Učenica, a ne učiteljica

Oksana Neveselaja, Bjeloruskinja iz Minska predstavljena je 2016. godine kao "najzgodnija učiteljica na svijetu", iako je u tom trenutku imala samo 17 godina.

Lažna vijest o „zgodnoj učiteljici“ datira iz 2016. godine a krenula je iz mnogih britanskih, kineskih i turskih tabloida, a nije zaobišla ni naše govorno područje.

Na našem jeziku članak je prvi put objavio portal “Virealni.online 10.aprila 2018 godine, a  posljednji put  “Balaševizam.novi.ba” 11. maja 2019. godine. Prije toga je “Novi.ba” isti članak objavio u decembru 2018. godine

KOD NJE NIKO NE BJEŽI S ČASOVA: Ona je jedna od najpopularnijih profesorica, KADA VIDITE FOTOGRAFIJE, BIT ĆE VAM JASNO ZAŠTO!
Svaki njen potez se prati i svi uzivaju u njenim fotografijama,ona jednostavno voli da nosi kratko.
Profesorica matematike koju je krišom snimio neki učenik, a nakon toga preko noći postala popularna zove se Oksana Neveselaja, te je Bjeloruskinja iz Minska.
Ona je trenutno jedna od najpopularnijih profesorica na svijetu, i na Instagramu ima trenutno ima preko 750 000 pratitelja.

O ovome su još u 2016. godini pisali, između ostalih, i  “The Sun”, “Mirror” i “Express”, a svi oni u svojim člancima donose i video snimak koji navodno prikazuje Oksanu Neveselaju. 

Ženska osoba prikazana u videu nije Oksana Neveselaja. Naime, u periodu kada je vijest nastala, Oksana Neveselaja iz Minska je imala 17 godina, što dovoljno govori o (ne)istinitosti ove vijesti.

Demantujući vijesti objavljene o njoj, Neveselaja je u izjavi za „Sputniknews“ rekla:

„Tokom intervjua za Sputnjik, Oksana je objasnila da je tek prošle godine završila srednju školu i da još uvijek razmatra buduću karijeru i obrazovanje. Po njenim riječima, shvatila je da nešto nije u redu kada je broj njenih pratilaca na Instagramu iznenada skočio sa 5,000 na 10,000 dok je bila na odmoru.
'Nisam razmjela šta se događa. Ljudi su mi priazili i tražili da se slikamo zajedno, potom sam počela dobijati privatne poruka sa snimcima. Potom su počeli ostavljati komentare kao na primjer 'učiteljica' na mojim fotografijama. Insistirala sam da nisam učiteljica. Potom su pronašli video snimak (koji nije bio moj) i počeli ga dodavati tim komentarima. Poricala sam da je riječ o meni, ali nikoga nije bila briga', kazala je ona.“

Kao što se vidi iz izjave, riječ je o lažnoj vijesti. Međutim, iako je vijest demantovana, nekoliko domaćih portala: „Sarajevo Grad“, „Novi“, „Info-Kutak“, „Kafica“, „Kreacije“, „Aktuelno24h“ i drugi, odlučili su je i dalje širiti i objavaljivati jer očito da donosi čitanost i zaradu od klikova.

S obzirom na činjenicu da je vijest o „najpopularnijoj profesorici“ demantovana, portal “Virealni.online” dobija ocjenu lažna vijest, a svi ostali portali koji su ovu vijest prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažna vijest o hapšenju predsjednika biračkih odbora u Trebinju

Na dan održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini portal Trebinje 24 ob...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Koji mediji su tokom kampanje najviše trošili na oglašavanje na Facebooku i Instagramu?

Kako pokazuje izvještaj kompanije Meta, tokom kampanje pred Opšte izbore u...

Razabiranje
Manipulisanje činjenicama
Oružane snage Ukrajine nisu zarobile sedam studenata iz Šri Lanke

Izvještavajući o grupi studenata iz Šri Lanke u Ukrajini, nekoliko portala...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me