Raskrinkavanje.ba

U “karantinima” na granici vjerovatno nije sjajno - ali oni zasigurno nisu “logori za Srbe”

ATV a potom i RTRS su objavili članke u kojima se tvrdi da grupa Srba “karantin u FBiH” poredi sa logorom.

Izvještavajući o problemima u šatorskim prostorima određenim za privremeni boravak državljana BiH na graničnim prelazima u BiH, koja su postavljena kao dio mjera u suzbijanju pandemije COVID-19, Alternativna televizija (ATV) je 11. aprila ove godine objavila članak sa naslovom:

Svjedočenje za ATV

Srbin u karantinu u FBiH: Ovo je logor, gladni smo

U članku se navodi da je grupa Srba suočena sa očajnim uslovima u “karantinskom smještaju” u Federaciji BiH, ali se ne precizira lokacija na kojoj se nalaze:

Očajni uslovi u karantinskom smještaju u FBiH dočekali su grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH. Ne samo da ih je dočekao neuslovan smještaj, nego su dobili samo jedan obrok za čitav dan i pitaju se kako će preživjeti noć.

Kažu da nije problem da budu u karantinu u svojoj matičnoj opštini, ali se samo mole da neko dođe večeras i izbavi ih iz ovog karantina. 

Ranije je u medijima pisano i neuslovnim karantinima u FBiH i neozbiljnom pristupanju problemima.

Riječi je bilo i o neprisustvovanju ljekara, kao što je slučaj i sa našim sagovornicima, ali i o tome da su inspekcijski organi FBiH prestali sa izdavanjem rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju.

Članak je potom objavila RTRS, gdje je kao izvor navedena SRNA, ali na stranici te agencije SRNA nismo pronašli takvu vijest. Pored toga, članak su prenijeli i portali Prijedor24, Glas naroda i Rejting, koji su kao izvor naveli ATV, te su koristili fotografije objavljene na stranici Alternativne televizije, sa logom ove kuće na njima.

Za razliku od ATV-a, čije fotografije nismo pronašli objavljene nigdje prije ovog članka, RTRS je vijest, navodno preuzetu sa SRNE, ilustrovala starom fotografijom.

Foto: Print screen članka objavljenog na RTRS-u

U članku nije eksplicitno navedeno da se grupa Srba nalazi u “šatorskom karantinu” koji je prikazan na fotografiji, ali nije navedeno ni da je fotografija arhivska, niti da je ilustracija. Pretragom smo ustanovili da je riječ o fotografiji šatorskog prostora sa graničnog prelaza Gradiška, koju je izvorno objavila SRNA, 23. marta - to jest, da se ne radi ni o kakvom “karantinskom smještaju u FBiH”

Raskrinkavanje je kontaktiralo redaciju ATV-a sa upitom o tome o kom karantinu u FBiH je riječ, jer u tekstu nije precizirana lokacija. Postavili smo takođe i pitanje o tome koliko dugo su se navedena lica zadržala u karantinu, te da li je redakcija od nadležnih pokušala dobiti komentar na iznesene tvrdnje anonimnog sagovornika.

Pored toga smo kontaktirali i RTRS sa molbom da nas upute na članak SRNE, ili na agencijsku vijest koja je, kako je navedeno na stranici RTRS, bila izvor ovog članka. Oba upita su poslata 14. aprila, a odgovore na njih nismo dobili do objavljivanja ove analize. 

Iako, kako je već rečeno, u tekstu nije precizirana lokacija karantina, može se zaključiti da se u radi o nekom od šatorskih prostora na graničnim prelazima, na osnovu tvrdnje da se radi o karantinskom smještaju koji je dočekao “grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH”.

 

Šta su šatorski prostori na graničnim prelazima?

Šatorski prostori su mjesta određena za privremeni boravak državljana BiH tokom trajanja pandemije, kojima se, nakon prelaska granice (odnosno ulaska u zemlju) na tom prostoru izriču mjere za daljnje postupanje - karantin ili izolacija. Iz članka je jasno da se ovaj šatorski prostor nalazi na području FBiH, ali nije jasno da li navedena “grupa Srba” ima mjesto prebivališta u RS ili FBiH.

Njihovo postavljanje je  započeto je u martu ove godine, kao jedna od mjera kojom se BiH bori sa pandemijom COVID-19. O samim procedurama i nejasnoćama koje su pratile proces, pisao je naš partnerski portal Istinomjer u dvije analize koje su dostupne na ovom i ovom linku.

Kako u praksi izgleda “karantin” po ulasku u državu?

U namjeri da saznamo kakvo je tačno stanje na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH, kontaktirali smo Federalnu upravu civilne zaštite iz koje su pismenim putem odgovorili na naš upit.

U odgovoru ove institucije navedeno je da u Federaciji BiH postoji 14 graničnih prelaza na kojima se koriste ranije uspostavljeni šatorski prostori, u kojima su obezbjeđeni šatori za pregled i privremeni smještaj. Isti traje dok lica ne dobiju rješenje Federalnog ministarstva zdravstva nakon čega se upućuju u karantin u svom mjestu prebivališta, odnosno, u slučaju da isti nije omogućen, upućuju se u karantin najbliži kantonu stanovanja. 

Odgovor prenosimo u cjelosti:

 

Federalna uprava civilne zaštite

Poštovani, 

U skladu sa vašim upitom od 14. aprila 2020. godine dostavljamo slijedeće:

1. Za karantinske smještaje na Graničnim prelazima u BiH, na području Republikie Srpske,  molim vas da uputite dopis Republičkoj upravi civilne zaštite RS.

 2. Na području Federacije BiH je 14 graničnih prelaza Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i  Ivanica, te Izačić i Bijača na kojima se koriste ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Na svim nabrojanim GP na području Federacije BiH od strane pripadnika Federalne uprave civilne zaštite  postavljeni su i opremljeni šatori za trijažu (medicinski i epidemiološki pregled) i smještaj za privremeni boravak lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu do izdavanja rješenja Federalnog ministarstva zdravstva (ministra) i upućivanja u karantin u mjestu prebivališta. Ako općina u kojoj lice ima prijavljen boravak nije obezbijedila karantin, uputit će se u karantin koji je najbliži mjestu boravka na području tog kantona. 

3. U skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) Federalna uprava 

civilne zaštite (FUCZ) obezbijedila je i postavila šatore sa krevetima, toalete, električnu energiju (agregate) i grijalice, te vodu i hranu (tri obroka dnevno) za lica koja borave u privremenom smještaju do odlaska u karantin. Obezbijeđena je i potrebna zaštitna oprema (maske, rukavice i  viziri) za sve koji provode ove mjere i aktivnosti. 

U skladu sa higijensko - epidemiološkim mjerama pripadnici FUCZ vrše i dezinfekciju šatora i prostora oko šatora, te graničnih prelaza i objekata koji se na njima nalaze.

Dokumenti koji propisuju procedure prijema i uspostavljanja opštih uslova u karantinu su u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnog ministarstva zdravstva, te Vas molimo da upit proslijedite njima kako biste dobili adekvatan odgovor.

Za sve dodatne informacije, koje su u našoj nadležnost, stojimo na raspolaganju

Dodatno, iz odgovora je jasno da su omogućeni uslovi u smislu tri obroka, agregata, toaleta, te mjere dezinfekcije

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravsta, u pisanom odgovoru na naš upit o tome koliko je maksimalno a koliko minimalno vrijeme zadržavanja lica u šatorskim prostorima do upućivanja u karanten na područje Federacije BiH rekao da je to period od maksimalno 24 sata.

 

 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Anis Ajdinović, u saopštenju za javnost objavljenom 16.4.2020. iznio je najnovije informacije o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno s 15.4.2020. godine, te podatke o broju izdatih rješenja za lica sa prebivalištem u FBiH, RS i Distriktu Brčko.

Zaključno s danom 15.4.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 25.379 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije lica koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 120 od 10.4.2020. godine - vozače, teško oboljela lica u medicinskom transportu, lica u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 15.4.2020. godine federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 290 rješenja o mjerama izolacije.(...)

Od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od strane Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi sa podacima za 45 lica, kao i za dva (2) lica s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.(...)

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.123 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 312 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikt (...)

Inspektorat Republike Srpske je dostavio podatke za ukupno 255 lica s prebivalištem u FBiH, koja su u BiH ušla preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a Inspektorat Brčko Distrikta podatke za tri (3) lica koja su ušla preko prijelaza na području Brčko Distrikta, koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantine prema mjestu prebivališta u FBiH

Portparolka Inspektorata Republike Srpske, Dušanka Makivić, u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje potvrdila je da se rješenje Inspektorata o smještanju u karantin u mjestu prebivališta u RS, na nekim graničnim prelazima čeka svega nekoliko minuta. 

Na vrijeme koje prođe od trenutka kad lice dobije izdato rješenje do njegovog sprovođenja u karantin svakako utiče i udaljenost mjesta prebivališta od graničnog prelaza, ali se na procedure iz nadležnosti Inspektorata u vezi sa izdavanjem rješenja, čeka do pet minuta, te se potom organizuje prevoz.

Makivić nas je uputila na izvještaje sa graničnih prelaza koje je posjetio vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS, Dragutin Škrebić sa navedenim podacima.

Uvidom na licu mjesta ocijenjeno je da uspostavljeni način rada zadovoljava potrebe u odnosu na evidentirani protok lica i roba. Izvršena je provjera vremena potrebnog inspektoru na graničnom prelazu za izdavanje rješenja o upućivanju vozača u izolaciju i pod zdravstveni nadzor, gdje je utvrđeno da inspektor u prosjeku u roku od tri minuta, završava obradu podataka i izdavanje rješenja za jedno lice. Praksa je da inspektori nakon završetka postupka za jednog vozača, odmah uzimaju u rad sljedećeg, bez čekanja završetka procedura koje provode špediteri i carinski organi.

O minimalnom zadržavanju lica u šatorskim prostorima određenim za privremeni boravak državljana BiH na graničnim prelazima u BiH govorio je i Fahrudin Solak, načelnik Federalne uprave Civilne zaštite, na konferenciji za medije 14. aprila ove godine.

Nigdje se ne ostaje u šatorima u karanteni. Karanten je u kantonima. Šatori su privremeno do donošenja samog rješenja jer građani ulaze na granice. To zadržavanje je minimalno, kazao je Fahrudin Solak, načelnik FUCZ-a.

U Zaključku o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj navodi se 6 lokacija na kojima je organizovan šatorski prostor i to na graničnim prelazima u mjestima Gradiška, Kozarska Dubica, Brod, Šamac, Bijeljina i Višegrad.

ATV je u svom članku istakla nacionalnu pripadnost grupe nezadovoljnih građana naglašavajući da su to Srbi u “karantinskom smještaju u FBiH” iako nacionalnost ne igra nikakvu ulogu u tome gdje će lica biti smještena niti smo pronašli takav propis u regulativama ove oblasti. 

Lica se privremeno raspoređuju u šatorske prostore na graničnim prelazima na kojima uđu u BiH a potom se jedino na osnovu mjesta prebivališta upućuju u RS ili FBiH, što su za Raskrinkavanje i potvrdila portparolka Inspektorata RS, Dušanka Makivić.

Iz odgovora koji smo dobili od Federalne uprave civilne zaštite očito je da smještaj na graničnom prelazu Gradiška nije pod kontrolom ove institucije jer se nalazi u RS kako je i navedeno u Zaključku o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj.

Navedene službe smo zamolili da nam dostave podatke o tome koliko je lica, sa šatorskih prelaza na području FBiH upućeno u karantine u svojim mjestima prebivališta, odnosno koliko je na svakom prelazu i iz koje tačno opštine bilo lica čije je mjesto prebivališta u RS. 

Do objavljivanja analize odgovore nismo dobili. Imajući u vidu trenutno povećan obim posla ovih institucija, odgovore ćemo svakako objaviti čim ih budemo zaprimili.

