Raskrinkavanje.ba

Unutarnja upotreba vodikovog peroksida neće ubiti ni viruse ni ćelije raka, ali može izazvati zdravstvene probleme

Internetom se dijele pseudonaučni “savjeti” ruskog doktora Ivana Petroviča Neumivakina, u kojima on preporučuje ušpricavanje rastvora vodikovog peroksida u nos, kao vid “prevencije” gripe.

Na Facebook profilu Marija S, iza kojeg stoji antivakcinacijska aktivistica i promoterka nenaučnih stavova i dezinformacija Marija Stojaković, 9.1.2021. godine objavljen je videosnimak intervjua sa doktorom Ivanom Petrovičem Neumivakinom. Opis uz video glasio je ovako:

MEDICINA NIJE POMOGLA, MORAO SAM DA SE SAM IZLEČIM - Dr Ivan Pavlovič Neumivakin

Do momenta pisanja ove analize, ovaj video je na Facebooku zabilježio preko 3.600 interakcija, te više od 76.000 pregleda.

Identičan video istog dana objavljen je na kanalima Marije Stojaković i na drugim društvenim mrežama, uključujući YouTube i VK. Podsjećanja radi, Stojaković redovno širi dezinformacije o cijelom spektru medicinskih tema u obliku videosnimaka koje prevodi sa stranih jezika i redovno objavljuje na brojnim profilima na različitim društvenim mrežama

Prije nego analiziramo tvrdnje koje je doktor Neumivakin iznio u ovom videu, dobro je osvrnuti se na njegovu biografiju. 

Pretraga njegovog imena na BHS i engleskom jeziku ne daje pouzdane izvore, mada se u velikom broju biografija na internetu navodi da je Neumivakin bio sovjetski hirurg i doktor medicine, član ruske akademije nauka i umjetnosti i jedan od sovjetskih pionira svemirske medicine. Na različitim ruskim stranicama za prodaju knjiga (link, link, link) navodi se da je objavio preko 200 naučnih članaka, te oko 40 “popularnih knjiga”, za koje se vidi da se uglavnom bave tzv. “tradicionalnom i alternativnom medicinom”. Jedna od tih knjiga je i o vodikovom peroksidu (Hydrogen peroxide the charge of health / Perekis vodoroda na strazhe zdorovya), a druga o ljekovitim svojstvima sode bikarbone - još jednog popularnog pseudo "lijeka".
Neumivakin je osnivač i dva “lječilišta” (jednog u Rusiji, drugog na Krimu) u kojima se “liječenje” vrši njegovim alternativnim metodama. Umro je 2018. godine, u 90. godini života (Wikipedia). 

Cijeli intervju, iz kojeg je Marija Stojaković izdvojila dijelove koje analiziramo ovom prilikom, može se pogledati na ovom linku. Bez ulaska u sadržaj intervjua, može se primijetiti da isti prvenstveno služi promidžbi Neumivakinovog lječilišta u Rusiji, budući da su na nekoliko mjesta ubačeni jingleovi sa kontakt-informacijama za to lječilište. 

(Screenshot iz originalnog videa, YouTube)

Tvrdnje o korištenju vodikovog peroksida za “liječenje”

Nakon uvoda u kojem je Neumivakin ispričao kako se sam izliječio od “teške aritmije i visokog pritiska”, i to nakon što mu je sa 52 godine “zvanična medicina bila napisala smrtnu presudu”, ovaj doktor je iznio niz tvrdnji o korištenju hidrogen-peroksida za svrhe liječenja:

Sve kreće od želučano-crevnog trakta. Istraživao sam i počeo da koristim hidrogen. Košta samo 5 rublji. U njemu se nalazi atomski kiseonik. 
(...)
Uzmite hidrogen peroksid i spricajte ga u nos, ali ne čist sa 3% već ga razblažite u vodi, u ¼ čaše sa vodom, dodajte 15-20 kapi 3% hidrogena i onda špricajte u jednu pa u drugu nozdrvu ujutru i uveče. Svi će imati gripu, a vi nećete. 

Atomski kiseonik ubija sve parazite koji vam smetaju da živite, viruse, gljivice, mikrope, invazije glista, ćelije raka, sve ubija. A normalne ćelije napreduju i žive. 

Pretragom ključnih riječi ustanovili smo da su ove tvrdnje doktora Neumivakina objavljivanje i na portalima iz regije, i to pretežno u 2020. godini. Najraniju objavu pronašli smo na portalu Stil (Kurir.rs), a datira od 26.5.2020. godine. 

Doktor Neumivakin: Ako hoćete da izbegnete rak, ponašajte se ovako!

Dobra profilaksa protiv bilo kog gripa je vodonik peroksid. On uključuje atomski kiseonik potreban telu. Način upotrebe: 15 do 20 kapi 3% hidrogen peroksida razređenog sa 1/4 šoljice vode. Ubacite špricom prvo u jednu nosnicu, pa zatim u drugu. Atomski kiseonik ubija viruse, gljivice, mikrobe, ćelije raka, helminitičke invazije. A normalne ćelije ne pate.

Citirane tvrdnje u ovom obliku objavili su još portali Magično Bilje (28.5), Zdravlje i priroda (30.5),  Magazin (Novosti.rs - 3.7), Oaza znanja (4.9), te blog Astro sajt (18.7.2020).

 

Šta su činjenice?

Rastvor vodikovog peroksida u koncentraciji od 3% koristi se u domaćinstvu kao sredstvo za dezinfekciju površina i manjih rana.  

Kako se u videu može čuti i na portalima pročitati, savjet doktora Neumivakina je da se nenaznačena količina vodikovog peroksida, koji je potrebno razrijediti prema “uputama” koje nisu precizirane (15-20 kapi u ¼ šoljice vode?), ušprica u nos za prevenciju gripe. Ušmrkavanjem ovog rastvora dolazi do gutanja istog, što, pak, može izazvati negativne posljedice.

Healthline, američki portal na kojem se objavljuju informacije vezane za zdravlje, u analizi o sigurnosti pijenja vodikovog peroksida naveo je da gutanje rastvora sa ovim spojem može izazvati ozbiljne nuspojave. Ozbiljnost komplikacija zavisi od količine i koncentracije vodikovog peroksida koji se popije. Konkretno, u slučaju rastvora od 3%, konzumacija malih količina može izazvati minorne simptome kao što su nadimanje, umjerena bol u stomaku i u nekim slučajevima povraćanje.  

Zdravstveni rizik od pijenja vodikovog peroksida dolazi zbog činjenice da ovaj spoj reaguje sa enzimima u našem tijelu, pri čemu se oslobađa velika količina kisika (otuda nadimanje).  

Konzumiranje, pak, većih količina ili većih koncentracija može izazvati čireve, perforiranje crijeva, opekotine u ustima, grlu i stomaku. U ozbiljnim slučajevima, konzumacija može dovesti do problema s disanjem, gubljenja svijesti, pa čak dovesti i do smrti. 

Iako je u Neumivakinovom savjetu riječ o dosta niskoj koncentraciji vodikovog peroksida, iz svega navedenog jasno je da se radi o spoju koji nije namijenjen “liječenju” ni unutrašnjoj primjeni. Zbog svega ovog, pijenje bilo koje koncentracije vodikovog peroksida se ne preporučuje, navodi Healthline.

Iako Neumivakin primarno govori o svinjskoj gripi, činjenica da je ovo objavljeno tokom Covid-19 pandemije može se protumačiti tako da su ovi savjeti “primjenjivi” i u slučaju virusa Sars-CoV-2.

U teoretskom članku, objavljenom u aprilu 2020. godine u časopisu Infection Control & Hospital Epidemiology, autori su preporučili pokretanje randomiziranih kliničkih ispitivanja u kojima bi se testirala hipoteza da vodikov peroksid ima antiseptička svojstva, te da ispiranje usta i nosa tim rastvorom može smanjiti progresiju infekcije virusom Sars-CoV-2 -  iz gornjeg u donji dio respiratornog sistema. 

Neki od autora ovog članka su u novembru, u kontroverznom časopisu Medical Hypotheses, objavili i pregled literature na istu temu. Zaključak je da u literaturi ne postoje kontrolisane studije koje potvrđuju preventivna svojstva hidrogen-peroksida u slučajevima virusnih infekcija. Zbog toga su autori i ovdje pozvali na pokretanje randomiziranih ispitivanja u kojima bi se to istražilo, prvenstveno na primjeru virusa Sars-CoV-2.

S druge strane, u pilot-studiji iz septembra 2020. godine, objavljenoj u časopisu Clinical Oral Investigations, na malom uzorku ispitano je da li bi korištenje vodice za usta sa jednoprocentnim rastvorom vodikovog peroksida prije stomatološkog tretmana smanjilo virusno opterećenje u ustima pacijenata. Cilj je bio utvrditi da li su stomatolozi nešto zaštićeniji od infekcije u slučaju kada zaraženi pacijent/ica prije zahvata ispere usta vodicom sa ovim spojem. Zaključak je da ispiranje usta ovim rastvorom nije smanjilo količinu virusa Sars-CoV-2 u ustima učesnika/ica ispitivanja, odnosno da u tom slučaju stomatolozi nisu ništa više zaštićeni od infekcije. 

Dakle, iako se ne može tvrditi da su rezultati ove studije definitivni, u njoj, kao ni u ranije spomenutim teoretskim člancima, ne govori se o mogućnosti da vodikov peroksid ubija virus kada se on već nađe u tijelu, kako to tvrdi doktor Neumivakin. Ovdje se govori o mogućnosti da se korištenjem sredstava na bazi ovog spoja može smanjiti virusno opterećenje u ustima, koje bi moglo dovesti do lakšeg podnošenja infekcije ili do sigurnijeg obavljanja stomatoloških zahvata. Smanjenje virusnog opterećenja, barem prema rezultatima pilot-studije, nije potvrđeno. 

Kada je riječ o tvrdnji da vodikov peroksid (odnosno atomski kisik iz vodikovog peroksida) ubija ćelije raka, ta teza nije naučno utemeljena. Ova zabluda bazirana je na ranijoj pretpostavci da ćelije raka rastu isključivo u okruženju koje je siromašno kisikom. S obzirom na to da vodikov peroksid ima oksigenirajuća svojstva (obogaćuje stvari kisikom), tvrdnja je da će uzimanje ovog spoja “preplaviti” tijelo kisikom i uništiti ćelije raka. To nije moguće, kako navodi Healthline, a istraživanje na koje se ovaj portal poziva ukazuje na to da ćelije raka same proizvode vodikov peroksid, što može značiti da bi unošenje dodatnog vodikovog peroksida, osim što je opasno, moglo doprinijeti opstanku ćelija raka. 

 

"Svinjska gripa ne postoji”

U videu je Ivan Neumivakin iznio i tvrdnju u kojoj negira postojanje svinjske gripe, “opravdavajući” je teorijom da je postojanje te gripe uslovljeno namjerom da neko “zaradi na vakcinama”:

Evo sada nas plaše gripom. Na prvom TV programu, kada je bio svinjski grip, tada još nije bio kod nas, postavili su mi pitanje na televiziji: „Ivane Pavloviču, šta možete da nam kažete o tom svinjskom gripu?“ Odgovorio sam da to nekome treba i da taj grip ne postoji. Sve vreme vas zaglupljuju samo zato što neko želi da zaradi na vakcinama. 

Poricanje postojanja svinjske gripe je potpuno besmisleno, s obzirom na to da je širenje ove bolesti, uzrokovane virusom gripe tipa A (H1N1), dovelo do proglašavanja pandemije u junu 2009. godine. To je bila prva pandemija gripe proglašena nakon 41 godinu (prethodna pandemija gripe bila je proglašena 1968. godine), i trajala je do avgusta 2010. godine. Pandemija svinjske gripe bila je ujedno posljednja pandemija neke bolesti do pojave Covid-19. 

Tokom trajanja pandemije Covid-19 često su se mogle čuti i pročitati tvrdnje da je pandemija zavjera u kojoj brojne organizacije vide priliku za zaradu od prodaje vakcina ili lijekova (link, link). Ovaj primjer pokazuje da je isti narativ postojao i tokom pandemije svinjske gripe.

 

"Hipertenzija kao bolest ne postoji”

Iako kontekstualno nepovezano sa tvrdnjama o hidrogenu, Doktor Neumivakin je, govoreći o “dvije vrste bolesnika”, svoj kredibilitet dodatno narušio tvrdnjom da hipertenzija, tačnije hipertenzivna bolest srca, kao bolest ne postoji:

Ja sam spreman da svaki put javno izjavim da hipertenzija kao bolest ne postoji. A kod nas imamo centre za srce Bakuleva, zatim Cazovski, koji leče tu takozvanu hipertenzivnu bolest srca. Shvatate? To je bezobrazluk. Ja imam isto lekarsko obrazovanje kao i oni, ali tvrdim da takva bolest ne postoji. U ovom malom centru u Kirovu, krvni pritisak za tri nedelje postaje normalan, sve lekove bacate i hipertenzije više nema! Pronašao sam uzrok.

