Raskrinkavanje.ba

Vakcinacija je sigurna i ne nosi “velike rizike”

Srbijanska advokatica Milina Dorić gostovala je u emisiji čija je tema bila problem niskog obuhvata vakcinacijom i tom prilikom iznijela tvrdnje koje manipulativno uvećavaju opasnosti vakcinacije. Protivnici/e vakcinacije njene su izjave dijelili/e na društvenim mrežama.

Foto: Wayhomestudio, Freepik

U regiji su posljednjih mjeseci učestale epidemije bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom, poput morbila i velikog kašlja. Zabilježeni su i smrtni slučajevi u ovim epidemijama (1, 2, 3, 4). Stope vakcinacije djece protiv “dječijih” bolesti pale su ispod granice za kolektivni imunitet, a stručnjaci/kinje pozivaju roditelje koji nastoje odgoditi ili spriječiti vakcinaciju djece da to ne čine. 

Ova tema adresirana je u emisiji “Puls Srbije” na televiziji Kurir TV 6. februara 2024. U najavi emisije navedeno je da “pojedini roditelji koji se protive vakcinisanju svoje dece lekarima na potpis nose formulare kojima bi lekar trebalo da garantuje da dete neće imati nikakve posledice od vakcine.” 

Na pedijatre, koji su prvi u lancu koji bi roditeljima trebalo da objasne sve prednosti vakcinacije, na ovaj način su vrši i pritisak da potpišu neprovereni formular. Sa druge strane, zakon jasno definiše kakve su kazne za roditelje koji ne dozvoljavaju da se njihovo dete vakciniše, ali u praksi imamo veliki broj slučajeva onih koji zbog ovakve odluke nisu trpeli gotovo nikakve posledice, a njihova deca nesmetano borave u vrtićima i školama.

Da li je zakon dobar ali se ne primenjuje? Da li je onima koji imaju novca da plate kazne koje su i do 150 000 dinara dozvoljeno da novcem kupe nevakcinaciju svoje dece? 

Gost i gošće emisije bili su advokatica Milina Dorić, pedijatrica Jelena Mitrović i advokat Boško Žurić. Advokatica Dorić je u emisiji govorila o formularima koje izrađuje za roditelje, kao i o razlozima zašto su formulari kojima roditelji traže “garancije” od pedijatara opravdani. 

Izjave koje je Dorić dala u emisiji dijelile su se na društvenim mrežama, pa je tako na platformi X 7. februara 2024. objavljen status s dva isječka iz emisije i opisom u kome se navodi da snimci daju objašnjenja “kako da se zaštitite od protivpravnih progona”. Dorić u ovim isječcima govori sljedeće:

Vi imate u Uputstvu za nadzor nad neželjenim događajima nakon imunizacije jednu rečenicu, (...) kaže: “Treba imati na umu da nijedan lek, pa tako ni vakcina, nije 100% bezbedan i efikasan”. Shodno tome, roditelji ako imaju obavezu po Porodičnom zakonu da zastupaju najbolje interese deteta, odnosno dece, oni svakako imaju obavezu da se uvere u to da li je nešto bezbedno, sigurno za njihovu decu.

Ako mi pogledamo uputstvo sa vakcina, koja postoje i koja su, prosto, javno dostupni, možemo da pročitamo da svaka ta vakcina ima niz eventualnih, da kažemo, neželjenih dejstva koja mogu da se dese i koji uopšte nisu bezazleni, a nisu tako ni retki, kao što možemo da vidimo.

Upravo u ovom uputstvu imate niz neželjenih dejstva koja prate svaku imunizaciju te tako, recimo, konkretno, evo što je tema ovih dana bila veliki kašalj, upravo sve te vakcine koje su obavezne mogu da prouzrokuju teška neželjena dejstva, gde je i veliki kašalj, ali i neka druga neželjena dejstva tipa kao što je, da sad ne navodim sve pojedinačno, ali, recimo, Guillain-Barréov sindrom…

Dorić je sugerisala i da mnoga djeca umiru zbog vakcinacije. 

Mi možemo da govorimo o tome da je bilo mnogo situacija da deca nakon imunizacije dan, dva, tri preminu, i te evidencije se ne vode.

Govoreći o “garancijama” koje roditelji traže od pedijatara, rekla je:

Tražimo garancije iz prostog razloga što ćemo mi na sudu dokazati da ni taj pedijatar neće da da garancije, odnosno ne može da da garancije, ne sme. Zašto? Pa zato što to nije bezbedna mera. Ako vi tražite, kada kupujete frižider, mašinu, veš-mašinu, šta god, garanciju od proizvođača, zašto ne biste imali garanciju na preventivnu meru? Ako postoji velik rizik, kao što proizvođač sam kaže, onda izvolite lepo, dajte roditeljima pravo na slobodu izbora, a ne da ih gurate u to.

Isječci s izjavama Miline Dorić objavljeni su nekoliko dana kasnije i na Facebooku (1, 2).

Nuspojave vakcina

Milina Dorić je u emisiju pozvana kao advokatica koja roditeljima nudi savjete kako izbjeći obaveznu imunizaciju djece bez kazne i kako od pedijatara i medicinskih ustanova tražiti garanciju da je vakcinacija sigurna. Raskrinkavanje je ranije pisalo o savjetima koje je davala. 

Milina Dorić je advokatica koja radi u Novom Sadu u Srbiji, prema podacima iz imenika advokata Advokatske komore Vojvodine (str. 18). Zastupala je ranije osuđivanu doktoricu Jovanu Stojković protiv koje se pred Sudom časti Lekarske komore Srbije 2020. vodio postupak zbog iznošenja antivakcinacijskih tvrdnji. Stojković i Dorić su predsjednica i potpredsjednica desničarskog pokreta “Živim za Srbiju”, koji je izašao na izbore 2020. godine u koaliciji s ekstremno desničarskom organizacijom “Levijatan”.

Neki roditelji odbijaju da vakcinišu djecu prema preporukama zbog zabrinutosti za sigurnost vakcina, što dovodi do smanjenog obuhvata vakcinacijom i ponovne pojave nekih bolesti. Medicinska struka se stoga okrenula građenju povjerenja u imunizaciju, te su tako nastale razne studije o sigurnosti vakcina. Naprimjer, opsežan pregled 67 istraživačkih studija o dječijim vakcinama u SAD-u, objavljen u žurnalu “Pedijatrija” 2014. godine, otkrio je da su ozbiljne nuspojave izuzetno rijetke. Ovaj pregled, odnosno meta studija, zaključio je da koristi od imunizacije značajno nadmašuju rizike, potvrđujući sigurnost i efikasnost vakcina za rutinsku imunizaciju djece u SAD-u. Ovo istraživanje pojačava mišljenje da vakcine ne doprinose nepovoljnim zdravstvenim problemima koji se često spominju u javnim diskusijama, kao što su autizam, alergije na hranu ili rak.

Informisanost o potencijalnim nuspojavama je bitna, a jednako je važno prepoznati ulogu koju vakcine igraju u sprečavanju ozbiljnih bolesti i smrtnih slučajeva među djecom i u društvu uopšte. Ozbiljne nuspojave su rijetke, a koristi vakcinacije su značajne, stoga medicinski/e stručnjaci/kinje naglašavaju bitnost pridržavanja preporučenih rasporeda vakcinacije.

Dorić u emisiji na Kurir TV spominje Uputstvo za nadzor nad neželjenim događajima nakon imunizacije koje je izdao Institut za javno zdravlje Srbije “Batut” u saradnji s Agencijom za lekove i medicinska sredstva i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, i citira dijelove koji navodno podržavaju njen stav da vakcine nisu sigurne u kontekstu argumenta da je u interesu roditelja da traže garanciju. 

Kako se u ovom dokumentu pojašnjava, Uputstvo je pripremljeno zbog “činjenice da je danas učestalost zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom niska i da je zbog toga pažnja javnosti sve više fokusirana na bezbednost vakcina”. Tačno je da sadrži sljedeću rečenicu: 

Treba imati na umu da nijedan lek, pa tako ni vakcina, nije 100% bezbedan i efikasan.

Uputstvo, međutim, objašnjava u čemu je razlika u percepciji nuspojava vakcina u odnosu na nuspojave nekih drugih lijekova.

Za razliku od drugih lekova, izlaganje vakcinama je kratkotrajno, a odgovor dugotrajan (primena jedne ili nekoliko doza vakcine obezbeđuje dugotrajan imunitet), pri čemu direktna korist za vakcinisanu osobu nije očigledna. Uspeh vakcinacije ogleda se tek u smanjenju učestalosti infektivnih bolesti u nekoj sredini. Posledica toga je ograničena prihvatljivost svakog potencijalnog rizika koje imunizacija nosi sa sobom i pojava neželjenih događaja nakon imunizacije izaziva veću pažnju opšte i stručne javnosti, nego neželjene reakcije nakon primene drugih lekova.

Za usporedbu, paracetamol, koji je jedan od najčešće korištenih analgetika, također ima rijetke ozbiljne nuspojave koje uključuju alergijske reakcije, crvenilo, ljuštenje ili plikove na koži, osip, urtikariju, svrbež, oticanje raznih dijelova tijela, promuklost i teškoće s disanjem ili gutanjem, a njegova prekomjerna upotreba, posebno u visokim dozama ili u kombinaciji s alkoholom, može dovesti do oštećenja jetre. Međutim, kako je i objašnjeno u Uputstvu iz “Batuta”, budući da se radi o jednom od lijekova čija je direktna korist odmah očigledna, ovo ne privlači pažnju javnosti kao slične rijetke nuspojave vakcinacije. 

