Raskrinkavanje.ba

Ukrajinske medalje za “zauzimanje Krima” su lažne

U live blogu portala Informer i na nekoliko profila na društvenim mrežama objavljene su slike medalja koje je Ukrajina trebala dodijeliti vojnicima “za zauzimanje Krima”. U pitanju su lažne medalje, koje su trebale biti “dokaz” opravdanosti ruskog napada na Ukrajinu.

U live blogu portala Informer posvećenom ratu u Ukrajini, 24.3.2022. objavljena je “informacija” da su u Ukrajini pronađene medalje koje su se trebale dodjeljivati ukrajinskim vojnicima “za zauzimanje Krima”.

 10.31 - U Ukrajini pronađene medalje "Za zauzimanje Krima"

U vojnim kancelarijama Hersonske oblasti pronađene su ukrajinske medalje „Za zauzimanje Krima“. Oni su, po svemu sudeći, trebalo da budu dodeljeni ukrajinskoj vojsci nakon napada na Krim i Donbas, koji je planirano da se izvede u proleće 2022. uz podršku zemalja NATO-a. Autentičnost medalja nije potvrđena.

Izvor ovih tvrdnji je post na Telegram profilu Intel Slava Z, objavljen 24.3. U postu su objavljene i slike navodnih medalja i certifikata koji bi se dodjeljivali uz medalju.

Screenshot: Objava na Telegram profilu Intel Slava Z

Tvrdnje o pronalasku medalja podijeljene su na Twitteru (link) i Facebooku (link, link). U ovim objavama se tvrdi da je riječ o medaljama “za povrat Krima” te se precizira da je navodni napad ukrajinske vojske bio planiran za 1.3.2022. godine. 

 

Šta su činjenice?

Tvrdnjama o pronalasku medalja “za zauzimanje Krima” i certifikatu koji bi se uz njih navodno dodjeljivao vojnicima bavio se ukrajinski fact-checking portal StopFake. U analizi objavljenoj 24.3.2022 godine, ovaj portal navodi da su i medalja i certifikat neautentični, na što upućuju izgled medalje i greške u tekstu certifikata. 

StopFake navodi da medalja ima izgled amblema Oružanih snaga Ukrajine (jednakostranični krst), prekrivenog kompozicijom koja prikazuje mač i buzdovan. 

Kad se ove “medalje” uporede sa stvarnim medaljama koje se dodjeljuju ukrajinskim vojnicima, navodi StopFake, jasno je da one ne podsjećaju na ustanovljene kanone, kao što su oni na medaljama “za besprijekornu službu” ili “za vojnu službu Ukrajine”.

Slika: Izgled pravih medalja i certifikata/Izvor: StopFake​​​​

Osim indikatora koji upućuju na to da je medalja lažna, StopFake navodi da greške u tekstu certifikata podjednako ukazuju na njegovu neautentičnost. Fraza na pronađenom certifikatu “Orden predsjednika Ukrajine” (ukr. Наказ Президента Украины) se ne koristi. Pravno valjan termin na takvim certifikatima je “Ukaz predsjednika Ukrajine” (ukr. Указ Президента Украины), navodi StopFake.

Slika: Sporni detalji na “certifikatu” koji se navodno dodjeljuje uz “medalju za zauzimanje Krima”/Izvor: StopFake 

Ovaj portal navodi da su inicijali predsjednika Ukrajine napisani pogrešno na dokumentu. Naime, inicijali sa certifikata “V.A.” odgovaraju imenu “Vladimir Aleksandrovich” na ruskom jeziku. Na ukrajinskom jeziku, ovi bi inicijali trebali glasiti “V.O.” (Volodomir Oleksandrovich). 

StopFake navodi da sumnju na autentičnost certifikata baca i korištenje termina “zauzimanje/osvajanje” u vezi sa Krimom. Ruska Federacija anektirala je ovo ukrajinsko poluostrvo u proljeće 2014. godine. Krim je za Ukrajinu teritorija koju je Rusija privremeno okupirala. StopFake navodi da je Vlada Ukrajine nekoliko puta govorila o povratu Krima – ne putem vojne akcije, nego zajedničkim angažmanom ove zemlje i međunarodne zajednice kroz diplomatiju, međunarodni pritisak na Rusiju i politiku sankcija. 

Primjetno je da je certifikat isprintan i da “dokument” ne sadrži serijski broj medalje (što nije slučaj sa stvarnim medaljama), kao ni potpis i pečat predsjednika Ukrajine, navodi StopFake.

Također, u Ukrajini trenutno ne postoji interna nagrada u Oružanim snagama koja bi se dodjeljivala specifično za neki podvig u ratu. 

 

Narativ za opravdavanje invazije

Tvrdnje o pronalasku medalja “za zauzimanje” ili “povrat Krima” poslužile su kao “dokaz” za navode o postojanju plana napada ukrajinskih i NATO snaga na Krim i regiju Donbasa – koji se, prema nekim objavama, trebao desiti 1. marta ove godine. 

Nikakvi drugi izvori ili dokazi za takvu pretpostavku nisu objavljeni. Riječ je zapravo o jednom u nizu navoda kojima se gradi narativ opravdavanja ruske invazije u Ukrajini. 

Iz ovoga proizlazi da bi cilj “specijalne vojne operacije”, termina koji ruski državni vrh koristi za napad na Ukrajinu, u tom smislu bio sprečavanje ukrajinskog napada na dijelove te zemlje koji su pod kontrolom Rusije ili proruskih separatista. 

Međutim, ruska invazija na ovu zemlju opravdavala se i ranije tvrdnjama o spriječenim napadima ukrajinske vojske i NATO snaga na region Donbasa. Ovi navodi dolazili su direktno i od samog političkog vrha Rusije. Tvrdnju “da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, bukvalno sljedećeg dana bi NATO pokrenuo svoju operaciju” početkom marta iznio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin, o čemu su izvijestili ruski državni mediji. 

Nju je kasnije preuzeo i bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov. On je, prema izjavi britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, objavljenoj na zvaničnoj stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, okarakterisan kao proruski kandidat kojeg je Rusija planirala instalirati u rukovodstvo Ukrajine. Detalje čitajte u analizi na linku ispod.

Shodno navedenom, medalje “za zauzimanje” ili “vraćanje Krima”, za koje se tvrdi da su pronađene u Hersonskoj oblasti, nisu prave medalje. Tvrdnja da su pronađene takve medalje, objavljena u live blogu portala Informer, dobija ocjenu lažna vijest.

Sve kasnije objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Amar Karađuz i Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.03.2022

Informer: DNR primio izbeglice iz Mariupolja, Moskva tvrdi da ukrajinski nacionalisti ubijali civile pri evakuaciji iz Černihova (FOTO,VIDEO)

Dvadeset deveti dan specijalne operacija ruske vojske u Ukrajini. Zelenski poziva na globalni protest 24. marta, Bajden stigao u Brisel. Putin razgova...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 24.03.2022

Twitter profili: Twitter profil @JocaLotos medalje

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Milovan Vajagic medalje

  • Prenošenje lažnih vijesti