Raskrinkavanje.ba

Ukrajina nije “isključila” mobilnu mrežu i internet u oblasti Herson

Niz portala u regionu objavio je tvrdnju da je Ukrajina isključila signal mobilne komunikacije i interneta u okupiranim teritorijama na jugu zemlje. To, ipak, nije tačno.

Foto: Freepik.com 

Na portalu Vostok objavljen je 1. maja 2022. godine članak o nestanku signala mobilne mreže i interneta u oblasti Herson u Ukrajini. Članak je naslovljen:

„Diverzija koja će samo ubrzati integraciju oslobođenih regiona južne Ukrajine sa Rusijom“: Ukrajina isključila Hersonsku oblast sa mobilnih komunikacija i interneta

U članku se navodi da je Oleg Krjučkov, savjetnik predsjednika uprave na poluostrvu Krim, potvrdio za ruske RIA Novosti da je Ukrajina isključila ovu okupiranu oblast iz mreže mobilnih komunikacija i interneta.

„Ukrajina je isključila Hersonsku oblast sa mobilnih komunikacija i interneta, čime je prkosno napustila ove teritorije. Sada će prestati da isplaćuje penzije i beneficije, kao i da ispunjava svoje bankarske obaveze, zapravo pljačkajući ljude, kao što je to bilo u Donbasu i na Krimu - opšta šema“, rekao je Krjučkov za RIA Novosti.

Krjučkov je incident nazvao diverzijom, koja će samo ubrzati integraciju oslobođenih regiona južne Ukrajine sa Rusijom.

Tvrdnju da je Ukrajina “isključila” mobilne mrežu i internet u Hersonskoj oblasti objavilo je još petnaest domaćih portala 1. i 2. maja.

Šta su činjenice?

Oblast Herson nalazi se na jugu Ukrajine, a 3. marta 2022. ukrajinske vlasti su potvrdile je da je grad Herson pao pod kontrolu ruskih snaga. U Hersonu, navodi USA Today, imenovan je proruski političar na mjesto novog gradonačelnika, a najavljena je zamjena ukrajinske valute grivna ruskom rubljom. 

O navodu da je Ukrajina isključila Hersonsku oblast sa mreže mobilne komunikacije i interneta pisao je ukrajinski portal za provjeru činjenica StopFake u analizi iz 3. maja 2022. Kako navode, do prekida signala mobilne tehnologije u Hersonskoj oblasti zaista jeste došlo, ali ne jer je Ukrajina “isključila” korisnike/ce. 

Ova tvrdnja inicijalno je objavljena u članku ruske novinske agencije RIA Novosti 1. maja 2022. Za ovu agenciju je to potvrdio Oleg Krjučkov, predstavljen kao “savjetnik šefa Krima za informacionu politiku”. Inicijalno, navodi RIA, Krjučkov je izjavio da je signal “isključen” u oblasti Herson, dok je naknadno potvrdio da se isto navodno dogodilo i u drugim regijama na jugu, kao i u Berdjansku i Melitopolju

Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine objavila je na svojoj zvaničnoj stranici 1. maja 2022. godine da su “okupatori onemogućili komunikaciju i internet u Hersonskoj i dijelu Zaporoške oblasti”. Kako se u objavi, između ostalog, navodi:

U ovom trenutku znamo da je isključenje uzrokovano prekidanjem linija na glavnim optičkim kablovima i nestankom struje za opremu operatera u ovim regionima.
(...)
Nije ni čudo što su neprijateljski mediji odmah nakon onemogućavanja komunikacije počeli da šire lažne vijesti da je ukrajinska vlada naredila da se veza prekine. Ovo je laž, jer smo se uvijek zalagali za maksimalan pristup svim sredstvima komunikacije za sve Ukrajince/ke.

StopFake u pomenutoj analizi takođe ističe:

Tri najveća mobilna operatera Kyivstar, Vodafone i Lifecell potvrdili su na svojim zvaničnim stranicama na društvenim mrežama da mobilne komunikacije i interneta zaista nema na privremeno okupiranim teritorijama Hersonske i Zaporoške oblasti.

Vodafone je naveo da su informacije koje širi Rusija o “isključenju” dezinformacija; zapravo, optičke magistralne kablove ukrajinskih telekom operatera oštetile su okupacione vlasti. Press-služba je također naglasila da Vodafone Ukraine nikog nije isključio sa svojih usluga; naprotiv, uprkos svim poteškoćama, čine sve da uspostave komunikaciju na teritoriji privremeno okupiranih regiona.
(...)
Kyivstar i Lifecell su saopštili da zbog činjenice da su teritorija Hersona i dio Zaporoške oblasti pod privremenom okupacijom ruske vojske, još ne mogu da provjere stanje svojih baznih stanica i komunikacione opreme. Press-služba Kyivstara, na zahtjev jednog od klijenata kompanije, saopštila je da putem sistema za praćenje vide da su pojedine bazne stanice bez napona ili u kvaru zbog oštećenja.

Dakle, najveće telekomunikacione kompanije koje djeluju na teritoriji Ukrajine istakle su da su prekidi mobilne komunikacije i interneta u pomenutim oblastima posljedice oštećenja opreme, te da se ne radi o namjernom “isključenju” korisnika/ca sa mreže.

Da li su korisnici/e u oblasti Herson vraćeni/e na mrežu?

Kako Reuters navodi u članku iz 2. maja 2022, pozivajući se na platformu koja prati poremećaje u internetskim uslugama NetBlocks, “Rusija je preusmjerila internet saobraćaj u okupiranoj ukrajinskoj oblasti Herson preko ruske komunikacione infrastrukture”. 

NetBlocks sa sjedištem u Londonu saopštio je da je u subotu zabilježio skoro potpuni nestanak interneta širom Hersonske oblasti, koji je pogodio razne ukrajinske provajdere. Veza je obnovljena nakon nekoliko sati, ali različiti pokazatelji pokazuju da saobraćaj sada ide kroz Rusiju.

Članke u kojima je tvrdnja ruskog zvaničnika na Krimu da je “Ukrajina isključila Hersonsku oblast sa mobilnih komunikacija i interneta“ prenesena kao činjenica, bez konteksta, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Ukrajinske vlasti demantovale su ove navode, a najveće telekomunikacione kompanije koje djeluju u Ukrajini objasnile su da su isključenja posljedica oštećenja opreme u okupiranoj oblasti. 

Napomena:

11.5.2022: Portali Euronews, Informer i Krstarica ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

12.5.2022: Portal 24sedam ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.5.2022: Portal Glas Srpske ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

18.5.2022: Portal Lajk ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.12.2023: Portal Blic ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Informer: LEPA VEST ZA ČERNOBILJ! U "Azovu" mnogo povređenih! Poljska predala Ukrajini 232 tenka T-72 i samohodne haubice... (FOTO, VIDEO)

Ukrajina je zatvorila luke na Crnom moru, čeličana Azovstalj u Mariupolju uništena ruskim raketnim udarima, pokazuju novi satelitski snimci. Grupa civ...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.05.2022

Sok Vesti: Ukrajina isključila mobilnu telefoniju i internet u Hersonu

– Juče je Ukrajina isključila signal mobilne telefonije i interneta svih operatera u regionima Herson i Zaporožje, – rekao je sinoć Krajučkov za TASS.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

TV Most: Украјина искључила мобилну телефонију и интернет у Херсону

Украјина је искључила сигнал мобилне телефоније и интернета у регионима Херсон и Запорожје на истоку, рекао је данас кримски званичник Олег Крајучков.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Krstarica: Ukrajina isključila mobilnu telefoniju i internet u Herson

SIMFEROPOLJ – Ukrajina je isključila signal mobilne telefonije i interneta u regionima Herson i Zaporožje na istoku, rekao je krimski zvaničnik Oleg K...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.05.2022

Blic: Ukrajina isključila mobilnu telefoniju i internet u Hersonu

Ukrajina je isključila signal mobilne telefonije i interneta u regionima Herson i Žaporožje na istoku, rekao je danas krimski zvaničnik Oleg Krajučkov...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.05.2022

IN4S: Украјина искључила мобилну телефонију и интернет у Херсону

Украјина је искључила сигнал мобилне телефоније и интернета у регионима Херсон и Запорожје на истоку, рекао је данас кримски званичник Олег Крајучков

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Glas Srpske: УЖИВО Сукоб у Украјини: Народна милиција ЛНР извела из Попасне 40 цивила држаних као живи штит

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 67. дан. Руске снаге извршиле су ракетни напад на аеродром у Одеси, у којем је оштећена писта која је сада неу...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Tanjug: Украjина искључила мобилну телефониjу и интернет у Херсону

Kримски званичник Oлег Kраjучков jе додао да се нада да ће то питање решити оператери коjи послуjу на Kриму и у Доњецку.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Radio-televizija Vojvodine: Украјина искључила мобилну телефонију и интернет у Херсону

СИМФЕРОПОЉ - Украјина је искључила сигнал мобилне телефоније и интернета у регионима Херсон и Запорожје на истоку, рекао је данас кримски званичник Ол...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Vostok: „Диверзија која ће само убрзати интеграцију ослобођених региона јужне Украјине са Русијом“: Украјина искључила Херсонску област са мобилних комуникација и интернета

Украјина је искључила Херсонску област са мобилних комуникација и интернета, чиме је пркосно напустила ове територије, рекао је за РИА Новости Олег Кр...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Dnevnik.rs: 67. дан: Пољска предала Украјини 232 тенка Т-72, самоходних хаубица...

ВАРШАВА: Пољска је предала Украјини 232 тенка Т-72М1, преносне противваздушне ракетне системе, вишецевне ракетне системе и самоходне хаубице, саопштил...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.05.2022

Lajk (.rs): Ukrajina isključila mobilnu telefoniju i internet u Hersonu

– Juče je Ukrajina isključila signal mobilne telefonije i interneta svih operatera u regionima Herson i Zaporožje, – rekao je sinoć Krajučkov za TASS.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.05.2022

Euronews Serbia: RAT U UKRAJINI Civili napuštaju oblast oko Azovstala, odložena evakuacija iz delova Marijupolja

veličina teksta Aa Aa U toku je 67. dan ruske invazije na Ukrajinu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da se pregovori Rusije i...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.05.2022

Vesti online portal: Ukrajina isključila mobilnu telefoniju i internet u Hersonu

Ukrajina je isključila signal mobilne telefonije i interneta u regionima Herson i Zaporožje na istoku, rekao je krimski zvaničnik Oleg Krajučkov.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.05.2022

24 sedam: Neće cela EU da bojkotuje ruski gas: Ukrajinska strana je prekinula režim prekida vatre u čeličani "Azovstalj"

Šezdeset osmi dan ruske vojne intervencije u Ukrajini.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno