Raskrinkavanje.ba

Vakcinalni status ne utiče na darovanu krv

Neutemeljene tvrdnje da krv koju doniraju vakcinisane osobe nije sigurna ponovo se dijele na društvenim mrežama.

Foto: LuAnn Hunt, Unsplash

Na TikToku je 27.11.2023. objavljen video s natpisom “Krv vakcinisanih opasna za transfuziju” i slikom tanjira s hranom. Na slici je ispisano “Denis Beroš” i link na stranicu “Prehrana po Krvnoj Grupi”. U opisu videa piše:

Vakcinisani ne mogu donirati krv? Denis Beroš

Unnamed 2

Foto: Screenshot/TikTok

Video traje nešto više od tri minute i sadrži snimak glasa Denisa Beroša, koji govori o navodnim rizicima primanja krvi od osoba koje su vakcinisane protiv Covid-19. Spomenuo je švicarsku organizaciju “Safe Blood Donation” koja “posreduje” između osoba koje ne žele primiti transfuziju krvi od vakcinisanih i darovatelja krvi, i ustvrdio da krv “nije ista” nakon imunizacije.

Činjenica je da neke osobe koje su primile, koje su se meni obratile, koji su imali neke operacije da su rekli da imaju neke čudne pojave koje ne mogu objasniti. Često se događaju na koži, fleke (nerazumljivo) koje se do tad nisu pojavljivale ili crvenkaste ili žućkaste ili blago smeđe, onako kamel boje. Ja sam ih čak imao prilike vidjet. A one prije te transfuzije nisu postojale. 

Šta se događa dalje u tijelu možemo samo naslućivat’. Ne bih stvarao nikakvu paniku ali očito je da krv više nije ista nakon što ste primili cjepivo, pogotovo višestruku dozu. 

Video je objavljen i na drugim TikTok i Facebook nalozima (1, 2). U vrijeme pisanja ove analize video je na TikToku imao skoro 40.000 pregleda, 754 lajka i 99 komentara. Na Facebooku je video imao 158 reakcija, 13 komentara i podijeljen je 98 puta. 

Analizirani video sadrži isječak iz “radioemisije” Denisa Beroša koja je objavljena 14.3.2023. na YouTube kanalu Prehrana po krvnoj grupi. Beroš je u nekim medijima predstavljen kao “stručnjak za krvne grupe”, iako za sebe navodi da je “diplomirani ekonomista” i da se medicinom i biologijom bavi “iz hobija”. 

Tvrdnje da krv vakcinisanih osoba nije sigurna za transfuziju krvi kruže internetom već nekoliko godina, uglavnom u krugovima protivnika/ca vakcinacije. Narativi koje grade ovakve tvrdnje stvorili su takozvani čistokrvni pokret protiv transfuzije krvi koju doniraju vakcinisani, o čemu su pisali mediji. Dio ovog pokreta je i švicarska neprofitna organizacija “Safe Blood Donation”, koju spominje Beroš.

Ne postoje dokazi da osobe koje su vakcinisane protiv Covid-19 ne bi trebale donirati krv ili da vakcine nekako “mijenjaju krv”. Relevantni izvori ističu da vakcinisane osobe mogu donirati krv i njene dijelove, s tim da postoji određeni period čekanja za neke vrste vakcina. Naprimjer, na službenoj stranici američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) u smjernicama objavljenim 11.1.2022. navodi se:

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svojim smjernicama za doniranje krvi navodi slično.

Raskrinkavanje se u analizi od 18.3.2023. bavilo netačnim tvrdnjama da vakcinisani protiv Covid-19 ne mogu darovati krvi. Naš partnerski portal Faktograf je 30.11.2022. također analizirao netačne tvrdnje da je krv vakcinisanih štetna i da narušava imunitet. Faktograf je kontaktirao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) od kojeg su u odgovoru putem e-maila dobili sljedeće informacije:

“Imunizirani ljudi imaju u krvi protutijela na infekciju protiv koje se cijepe (osim takozvanih nereaktora odnosno onih koji nisu razvili imunološki odgovor), no nemamo saznanja da bi to smetalo za primatelje, a ako bi bilo štetno za primatelje onda se ne bi sakupljala krv tih donora. Tako npr. osobe koje imaju određena protutijela budu privremeno ili trajno odbijeni kao donori”, stoji u odgovoru HZJZ-a.

Tvrdnje da osobe vakcinisane protiv Covid-19 ne mogu dati krv i krvnu plazmu analizirale su i opovrgle brojne međunarodne redakcije koje se bave provjerom činjenica (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Dakle, ne postoje dokazi da vakcinacija protiv Covid-19 “mijenja krv” i čini je opasnom za primatelje. Naprotiv, vakcinisani mogu darovati krv, osim u slučaju nekih vakcina za koje se preporučuje kratka pauza prije doniranja. Shodno tome, tvrdnju da je “krv vakcinisanih opasna za transfuziju” u analiziranom videu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.11.2023

TikTok profili i stranice: Vakcinisani ne mogu donirati krv? Denis Beroš

Vakcinisani ne mogu donirati krv? Denis Beroš

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 30.11.2023

TikTok profili i stranice: Krv cijepljenih osoba nije sigurna za transfuziju!

Krv cijepljenih osoba nije sigurna za transfuziju!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.12.2023

Facebook profili i stranice: Vrijeme je da se pokrene i ovo pitanje

Vrijeme je da se pokrene i ovo pitanje

  • Prenošenje lažnih vijesti