U Belgiji nisu ukinute sve antipandemijske mjere

Na društvenim mrežama dijeli se netačna tvrdnja da su u Belgiji ukinute sve antipandemijske mjere.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Teorija zavjere;

Na Facebook profilu Dragan Kašanin 9.6.2021. godine objavljen je video uz status u kojem se navodi da se u Belgiji sve antipandemijske mjere ukidaju jer su ih “zaustavili” belgijski sudovi, te da Vlada “nije smjela” pokazati sudovima da su mjere ispravne jer znaju da je “sve laž”. 

Također se najavljuje da će mjere biti ukinute u Luksemburgu i Nizozemskoj, te da se “Nirnberg 21 uveliko glanca”. 

⚡ OVO JE BOMB💣NA = BELGIJA JE NOĆAS OD
00.01. Čas. PRVA DRŽAVA u EU BEZ korona MERA ⚡
Jer sve mere trenutno zaustavljaju Belgijski sudovi,pošto Belgija Nema Zakon koji omogućava vladi da nastavlja sa svim korona,ili ti zdravstvenim merama!
A vlada je noćas do ponoći (IMALA ROK) da pokaže dokaze Ustavnom Sudu Belgije o ispravnosti mera!?
I pošto to vlada NIJE SMELA da uradi,jer znaju da je sve laž i da mogu biti o-Suđeni i u Belgiji,SVE kovid  MERE po Belgijskom Zakonu SU Automatski PALE!!
I od sada,svako u Belgiji može da se obrati sudu za ZAŠTITU SVIH USTAVom zaGRANTOVANIH PRAVA, AKO BI bilo koji poslodavac ili ustanova NASTAVILI i dalje DA VAS UCENJUJU sa tzv. korona merama‼️
Pa ZBOG TOGA:💥U BELGIJI,VEROVA💪I VI ili DA:
= NEMA VIŠE ZAKLJUČAVANJA, NEMA TESTOVA,NEMA MASKI, SVE ĆE SE OTVORITI i ŽIVOT KREĆE od NULE, a USKORO će slično BITI i u restNELUXu,
to jest, prvo u LUXEMBURGU,a onda i HOLANDIJI!!
Dok će se ostale EU-ROB-ske Zemlje BORITI još KRAĆE ili DUŽE, a onda KREĆE BORBA i za SVE 💉
~ ZNAČI, ISTINA,PRAVDA i POBEDA JE SVE BLIŽA, Dok se i NINBERG-21 GLANCA uVELIKO,a MI SAM' poTURAMO sve BROJnije D😉KAZE o koronISTIMA!
Toliko za NOĆAS, UZ VAS DO POBEDE i SLOBODE: Vaša Exkluzivna ☆●☆ ИЛИНЦИ 🌐 И.Р.ТВ° ☆●☆

Kratki video u ovoj objavi prikazuje grupu ljudi na Velikom trgu u Briselu tokom noći.

Do datuma pisanja ove analize, objava na Facebook profilu Dragan Kašanin podijeljena je 1.000 puta, a objavljena je i na “zavjerološkim” profilima Viktor Jagarinec i Vesnica Curguz 9. i 10.6.2021.godine.

 

Šta su činjenice?

Iako je istina da je u junu belgijski savjetodavni komitet ublažio mjere za suzbijanje zaraze koronavirusom u Belgiji, one nisu ukinute.

Naime, kako piše u članku belgijskog magazina Bulletin, objavljenom 4.6.2021. godine, ublažavanje mjera podrazumijeva dozvoljavanje ugostiteljskim objektima da produže radno vrijeme do 23:30 sati i da primaju goste u zatvoreni prostor, umjesto samo u baštu, s tim da za jednim stolom ne mogu sjediti više od četiri osobe. Od 9.6. također su dozvoljena okupljanja do 200 osoba u zatvorenom i do 400 osoba na otvorenom prostoru, uz obavezno nošenje maske i prakticiranje fizičke distance. Teretane, kasina i igraone su ponovo otvorene, a radnici će moći raditi iz svojih kancelarija jednom sedmično, ukoliko žele.

Dakle, mjere u Belgiji nisu ukinute, već ublažene. Mjere koje su trenutno na snazi u ovoj zemlji možete pročitati ovdje.   

U Facebook statusu na profilu Dragan Kašanin kao razlog navodnog “ukidanja mjera” navodi se da je belgijska vlada imala rok da dokaže Ustavnom sudu da su mjere ispravne, odnosno zakonski utemeljene, te da nije uspjela u tome.

Zakonska osnova antipandemijskih mjera u Belgiji bila je predmet debate od početka pandemije. Kako se navodi u članku objavljenom 10.5. 2021. godine na web stranici Lex-Atlas: Covid-19, koja se bavi stručnom analizom pravnih odgovora na pandemiju Covid-19 u državama širom svijeta, belgijski ustav ne pruža pravnu osnovu za vanredno stanje u državi. Stoga su belgijske zdravstvene mjere za borbu protiv širenja pandemije donesene ministarskim uredbama ministra za unutarnje poslove i temelje se na tri zakonodavna akta: Zakonu o civilnoj zaštiti iz 1963, Zakonu o policijskim snagama iz 1992. i Zakonu o civilnoj sigurnosti iz 2007. godine

Belgijskoj državi naloženo je 31.3.2021. godine da ukine “sve mjere protiv koronavirusa” u roku od 30 dana, jer pravni osnov za njih nije dovoljan, presudio je u Prvostepeni sud u Briselu. Sud je dao belgijskoj državi 30 dana da pruži čvrst pravni osnov za implementiranje antipadnemijskih mjera ili će se suočiti s kaznom od 5.000 eura dnevno ukoliko se taj rok probije, s maksimalnim ograničenjem od 200.000 eura. Belgijsko vijeće ministara je krajem aprila odobrilo Nacrt “pandemijskog zakona”, koji predstavlja adekvatnu zakonsku osnovu za implementiranje mjera, i predalo ga Parlamentu. Time je Vlada izbjegla kazne koje je propisao Prvostepeni sud u Briselu, navodi se u članku portala Euractiv, objavljenom 28.4.2021. godine.

Kako se navodi u članku portala Lex-Atlas: Covid-19, objavljenom 24.6.2021. godine, belgijska vlada uputila je žalbu na odluku Prvostepenog suda Apelacionom sudu u Briselu, koji je 7.6. odlučio u korist Vlade, poništivši odluku Prvostepenog suda, kojom je belgijskoj državi dato 30 dana da pruži novu pravnu osnovu za donošenje antipandemijskih mjera. Ipak, Apelacioni sud izrazio je ozbiljne sumnje u pogledu ustavnosti trenutnog pravnog režima, te će se slučajem baviti i Ustavni sud.

U međuvremenu, u Parlamentu Belgije, Odbor za sigurnost i unutarnje poslove Zastupničkog doma usvojio je Prijedlog pandemijskog zakona.

Stoga, očigledno je da su tvrdnje da belgijska vlada “nije smjela” sudu dokazivati da su mjere ispravne, jer “znaju da je sve laž”, besmislica koja se uklapa u širi “zavjerološki” narativ o tome da je pandemija izmišljena. Prema podacima stranice WorldoMeters, do datuma pisanja ove analize, u svijetu je od posljedica bolesti Covid-19 preminulo 3.917.895 osoba, a u Belgiji 25.152.

Dakle, zakonska osnova na kojoj su donesene restriktivne mjere za borbu protiv pandemije Covid-19 u Belgiji bila je neadekvatna prema presudi Prvostepenog suda, ali je u međuvremenu nastao Nacrt zakona koji jeste adekvatna zakonska osnova za provođenje mjera.

Dalje se u objavi na Facebook profilu Dragan Kašanin navodi da su “pravda i pobjeda sve bliže” jer se uveliko priprema “Nirnberg 21”.

“Nirnberg 21” je nepostojeći sudski proces kojim teoretičari/ke zavjera prijete medijima, naučnicima, medicinskim radnicima i javnim zvaničnicima na društvenim mrežama, o čemu je Raskrinkavanje pisalo i ranije. 

U analizi Raskrinkavanja iz maja 2021. godine, objašnjeno je da su u osnovi ove teorije zavjere netačni navodi da su vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne” i da se kao takve daju ljudima širom svijeta, a da oni nisu informisani o tome da učestvuju u “eksperimentu”. To, prema navodima teoretičara/ki zavjere, znači da je prekršen Nirnberški zakon o medicinskom eksperimentiranju iz 1947. godine, te da svima koji na bilo koji način “učestvuju” u kršenju ovog zakona treba biti suđeno. Uprkos tome što ovaj zakonik zaista kaže da je potreban pristanak osoba za učestvovanje u ispitivanjima, on nije relevantan za odobrene vakcine protiv koronavirusa, jer one nisu eksperimentalne.

Tvrdnju da su u Belgiji ukinute sve antipandemijske mjere, kao i tvrdnju da se sprema “Nirnberg 21”, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Status na Facebook profilu Dragan Kašanin, te njegova prenošenja, ocjenjujemo kao teoriju zavjere, s obzirom na to da se u njemu tvrdi da je pandemija Covid-19 “laž”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 25. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me