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je stanje koje značajno povećava rizik od srčanih,  moždanih i drugih oboljenja. Kako se navodi na stranici SZO-a, povišen krvi pritisak je glavni uzročnik preuranjenih smrti širom svijeta. Uprkos Neumivakinovom poricanju, povišeni krvni pritisak uzročnik je hipertenzivne bolesti srca - bolesti koja postoji i koja je navedena u međunarodnom šifrarniku bolesti (MKB-10).

Neumivakin u ovom dijelu navodi i “mali centar u Kirovu”, gdje navodno krvni pritisak za tri sedmice postaje normalan. Radi se o već spomenutom lječilištu u Rusiji, čiji je osnivač ovaj doktor, što još jednom pokazuje da je videosnimak promidžbene prirode. Ono što je problematično u ovom slučaju je da se do potencijalnih korisnika/ica lječilišta dolazi negiranjem naučno utemeljenih istina (poput toga da svinjska gripa, hiperteznija i hipertenzivna bolest srca ne postoje) i govorom o nenaučnim metodama liječenja (vodikovim peroksidom)  koje mogu biti i opasne. 

Shodno navedenom, ocjenu pseudonauka dajemo tvrdnji da ušmrkavanje rastvora vodikovog peroksida sprečava gripu, da ubija virus koji je već u tijelu, kao i da atomski kisik iz vodikovog peroksida ubija ćelije raka. Gutanje vodikovog peroksida može dovesti do manje ili više ozbiljnih posljedica, a u ekstremnim slučajevima i do smrti. Dodatno, ne postoje definitivni naučni dokazi ni da ispiranje usta i nosa ovim rastvorom može dovesti do smanjenja viralnog opterećenja u ustima ili pomoći u sprečavanju daljih komplikacija jednom kada se osoba zarazi. 

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da svinjska gripa i hipertenzija, odnosno hipertenzivna bolest srca, ne postoje. Kasnije objave video snimaka u kojima se iznose ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Na kraju, ocjenu teorija zavjere dajemo tvrdnji da je nekome trebala (svinjska gripa) da bi zaradio na vakcinama, budući da se time imputira da je pandemija te bolesti iscenirana, te da bolest kao takva ne postoji. 

Napomena

31.5.2023: Portal Stil Kurir je u skladu s činjenicama iz ove analize ispravio ocijenjeni članak, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 09.01.2021

Facebook profili i stranice: Marija S

MEDICINA NIJE POMOGLA, MORAO SAM DA SE SAM IZLEČIM - Dr Ivan Pavlovič Neumivakin

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 09.01.2021

Youtube: Marija S: Marija S

MEDICINA NIJE POMOGLA, MORAO SAM DA SE SAM IZLEČIM - Dr Ivan Pavlovič Neumivakin

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.01.2021

VK: Marija Stojakovic: Marija Stojakovic

MEDICINA NIJE POMOGLA, MORAO SAM DA SE SAM IZLEČIM - Dr Ivan Pavlovič Neumivakin

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.05.2020

Stil: Doktor Neumivakin: Ako hoćete da izbegnete rak, ponašajte se ovako!

Da bismo zaboravili put do apoteke, dovoljno je da sledimo ova jednostavna pravila o kojima naši lekari ne govore

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.07.2020

Novosti Magazin: U RUSIJI se štite od KORONE lekom koji košta 150 DINARA

Dok se kod nas masovno kupuju asepsol, alkohol i druga dezinfikaciona sredstva, u Rusiji se, od kada se pojavila korona, nabavlja troprocentni hidroge...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 04.09.2020

Oaza Znanja: Doktor Neumivakin: Ako hoćete da izbjegnete rak, ponašajte se ovako

Da bismo zaboravili put do apoteke, dovoljno je da sledimo ova jednostavna pravila o kojima naši lekari ne govore.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 30.05.2020

Zdravlje i priroda: Doktor Neumivakin: Ako hoćete da izbjegnete rak, ponašajte se ovako

Da bismo zaboravili put do apoteke, dovoljno je da sledimo ova jednostavna pravila o kojima naši lekari ne govore.

 • Pseudonauka