Srbin u karantinu u FBiH: Ovo je logor, gladni smo

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: U “karantinima” na granici vjerovatno nije sjajno - ali oni zasigurno nisu “logori za Srbe”

Očajni uslovi u karantinskom smještaju u FBiH dočekali su grupu Srba koji su prešli iz Hrvatske u BiH. Ne samo da ih je dočekao neuslovan smještaj, nego su dobili samo jedan obrok za čitav dan i pitaju se kako će preživjeti noć.

Jedan od njih se javio ATV redakciji i zamolio da njegovo svjedočenje bude anonimno.

"Došli smo jutros u pola 8. Tu smo u podrapanim šatorima. Sad sam dobio jedan narezak. Sve razumijem, i karantin i sve. Ali da ti neko uzme dokumente i čitav dan te drži, to je sve podrapano i šuplje, mi nemamo gdje noćiti.", kaže za ATV jedan od Srba u karantinu u FBiH.

Kaže da nisu dobili nikakvo rješenje o karantinu, dobili su određen upitnik, ali niko nije došao ni da ih pregleda ni da im se obrati.

 

 

"Čitav dan nismo jeli, nit' smijemo gdje otići da kupimo. Nije problem ako treba taj obrok da platim, ali samo da jedem brate gladan sam. Hljeb koji smo dobili star je 15 dana. Situacija je grozna, imaš dva čovjeka iz Civilne zaštite i dva vojnika. Ovo je kao logor, u logoru bi bilo ljepše. Ide noć, mi ne znamo šta ćemo. Grijanja nema, možemo se samo moliti Bogu".

Kažu da nije problem da budu u karantinu u svojoj matičnoj opštini, ali se samo mole da neko dođe večeras i izbavi ih iz ovog karantina.

Ranije je u medijima pisano i neuslovnim karantinima u FBiH i neozbiljnom pristupanju problemima.

Riječi je bilo i o neprisustvovanju ljekara, kao što je slučaj i sa našim sagovornicima, ali i o tome da su inspekcijski organi FBiH prestali sa izdavanjem rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju.

Članak indeksiran 17. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me