Isticanjem da su loši uslovi dočekali “grupu Srba”, to jest da prenosi “svjedočenje Srbina u karantinu u FBiH”, ATV je izvještavanje o možda zaista neuslovnom smještaju, implicitno pretvorila u priču o diskriminaciji na nacionalnoj osnovi - bez ikakve osnove ili indicija da je tako nešto zaista bilo posredi u ovom slučaju. Kako su pokazali zvanični podaci, zadržavanje u ovakvim “kampovima” je po pravilu minimalno, te je upitno i koliko je dramatični prikaz “gladovanja” i “molitvi za spas” iole utemeljen u činjenicama. 

Svakako, bez dodatnih informacija o tome odakle su se i kada ATV-u navodno javile navedene osobe, nije moguće provjeriti jesu li zaista u smještaju zadržani cijeli dan bez hrane, da li su dobili hljeb “star 15 dana”, da nisu ispoštovane procedure kod izdavanja rješenja o karantinu i tome slično.

Ono što je neosporno i proverljivo, jeste da ATV u svoj “izvještavaj” o uslovima u kampu - čija lokacija nije navedena - nije uključila komentar druge strane. U članku nisu ni pomenuti pokušaji da se dobije komentar institucije nadležne za šatorski prostor na graničnom prelazu, niti smo dobili odgovor na naš upit upućen ATV-u da li je takvih pokušaja bilo. Na naš upit o tome da li nacionalna pripadnost igra bilo kakvu ulogu u proceduri prosljeđivanja osoba iz privremenog, pograničnog šatorskog smještaja u karantin ili izolaciju, portparolka Inspektorata Republike Srpske, Dušanka Makivić, odgovorila je odrečno. 

Apsurdnost ovakvih teza dodatno se pokazuje i u činjenici da je RTRS (pored pogrešnog navođenja “Srne” kao izvora) priču ilustrovala  fotografijom koja je nastala u Gradišci, sedmicama prije objave ovog članka. Time je čitatelje/ke dovela u zabludu da “grupa Srba” boravi baš na tom mjestu sa “očajnim uslovima” - koje, kako smo pokazali, nije u FBiH nego u Republici Srpskoj.

Zbog svega navedenog članci na portalima ATV-a i RTRS-a, kao i na portalima Rejting, Prijedor24 i Glas naroda dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama i pristrasno izvještavanje.

Dodatnu ocjenu, dezinformacija dodjeljujemo članku sa portala RTRS-a budući da su, bez naglašavanja da je riječ o arhivskoj fotografiji, čitatelji/ke dovedeni/e u zabludu da lokacija sa fotografije odgovara trenutnoj lokaciji grupe o kojoj se u članku izvještava.

CrowdTangle, alat za pretragu interakcija na društvenim mrežama pokazuje da je članak ATV-a imao 109 interakcija, RTRS-a nešto više, ukupno 129 dok su portali imali po 7 interakcija do trenutka objave ove analize. Iz komentara ovog teksta na Facebook stranici, prilično je jasno da su i čitatelji/ke ATV ovaj "izvještaj" doživjeli kao besmislen i apsurdan.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 11.04.2020

Alternativna televizija: Srbin u karantinu u FBiH: Ovo je logor, gladni smo

Očajni uslovi u karantinskom smještaju u FBiH dočekali su grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH. Ne samo da ih je dočekao neuslovan smještaj, ne...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 11.04.2020

RTRS: Srbi smješteni u neuslovne karantine u Federaciji

Uslovi u karantinskom smještaju u Federaciji BiH /FBiH/ u koje je smještena grupa Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH su očajni, a tokom dana dobili...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 11.04.2020

Rejting: Srbin u karantinu u FBiH: Ovo je logor, gladni smo

Očajni uslovi u karantinskom smještaju u FBiH dočekali su grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH. Ne samo da ih je dočekao neuslovan smještaj, ne...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 11.04.2020

Prijedor24: Srbin u karantinu u FBiH: Ovo je logor, gladni smo

Očajni uslovi u karantinskom smještaju u FBiH dočekali su grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH. Ne samo da ih je dočekao neuslovan smještaj, ne...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 11.04.2020

Glas naroda BiH: Srbin u karantinu u FBiH: Ovo je logor, gladni smo

Očajni uslovi u karantinskom smještaju u FBiH dočekali su grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH. Ne samo da ih je dočekao neuslovan smještaj, ne...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje