Raskrinkavanje.ba

U arapskim zemljama ne liječe rak za tri dana

Rak u arapskim zemljama “nije ozbiljna bolest”, a alžirski profesori smatraju da se može izliječiti za tri dana uskraćivanjem hrane pacijentu, tvrdi se u članku portala "The Bosnia Times" objavljenom u februaru ove godine.

Portal The Bosnia Times je 4. februara 2020. godine objavio članak o postu kao tretmanu kojim se “u islamskim zemljama rak liječi za tri dana”:

KAD ZVIJER NE HRANITE, ONA UMIRE U islamskim zemljama uspješno liječe rak za tri dana, oni ga čak ni ne imenuju tako!

Članak objavljen na The Bosnia Times preuzet je sa portala Stil Kurir, gdje je objavljen 20. septembra 2019. godine. Još nekoliko portala u Srbiji i BiH prenijeli su članak sa Stila, između ostalih Depo i Hayat

Članak se poziva na Facebook status izvjesnog Aleksandra Černigovskog, koji je u augustu 2019. godine na svom profilu objavio tvrdnje koje je preveo i prenio Stil. Černigovski na svom profilu uglavnom dijeli šaljive slike i dosjetke koje većinom imaju dvocifreni broj reakcija i dijeljenja, no status o liječenju raka u “muslimanskim zemljama” je imao 54 hiljade reakcija i podijelilo ga je 125 hiljada korisnika/ca Fabebooka. Njegov status iz augusta prošle godine ipak nije originalan - na Facebooku smo pronašli identičan status iz jula te godine, te još nekoliko identičnih prenošenja. 

Članak kojeg je reciklirao The Bosnia Times prenosi tvrdnju preuzetu iz statusa Černigovskog:

Oni ovu bolest, koja je kod njih rijetka, čak i ne zovu „rak“, već zvijer koja apsorbira nekoliko puta više energije u svoje ćelije. Raste i raste (metastazira) i kada naraste dosta i čovjeku ponestane energije, prelazi na sve ostale izvore u tijelu, što dovodi do fatalnog ishoda.

Arapski jezik ima riječ za bolest koju kolokvijalno zovemo rak, i to doslovni prevod sa antičkog grčkog, u kojem je taj tip bolesti nazvan “rak” po istoimenoj životinji. U radu The Origin of the Arabic Medical term for Cancer (Porijeklo arapskog medicinskog izraza za rak), autor Abdul Karim Ismail navodi da moderni etimolozi pripisuju porijeklo medicinskog izraza “rak” ocu medicine u antičkoj Grčkoj, Hipokratu. Arapski izraz za rak - سرطان - koji je bukvalni prijevod Hipokratovog izraza, pojavljuje se u prevodima njegovih djela na arapski iz devetog stoljeća. U arapskom jeziku, sva maligna oboljenja se opisuju riječju “rak”.  

Hans Wehr rječnik savremenog pisanog arapskog, četvrtko izdanje, opisuje unos riječi rak iz korijenske riječi koja znači “zgrabiti/progutati”, i iz te korijenske riječi dolazi riječ koja znači rak, kraba ili jastog, i koja se se također odnosi na medicinsku bolest i na horoskopski znak. Iz toga je očigledan direktan prijevod od grčke riječi - carcinos - koja također znači rak, kraba ili jastog, što pokazuje zajedničko porijeklo i značenje koji su objašnjeni u rezultatima.

Tvrdnja da je rak rijetka bolest u arapskim zemljama je upitna, uzimajući u obzir podatke Međunarodne organizacije za istraživanje raka, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije. Istina, učestalost slučajeva malignih oboljenja u većini arapskih zemalja je bila znatno manja od učestalosti u evropskim zemljama i sjevernoj Americi u periodu 2013.-2018. godina, ali u nekim, kao na primjer u Libanu, je bila veća nego u nekim razvijenim zemljama.

Ipak, termin “rijetka bolest” je konkretan i mjerljiv pojam. Različite zemlje imaju različite parametre za rijetke bolesti. U Europskoj uniji, rijetkom se smatra bolest koja pogađa manje od 1 na 2.000 osoba. U arapskim zemljama, prevalencija malignih oboljenja u spomenutom periodu kretala se od 2-11 na 2.000 osoba. Poređenja radi, u BiH je u istom periodu prevalencija malignih oboljenja bila oko 10 na 2.000 osoba.

Tvrdnju da se rak liječi postom za tri dana članak pripisuje neimenovanim univerzitetskim profesorima iz Alžira:

Ali, kada se zveri uskrati hrana, ona brzo umire.
Profesori sa Univerziteta u Alžiru smatraju da kancer u bilo kojem stadijumu usljed gladovanja umire u roku od 3 dana do mjesec dana. Gladovanje u ovom smislu ne znači da ne jedete ništa i da pijete samo čistu vodu.
Ako vam je stolica normalna, tamna i čvrsta, znači da je bolest prošla.

Izvor za ovu i slične tvrdnje iz Facebook statusa koji je Stil pretvorio u “vijest”, jeste članak na ruskom jeziku objavljen u decembru 2014. godine na stranici Al Furkan, koja je opisana kao “sajt muslimana dalekog istoka”, u kojem se tvrdi da “muslimanski post liječi od raka”. 

Originalni tekst na koji se naslanja članak ne daje nikakve informacije o profesorima sa “Univerziteta u Alžiru” (nekoliko univerziteta u toj državi se zovu tako). Bez više detalja, gotovo je nemoguće provjeriti tvrdnju da neki profesori sa nekog univerziteta smatraju da se rak liječi gladovanjem za tri do mjesec dana. Također, to vjerovanje se ne može prihvatiti bez iole dokaza o učinkovitosti takve metode liječenja. “Dokaz” koji članak nudi je tvrdnja da uredna stolica znači da je rak izliječen. Nije jasno na čemu se ta tvrdnja zasniva. Odsustvo maligne bolesti se utvrđuje nizom testova i pregleda koji mogu trajati duži period vremena. Sama uredna stolica može biti dobar indikator, ali ne i definitivan znak da je rak nestao. U protivnom, ne bi bilo potrebe za testovima i pregledima.

Objašnjenje da “gladovanje ne znači da ne jedete ništa i da pijete samo čistu vodu” je pogrešno prevedeno. U originalnom tekstu, gladovanje znači baš to.

Članak, dalje, donosi i dvije “opcije” za “liječenje ili sprječavanje” raka:

Prema rezultatima studije objavljene u Proceedings of the National Academy of Sciences, da bi se izlječili ili spriječili kancer, ljudi treba svako malo da izbace sva tri obroka, ili da poste trećinu ili polovinu dana.
Druga opcija su „posni dani“, odnosno unošenje maksimalno 500 kalorija na dan, ili potpuno izbacivanje doručka i ručka, piše portal Stil.
Ako je vjerovati naučnicima sa alžirskog univerziteta, ovo će pomoći da održite normalnu tjelesnu težinu i spriječite razvoj dijabetesa, kancera, Alzheimerove bolesti, kao i bolesti kardiovaskularnog sistema.
Caka je u tome što povremeno odbijanje hrane omogućava tijelu da proizvede bolji odgovor na stres, zaustavi zapaljenske procese i uništi tumore, koji najčešće nastaju od ishrane, kao i da ubrza eliminaciju oštećenih i oboljelih ćelija.
Naučnici zaključuju da je u vremenu evolucije tradicionalni sistem ishrane koji podrazumijeva tri obroka – abnormalan. Dakle, ishrana naših predaka koji su uzgajali svoju hranu danas nije prikladna.

I ove tvrdnje potekle su iz članka sa stranice Al Furkan, koja se pak pozvala na članak objavljen na sajtu Lenta u novembru 2014. godine. U njemu se govori o studiji Meal frequency and timing in health and disease (Učestalost i vrijeme obroka u zdravlju i bolesti), objavljenoj na sajtu The Proceedings of the National Academy of Sciences 25.11.2014. godine. Autori studije tvrde da izmjenjeni režim ishrane (post ili dijeta nalik na post), gdje se pod uobičajenim režimom ishrane podrazumijeva tri obroka i užina dnevno, mogu imati pozitivan učinak na efektivne tretmane nekih bolesti, između ostalih i nekih tipova raka, ali isto tako kažu da su potrebna ispitivanja na ljudima da se to dokaže. 

Interventne studije povremene redukcije energije (post ili značajna redukcija unosa kalorija, na primjer 500 na dan, op.a.) i vremenski ograničenog hranjenja (konzumiranje hrane u određenim vremenskim intervalima tokom dana, na primjer 4 ili 6 sati dnevno, op.a.), naročito kontrolisana ispitivanja metodom nasumičnog izbora, bi trebale biti izvedene na raznim grupama ljudskih ispitanika, uključujući one koji su zdravi i one sa bolestima kao pretilost, rak, kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativni poremećaji.

Post kao dokazani lijek protiv raka se ne spominje u studiji. Kako su primjetili autori sa portala Meta koji su analizirali Stilov članak, takva jednostavna metoda liječenja raka bi vrlo brzo bila primjećena od strane medicinskih stručnjaka kad bi bila efektivna. 

U Stilovom članku se također pogrešno tvrdi da naučnici smatraju da je tradicionalna ishrana sa tri obroka dnevno “abnormalna u vremenu evolucije” i da “ishrana naših predaka danas nije prikladna”. Radi se o pogrešnom prevodu originalnog teksta, u kojem se kaže da su istraživači zaključili da je tradicionalna redovna ishrana “nenormalna s aspekta evolucije” jer se ishrana naših predaka nije sastojala od tri obroka dnevno. Također, tvrdnja da su “alžirski naučnici” izvor bilo kog od gore navedenih zaključaka je netačna i nije postojala u originalnom tekstu koji je preveo i objavio portal Stil

"Medijsko oduševljenje ovim pristupom pretjerano i neopravdano"

Post je nedovoljno istražena metoda u liječenju malignih oboljenja, uprkos medijskoj popularizaciji uzdržavanja od hrane u zdravstvene svrhe. U članku objavljenom 16. januara 2019. godine u magazinu Nature, grupa onkologa osvrnula se na jednu od studija koja se bavi uticajem posta (gladovanja) na liječenje raka. Citirajući dosad rađene studije, autori članka o postu i onkologiji kažu da post ima potencijal za klinički razvoj, ali tek za pospješivanje postojećih tretmana za rak: 

 “Prihvatamo da post i restrikcije kalorija mogu predstavljati zanimljivu odskočnu dasku za razvijanje budućih strategija sa potencijalnim dobrobitima u liječenju raka. Ipak, želimo istaći da se klinička aplikacija posta i dijeta koje oponašaju post (...) treba poduzimati uz naročit oprez, i da je medijsko oduševljenje ovim pristupom pretjerano i neopravdano” naveli su autori. 

Tvrdnja iz članka objavljenog u Stilu o tome da se rak liječi postom za tri dana dobija ocjenu lažna vijest i pseudonauka, jer ne postoji relevantan dokaz koji bi podržao tezu da uzdržavanje od hrane liječi maligna oboljenja. Prenošenja članka na drugim portalima dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Tvrdnja da to smatraju neimenovani profesori sa neidentifikovanog univerziteta u Alžiru dobija ocjenu neprovjereno, budući da nema načina kojim bi mogli dokazati taj navod.

Što se tiče “sprječavanja ili liječenja” raka izbacivanjem obroka ili smanjivanjem unosa kalorija, uvidom u studiju koja se navodi kao izvor je utvrđeno da ista ne tvrdi da te metode liječe rak, te je ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je “ uredna stolica dokaz da je rak izliječen”. 

Tvrdnja da se u arapskom jeziku rak naziva “zvijer” dobija ocjenu dezinformacija, jer arapski jezik ima riječ za rak, koja je doslovni prijevod imena za tu životinju iz antičkog grčkog, i kao takva se koristi u arapskim zemljama stoljećima.  

Nakon što smo kontaktirali portale koji su objavili članak, Depo nam je javio da je članak uklonjen sa tog portala, te dobija ocjenu demantirano. Anonimni portal Infopedija je također uklonio članak i dobija istu ocjenu.

Napomena: 05.08.2020.

Nakon objavljivanja analize, portal Info Magazin također je uklonio članak, zbog čega dobija i ocjenu demantirano. 

Napomena

22.01.2021: Nakon objave naše analize, portal Glossy objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

31,05. 2023: Portal Stil je objavio ispravku članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 04.02.2020

The Bosnia Times: KAD ZVIJER NE HRANITE, ONA UMIRE U islamskim zemljama uspješno liječe rak za tri dana, oni ga čak ni ne imenuju tako!

Na Facebook profilu Aleksandra Černigovskog pojavio se neobičan tekst o tome kako se u islamskim zemljama liječe maligne bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Pseudonauka 20.09.2019

Stil: U islamskim zemljama rak se ne smatra ozbiljnom bolešću: Ovako ga oni leče!

Ovaj metod zagovarao je i čuveni američki doktor Šelton još u prošlom veku

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.02.2020

Alo: KAD ZVER NE HRANITE, ONA UMIRE U islamskim zemljama uspoešno leče rak ZA 3 DANA, oni ga čak ni ne imenuju tako!

Ima logike

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Pseudonauka 20.09.2019

Novi: U ISLAMSKIM ZEMLJAMA RAK SE NE SMATRA OZBILJNOM BOLEŠĆU: Ovako ga oni liječe!

Na Facebook stranici Aleksandra Černigovskog pojavio se tekst o liječenju malignih bolesti u islamskim zemljama. On na svojoj stranici navodi da musli...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Pseudonauka 20.09.2019

Glossy: TEORIJA KOJA SE ŠIRI INTERNETOM: Nesvakidašnji način za lečenje kancera na Istoku

Na Fejsbuk stranici Aleksandra Černigovskog pojavio se neobičan tekst o lečenju malignih bolesti u islamskim zemljama.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Pseudonauka 25.09.2019

Info Magazin: Ovako muslimani liječe rak – “Islamske zemlje ne smatraju kancer opasnom bolešću”

Na Facebook stranici Aleksandra Černigovskog pojavio se tekst o liječenju malignih bolesti u islamskim zemljama.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
 • Demantirano
Pseudonauka 20.09.2019

Happy TV: TEOROIJA KOJA SE ŠIRI INTERNETOM: Nesvakidašnji način za lečenje kancera! (FOTO)

On na svojoj stranici navodi da muslimaske zemlje ne smatraju kancer opasnom bolešću i da ga navodno "lako leče kroz nekoliko dana najstrožijeg posta"...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Pseudonauka 06.10.2019

Depo: U islamskim zemljama rak se ne smatra ozbiljnom bolešću: Ovako ga tamo liječe

Druga opcija su “posni dani”, odnosno unođenje maksimalno 500 kalorija na dan, ili potpuno izbacivanje doručka i ručka

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
 • Demantirano
Pseudonauka 06.10.2019

Hayat: U ISLAMSKIM ZEMLJAMA RAK SE NE SMATRA OZBILJNOM BOLEŠĆU: OVAKO GA ONI LIJEČE!

Ovaj metod zagovarao je i čuveni američki doktor Šelton još u prošlom vijeku.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Pseudonauka 21.09.2019

Dijalog: U ISLAMSKIM ZEMLJAMA RAK SE NE SMATRA OZBILJNOM BOLEŠĆU: OVAKO GA ONI LEČE!

Ovaj metod zagovarao je i čuveni američki doktor Šelton još u prošlom veku

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Pseudonauka 04.03.2020

Infopedija: Pogledajte kako u ISLAMSKIM ZEMLJAMA LIJEČE RAK! Kod njih je to najlakša bolest! Ne smatraju je ozbiljnom!

Kod nas je tumor, kancer ili rak nekog organa jako ozbiljna bolest. Međutim, u nekim državama je ne smatraju baš tako kao mi. Dosta kod nas se istražu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
 • Demantirano