Kako smo naveli u spomenutoj analizi, tačno je da vakcine mogu izazvati neželjene reakcije, ali one su većinom blage. 

Korist od vakcinisanja, odnosno zaštita od bolesti protiv koje se vakciniše, smatra se većom od rizika. Pojedine grupe ljudi ne trebaju primati određene vrste vakcina (npr. ukoliko imaju alergiju na neki sastojak iz vakcine).

Iako rizici postoje, iz svih podataka prikupljenih nakon decenija masovne imunizacije, jasno je da su vakcine koje se nalaze u programu obavezne vakcinacije efikasne i sigurne.

Većina nuspojava vakcina je blaga i nije opasna, uključujući simptome kao što su blaga groznica, glavobolja, razdražljivost ili bol na mjestu injekcije. Ozbiljne nuspojave, poput alergijskih reakcija ili napadaja, izuzetno su rijetke. Štaviše, koristi od vakcinacije u sprečavanju ozbiljnih bolesti daleko nadmašuju potencijalne rizike za gotovo svu djecu.

Unatoč tome, tema nuspojava vakcina, posebno kod djece, izaziva značajno interesovanje. Zahvaljujući niskom obuhvatu vakcinacije, u zemljama bivše Jugoslavije pojavili su se slučajevi bolesti koje su se smatrale skoro iskorijenjenim ili su se njihovi simptomi znatno ublažavali vakcinama, poput morbila ili velikog kašlja (1, 2, 3, 4), a zabilježeni su i smrtni slučajevi (1, 2).

Dorić je u emisiji rekla i da u mnogim situacijama djeca umru nedugo nakon imunizacije i da se to ne evidentira. 

Iako nije direktno pripisala ovakve smrti vakcinaciji, sličan argument uobičajen je u krugovima protivnika/ca vakcinacije. Naime, u rijetkim se slučajevima dešava smrt koja je vremenski blizu imunizacije i takvi se slučajevi mogu evidentirati kao potencijalni rezultat nuspojave. No, to ne znači da je smrt uzrokovana vakcinacijom. Zapravo, potvrđeni slučajevi smrti uzrokovane vakcinacijom su vrlo rijetki. U studiji iz 2015. u žurnalu Vakcine navodi se:

Vakcine se rigorozno testiraju i prate, i spadaju među najsigurnije medicinske proizvode koje koristimo. Milioni vakcina se svake godine daju djeci i odraslima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ozbiljne neželjene reakcije su rijetke. Međutim, zbog visoke frekvencije upotrebe, slučajni neželjeni događaji, uključujući smrt, koji su vremenski povezani s vakcinacijom, dešavaju se. Kada smrt nastupi ubrzo nakon vakcinacije, bliske osobe mogu prirodno postaviti pitanje da li je to povezano s vakcinacijom. Veliki broj dokaza podržava sigurnost vakcina i brojne studije i naučne recenzije nisu našle povezanost između vakcinacije i smrti, osim u rijetkim slučajevima.

Garancije pedijatara

Dorić sugeriše da pedijatri ne žele da potpišu garanciju za vakcine roditeljima zbog toga što se radi o nesigurnoj mjeri. U tekstu iz decembra prošle godine o antivakcinacijskim savjetima Dorić, Raskrinkavanje je prenijelo pojašnjenje UNICEF-a zašto pedijatri ne žele da potpišu formulare s “garancijom” za vakcine.

UNICEF u BiH je 2017. godine u saradnji sa stručnjacima/kinjama iz oblasti pedijatrije, epidemiologije, neuropedijatrije i specijalistima javnog zdravstva, uz korištenje relevantnih medicinskih izvora, pripremio odgovore na mnogobrojna pitanja roditelja o vakcinaciji. Neka pitanja i odgovori bili su upravo u vezi s garancijama i izjavama pedijatara:

(...)

Zbog čega niti jedan ljekar ni pedijatar ne može garantirati da vakcina neće naškoditi djetetu, a roditeljima se kaže da vakcinu daju na svoju odgovornost?

Svi lijekovi nose minimalan rizik i roditelji treba da budu potpuno upoznati s tim. Pedijatar koji dobro poznaje sve koristi od vakcina će to objasniti roditeljima. Takođe će upoznati roditelje sa njihovom odgovornosti usljed nevakcinisanja djeteta i rizicima koji iz toga proizlaze.

Shodno navedenom, tvrdnje da ozbiljne nuspojave vakcina “nisu rijetke” i da vakcinacija nije sigurna mjera dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da je bilo mnogo situacija u kojima djeca umiru nakon vakcinacije i da proizvođači kažu da njihove vakcine nose veliki rizik. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 11.02.2024

Facebook profili i stranice: Facebook: ODLIČNA PRIČA.....

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 11.02.2024

Facebook profili i stranice: ODLIČNA PRIČA......

  • Manipulisanje činjenicama