekcija ljudskih ćelija ili ćelija glodavaca ovim virusom ponekad izaziva malignitet u nekim ćelijama. 

Kako je objašnjeno u članku AP-a, nefunkcionalni dijelovi DNK sekvence ovog virusa korišteni su kao “početni materijal” u razvoju Pfizerove mRNA vakcine protiv Covid-19, te su ti materijali razgrađeni i uklonjeni u procesu proizvodnje. Evropska agencija za lijekove (EMA), kao i druge regulatorne agencije, kaže da su tragovi u vrlo niskim razinama ostali u finalnom proizvodu, ali u “granicama utvrđenih sigurnosnih smjernica”, objašnjava AP. Dakle, mRNA vakcine ne sadrže SV40 virus, ali mogu sadržavati tragove dijelova njegove DNK sekvence.

Iz Evropske agencije za lijekove za AP su kazali:

“EMA nije vidjela nikakve dokaze o povezanosti između mRNA vakcina i neželjenih događaja koji bi mogli biti povezani s prisustvom DNK materijala, niti smo svjesni bilo kakvih naučnih dokaza koji pokazuju da bi se vrlo male količine preostale DNK koje mogu biti prisutne u serijama vakcina “mogle integrisati u DNK vakcinisanih pojedinaca”, napisala je agencija sa sjedištem u Amsterdamu u saopštenju poslatom e-poštom.

AP je objavio i Pfizerovu izjavu na ovu temu:

Pfizer je, u izjavi poslanoj e-poštom, naglasio da je upotreba SV40 sekvence uobičajena praksa u razvoju vakcina, uključujući vakcine protiv gripa i hepatitisa koje se primjenjuju širom svijeta desetljećima.

“Nema dokaza koji podržavaju tvrdnje da vakcina Pfizer-BioNTech Covid-19 sadrži plazmidnu DNK koja bi potencijalno mogla utjecati na DNK osobe ili predstavljati teoretski rizik od raka”.

Paul Offit, direktor Centra za edukaciju o vakcinama Dječje bolnice u Philadelphiji, objasnio je za AP da bi bilo potrebno mnogo više od fragmenta DNK da bi se izmijenio genetski materijal osobe te da je količina DNK materijala koji se nalazi u vakcini protiv Covid-19 manja od količine DNK materijala koji svakodnevno unosimo kroz ishranu.

Dakle, suprotno tvrdnjama Petera McCullougha i drugih dezinformatora, mRNA vakcine ne sadrže ništa što bi moglo uzrokovati genetske mutacije i dovesti do raka kod vakcinisanih osoba. McCulloughovim tvrdnjama da mRNA vakcine “mijenjaju DNK” Raskrinkavanje se bavilo i ranije u analizi od 18.5.2022. godine.

Rad Raquel Valdes Angues i Yolande Peree Bustos na koje se McCullough poziva u pokušaju da  dodatno potkrijepi svoje tvrdnje o tome da vakcine uzrokuju “turbo rak” preliminaran je i inicijalno objavljen na web stranici Authorea, koja inače objavljuje preliminarne radove. U njemu autorice iznose hipotezu da Covid-19 i/ili određene vakcine protiv ove bolesti mogu dovesti do progresije ili ponovnog pojavljivanja raka kod pacijenata/ica koji/e ga imaju ili su ga preboljeli/e. Preliminarni radovi ili “preprinti” radovi su koji nisu prošli stručnu recenziju, koja je nužna kako bi se utvrdilo da su informacije objavljene u naučnim časopisima tačne i validne. Kako je objašnjeno na web stranici Vakcine, naučna istraživanja objavljuju se u relevantnoj literaturi, odnosno naučnim časopisima, a da bi rad bio objavljen u naučnom časopisu, mora proći proces stručne recenzije, odnosno “peer review”. Za vrijeme ovog procesa, drugi stručnjaci iz iste naučne oblasti provode strogu kontrolu pregledajući metodologiju, reference i rezultate rada. Dakle, preliminarni rad ne može se smatrati kredibilnim izvorom naučnih informacija.

U članku na blogu Arna Šebalj spominje se i kinesko istraživanje koje je navodno pokazalo da mRNA vakcine "oštećuju prirodne mehanizme popravka DNK u ljudskom tijelu” i tako dovode do raka. Vjerovatno se misli na in vitro studiju autora Hui Jianga i Ya-Feng Meia objavljenu u oktobru 2021. godine. Rezultati studije pokazali su da velike količine proteina šiljka (eng. spike protein) iz virusa SARS-CoV-2 mogu utjecati na proces popravljanja oštećenja DNK. Kako je objašnjeno u članku fact-checking portala Health Feedback od 26.11.2021. godine, dezinformatori/ce su manipulativno iskoristili/e rezultate ove studije kako bi promovisali/e tvrdnju da vakcine za čije je razvijanje korišten protein šiljka uzrokuju rak, iako sami autori studije nisu tvrdili takvo nešto. Prije svega, riječ je o in vitro studiji, odnosno studiji koja je provedena na izolovanim ćelijama u staklenoj posudi u laboratoriji. Rezultati in vitro studija često se ne prenose dobro u “stvarni život” jer su uvjeti u ljudskom organizmu znatno različiti od onih u laboratoriji. Studija Jianga i Meia povučena je u maju 2022. godine zbog neadekvatnosti korištenih metoda koje su značajno mogle utjecati na valjanost rezultata, kao i zbog zaključaka o vakcinama za koje se smatralo da nisu eksperimentalno potkrijepljeni. Detalje o tome šta su o njoj rekli/e stručnjaci/kinje možete čitati u članku Health Feedbacka. U svakom slučaju, ona zasigurno nije dokaz da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju rak niti se to u njoj tvrdilo. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju “turbo rak”, prvobitno objavljenu na Facebook profilu ovdje, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 27.11.2023

Arna Šebalj: 27.11.2023., mr. sc. Arna Šebalj: EKSKLUZIVNO – "TURBO RAKOVI" Dr. Peter McCullough: Višestruke cjepiva mRNA COVID-a mogu promicati 'turbo rak'

Prema riječima cijenjenog dr. Petera McCullougha, postoje najmanje tri različita načina na koja injekcije mRNA za COVID mogu pospješiti ili ubrzati ra...

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti