Raskrinkavanje.ba

Ne, Rusija nije spriječila NATO da pokrene treći svjetski rat

Sputnik Srbija objavio je članak u kojem se citira bivši ukrajinski premijer koji je naveo da je Rusija spriječila NATO da pokrene treći svjetski rat. Riječ je o neutemeljenim i netačnim izjavama.

Na portalu Sputnik Srbija, 4.3.2022. godine objavljen je članak sa naslovom:

Bivši ukrajinski premijer: Rusija sprečila NATO da pokrene treći svetski rat

U članku se izvještava o tome da je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov, koji je bio na toj funkciji od 2010. do 2014. godine, na svom Facebook profilu objavio tvrdnje o tome da je NATO navodno planirao pokretanje trećeg svjetskog rata uz korištenje nuklearnog oružja protiv Rusije. 

Prema njegovim riječima, napad Rusije na Ukrajinu uslijedio je kako bi se taj navodni NATO plan osujetio.

Prvo se navodi da je NATO navodno planirao da napadne Ukrajinu krajem 2022. godine:

Rusija je od decembra 2021. dobijala informacije o planovima Alijanse da rasporedi na teritoriji Ukrajine četiri vojne brigade (dve kopnene, jednu pomorsku i jednu vazdušnu), pri čemu vazdušnu sa mogućnošću nošenja nuklearnih bojevih glava. NATO je želeo da dogovori uvođenje snaga na leto 2022. na sednici Saveta bezbednosti UN. Zatim bi, najverovatnije krajem godine, izazvali sukob i pokrenuli prava vojna dejstva protiv Rusije uz korišćenje nuklearnog oružja“, napisao je Azarov na svojoj Fejsbuk stranici. 

Dalje se tvrdi i da su ukrajinske trupe spremale napad na Donbas za 25. februar:

On je takođe naveo da su se ukrajinske trupe predvođene nacionalističkim bataljonima spremale da pokrenu vojnu operaciju u Donbasu 25. februara.
„Sudbonosne odluke donete su dan pre početka rata za istrebljenje ruskog govornog stanovništva u Donbasu. Ukrajinska vojska, pod rukovodstvom nacionalističkih bataljona, spremala se da pokrene vojnu operaciju u Donbasu 25. februara 2022“, tvrdi Azarov.

Kao jedini izvor i dokaz tvrdnji koje iznosi, Azarov je spomenuo “obaveštajne podatake o pripremi provokacije”.

„Tek se sada pružila prilika za objavljivanje obaveštajnih podataka o pripremi provokacije praćenih izdajničkim udarom i uništavanjem stanovništva na teritoriji LNR i DNR. Putin je bio ispred Ukrajine i NATO-a i faktički je spasao stotine hiljada života građana republika“, naglasio je bivši premijer.

U članku Sputnika se dalje objašnjavaju i navodni detalji NATO plana. Ipak, već u idućoj rečenici, navodi se da je “ukrajinski plan razvijan zajedno sa amerikom”, te je nejasno o kojem se planu u nastavku govori – NATO ili ukrajinskom. Kao još jedan dokaz za tvrdnje koje iznosi, Azarov je naveo i “presretnutu mapu napada na Donbas”, koju je navodno samoproglašena Donjecka Republika objavila sedmicu prije ruske invazije. 

Plan NATO-a o Ukrajini predviđao je blokiranje Kalinjingrada uz pomoć poljske armije. Kako kaže, ukrajinski plan napada na DNR i LNR razvijan je zajedno sa Amerikom.
„Postoji uverenje da je taj plan razvijen zajedno sa pokroviteljima iz NATO-a, s obzirom da su Amerikanci prethodno prebacili u Poljsku oko pet hiljada svojih vojnika, plus je tu bila i poljska vojska. Prema planu trebalo je da blokiraju kalinjingrasku grupu, kako u tom slučaju ne bi mogla da napreduje ka napadnutoj teritoriji jugoistoka Ukrajine“, objasnio je Azarov.
On je takođe objasnio da je plan NATO-a za Ukrajinu predviđao i da snage sa rumunske teritorije blokiraju mirovne snage u Pridnjestrovlju.
Prema njegovim rečima, nedelju dana pre početka ruske vojne operacije DNR je izveštavao o presretnutoj mapi napada na Donbas. Tamo je bilo jasno naznačeno kada će se vršiti udari, kojim jedinicama i kojim oružjem, dodaje on.

Članak završava navodima Sputnika, u kojim se invazija Rusije na Ukrajinu naziva “specijalnom operacijom” čiji je cilj “demilitarizacija i denacifikacija” ove zemlje. Tvrdi i se kako ruska vojska ne nanosi “udare po gradovima” te da joj je meta vojna infrastruktura. 

Članak je potom objavilo još 12 portala kako u Bosni i Hercegovini, tako i Srbiji i Crnoj Gori.  Neki od portala su Alternativna, Banjaluka, Alo, Espresso, IN4S, i drugi.
 

Odakle potiču ove tvrdnje?

Sputnik je na kraju članka podsjetio i na tvrdnje predsjednika Državne dume Rusije Vjačeslava Volodina, koji je izjavio “da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, bukvalno sledećeg dana bi NATO pokrenuo svoju operaciju”. U Sputnikovom članku o izjavama Vjačeslava Volodina, koji je priložen u ovom članku, nisu izneseni nikakvi detalji ni dokazi navodnog NATO plana. Ipak, Nikolaj Azarov se nadovezao upravo na ovaj zvanični ruski narativ, koji je pritom dodatno proširio. 

Prenoseći izjave bivšeg premijera Ukrajine, Sputnik Srbija, kao ni ostali mediji koji su objavili članak, ne piše da je riječ o navodima koji predstavljaju špekulacije i teorije za koje ne postoje nikakvi dokazi. Umjesto toga, njegove izjave predstavljene su kao neosporne činjenice, koje su dodatno pojačane podsjećanjem na slične ranije izjave ruskih zvaničnika. 

Postoje li “obavještajni podaci” i presretnuta mapa napada koje Azarov spominje?
 

Ni sam Azarov ne argumentuje jasno na osnovu čega tvrdi da je NATO “pripremao treći svjetski rat” koji je navodno osujetila Rusija tako što je napala Ukrajinu. Kao jedini izvor i dokaz tvrdnji koje iznosi, Azarov prilično neprecizno navodi “obaveštajne podatake o pripremi provokacije”, za koje kaže da se “tek sada pružila prilika za objavljivanje”. Nije precizirano na koje i čije se tačno “obavještajne podatke” misli, nije navedeno da li su oni već objavljeni i gdje, niti je pružen bilo kakav dokaz za njihovo postojanje.

Međutim, pretragom smo ustanovili da postoji dokument za koji rusko ministarstvo odbrane tvrdi da predstavlja dokaz da je Ukrajina planirala napasti regiju Donbas. Taj dokument je objavljen 9. marta, dakle, pet dana nakon što je Sputnik objavio članak sa Azarovim.

O tom dokumentu izvijestili su brojni svjetski mediji, kao što je BBC 9. marta. Pozivajući se na Reuters, BBC navodi da Rusija tvrdi da je došla u posjed tajnih dokumenata koji dokazuju navodne planove Ukrajine za napad na Donbas. Međutim, Reuters nije uspio nezavisnom provjerom dokazati autentičnost dokumenta, koji je pisan na ukrajinskom jeziku i koji, kako Reuters navodi, izgleda kao da predstavlja borbene pripreme taktičkih vojnih jedinica.

Ukrajinski portal za provjeru činjenica Stop Fake je, također 9. marta 2022. godine, objavio analizu u kojoj je ustanovio kako se dokument objavljen u ruskim medijima zapravo odnosi na kamp za vojne vježbe u oblasti grada Lavova, koji se uopšte ne nalazi u regiji Donbas. Dokument nema oznaku tajnosti niti se u njemu spominje “ofanziva” na Donbas, nego planiranje kampa za vojnu obuku. Taj kamp se organizuje jednom godišnje, navodi Stop Fake.

Azarov nije precizirao da li je mislio na ovaj dokument ili neki drugi, ali je činjenica da je ovo jedini dokument za koji ruske institucije tvrde da predstavlja “plan napada Ukrajine na Donbas”. Činjenica je da je ovaj dokument objavljen nakon što je Azarov iznio svoje tvrdnje, ali je činjenica i da ne postoje bilo kakvi drugi podaci koji odgovaraju onome što tvrdi.

Pretragom ključnih riječi u vezi s navodno presretnutim mapama napada Ukrajine na Dobnas, o kojima je, prema Azarovu, izvještavao samoproglašeni DNR, nije moguće pronaći rezultate koji bi pokazali da takve mape zaista i postoje.


O kakvim je američkim vojnicima u Poljskoj riječ?

Azarov navodi kako su Sjedinjene Američke Države prebacile 5.000 vojnika u Poljsku i implicira da je to dio navodnog plana za izazivanje rata. Međutim, iako je tačno da je 5.000 vojnika raspoređeno u Poljsku, to nije urađeno kako bi se “izazvao rat”, nego kao dio mjera upravo zbog opasnosti od ruske invazije na Ukrajinu. O dodatnim trupama govorio je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak 12.2.2022. godine, a njegove izjave prenio je TVP World.

Gotovo 5.000 vojnika iz američke 82. vazdušno-desantne divizije pridružit će se američkim trupama koje su već neko vrijeme stacionirane u Poljskoj. Vojnici će biti stacionirani u jugoistočnim regionima Poljske, zajedno sa britanskim vojnicima, koji su takođe nedavno stigli, najavio je poljski ministar odbrane.

Slične optužbe Rusija iznosi godinama, svaki put bez dokaza

Rusija je i ranije optuživala Ukrajinu za planiranje napada na Donbas. Jedna od takvih optužbi objavljena je i u aprilu 2021. godine. Takve optužbe je Ukrajina demantovala, a navodno planirani napad nije se desio (1). Na sličan način, Rusija je optuživala ukrajinske snage da sceniraju “provokacije” u istočnoj Ukrajini tokom 2021, o čemu je pisao BBC na srpskom jeziku u analizi objavljenoj 3.4.2021.godine.

Takve optužbe Rusija je iskoristila za zvanični narativ, koji se plasira preko medija pod kontrolom ove države, kao što je Sputnik, u kojem se opravdava invazija na Ukrajinu. 

U analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 16.3.2022. godine tematizirana je slična tvrdnja, prema kojoj je Ukrajina navodno pokušavala da razvije nuklearno naoružanje, u saradnji sa Zapadom. Ustanovljeno je da je u pitanju lažna vijest i potpuno izmišljena tvrdnja za koju ne postoje nikakvi dokazi. Dodatno, ta tvrdnja spada u domen narativa kojim se opravdava invazija Rusije na Ukrajinu. Analizu o izmišljenim navodima da je Ukrajina razvijala nuklearno naoružanje, u cijelosti čitajte na linku ispod.

O tome kako se ruska invazija na Ukrajinu naziva “mirovnom operacijom”, “specijalnom vojnom operacijom te “kontraofanzivom” Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 5.3.2022. godine, koju u cijelosti možete čitati na linku ispod.

Ko je, zapravo, Azarov?

Ranije ove godine, u januaru, na zvaničnoj stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva objavljeno je da je Rusija planirala da u Ukrajini instalira proruskog lidera. Upravo je Azarov, nekadašnji premijer Ukrajine, opisan kao proruski kandidat, prema izjavi koju je dala Liz Truss, ministrica inostranih poslova.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju o “obavještajnim podacima” koji navodno otkrivaju da je Ukrajina planirala napad na Donbas i uništavanje stanovništva ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da takvi podaci ne postoje.

Tvrdnju o tome da postoje “presretnute mape napada na Donbas” također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da je Rusija spriječila NATO da pokrene treći svjetski rat ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Implikacije da je slanje dodatnih 5.000 vojnika iz SAD-a u Poljsku dio navodnog plana o pokretanju rata protiv Rusije ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da 5.000 vojnika jeste raspoređeno u Poljsku, ali ne kako bi NATO pokrenuo “treći svjetski rat”, nego upravo zbog opasnosti od napada Rusije na Ukrajinu.

Napomena

28.3.2022: Redakcije portala Alo, Espresso, Novosti i 24 sedam su nas obavijestile da su prvobitno objavljene članke dopunili u skladu sa tačnim navodima, te su ocijenjeni i kao ispravljeno. 29.3.2022. i redakcija portala Banjaluka je dostavila izmijenjen članak u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

8.9.2023: Članak portala Ekspres vesti koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.
15.12.2023.  Prethodno je u analizi članak portala Banjaluka (.com) bio greškom povezan sa tim portalom Banjaluka (.net) što je sad ispravljeno.

(Denis Čarkadžić, Mladen Lakić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.03.2022

Sputnik: Bivši ukrajinski premijer: Rusija sprečila NATO da pokrene treći svetski rat

NATO je planirao da pokrene treći svetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je aktuelna vladajuća vrh...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 04.03.2022

Espreso.co.rs: "PLANIRAN JE TREĆI SVETSKI RAT PROTIV RUSIJE": Oglasio se bivši premijer UKRAJINE, njegove reči ŠOKIRALE! (VIDEO)

Ključnu ulogu u ovome odigrala je sadašnja kontrolisana Amerika, vladajuća elita u Ukrajini i nacionalisti

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 04.03.2022

Alternativna televizija: Bivši premijer Ukrajine: Rusija akcijom spriječila Treći svjetski rat

Nikolaj Azarov, nekadašni premijer Ukrajine, komentarisao je aktuelnu vojnu situaciju u ovoj zemlji.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.03.2022

Alo: NATO JE PRIPREMAO TREĆI SVETSKI RAT Bivši ukrajinski premijer podržao akciju Rusije

Bivši ukrajinski premijer Nikola Azarov rekao je da je NATO planirao da otpočne Treći svetski rat upotrebom nuklearnog oružja protiv Rusije, a Кijev...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 04.03.2022

Vesti-online: Bivši ukrajinski premijer: Rusija sprečila NATO da pokrene treći svetski rat

NATO je planirao da pokrene treći svetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je aktuelna vladajuća vrh...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 04.03.2022

Borba: Bivši ukrajinski premijer Azarov: NATO planirao da pokrene treći svjetski rat protiv Rusije uz podršku ukrajinskih vlasti

NATO je planirao da pokrene treći svjetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je aktuelna vladajuća vrhuš...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.03.2022

Srbin: Bivši ukrajinski premijer: Rusija je spriječila NATO da započne treći svjetski rat

NATO je planirao započeti Treći svjetski rat upotrebom nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je sadašnja vladajuća elita u Ukr...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 04.03.2022

Novosti: BIVŠI UKRAJINSKI PREMIJER OTVORIO KARTE: NATO planirao da napadne Rusiju

BIVŠI ukrajinski premijer Nikolaj Azarov naveo je da je NATO imao u planu napad na Rusiju.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 04.03.2022

24sedam rs: Bivši premijer Ukrajine raskrinkao Zapad: Da Moskva nije reagovala, NATO bi do kraja godine pokrenuo nuklearni rat protiv Rusije! (VIDEO)

Plan je počeo da se razvija već u decembru

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 04.03.2022

Ekspres vesti: Bivši premijer Ukrajine: Putin je spasio stotine hiljada života

Ruska vlada odlučila je održati red u Ukrajini. Nikolaj Azarov, koji je bio trostruki premijer Ukrajine, piše to u poruci na Facebooku. On tvrdi da je...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 04.03.2022

Banjaluka net: BIVŠI PREMIJER UKRAJINE: NATO sa Kijevom planirao nuklearne aktivnosti prema Rusiji

NATO je planirao da pokrene treći svetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je aktuelna vladajuća vrh...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno