Raskrinkavanje.ba

Vakcine ne “truju” djecu

Na društvenim mrežama dijeli se emotivan apel protivnika/ca vakcinacije u formi slike na kojoj se nalazi beba okružena špricama i vakcinama. Na slici je i napis kojim se insinuira da nepotrebne vakcine “truju”, jer djeca već imaju imuni sistem. Radi se o manipulaciji – vakcine nisu štetne i potrebne su djeci.

Foto: Freepik

Na Facebook nalogu Marko Kraljevic Ponovo Jaše 16. aprila 2024. objavljena je slika bebe okružene špricama i dozama vakcina na kojoj je ispisano: “Molim vas, ne trujte me! Ja imam imuni sistem!” Slika je objavljena uz status u kojem se osporava korisnost vakcina.

Unnamed 5

Foto: Screenshot/Facebook

Objavljena je i na drugim Facebook i Instagram nalozima.  

Šta su činjenice?

Slika bebe također se dijelila u aprilu i maju ove godine s porukom o nepotrebnim i “otrovnim” vakcinama na mađarskom i engleskom (1, 2, 3)  jeziku. Promiče antivakcinacijski narativ prema kojem su vakcine štetne i/ili nepotrebne jer djeca imaju urođeni imunitet. 

Urođeni imunitet razvija se tokom prvih godina života, sazrijeva većinom u predškolskom vremenu, ali ne dostiže svoj puni kapacitet do adolescencije. Na stranici hrvatske poliklinike “Helena” o imunitetu djece navodi se da ona u ranijoj dobi češće obolijevaju od infekcija zbog imuniteta koji nije još “zreo”.  

Svako dijete se rađa s određenim prirođenim imunitetom, ali svi imuni mehanizmi nisu u ranoj dobi još potpuno zreli. Doticaj s okolinom stimulira naš imunitet da se dograđuje. Tako svaki susret s mikroorganizmima potiče imunološki sustav da dodatno stvara specifične imune tvari protiv bakterija i virusa s kojima je bio u kontaktu, kako bi drugi puta bolje reagirao. Stoga, pojednostavljeno možemo reći da su infekcije u djece češće zbog prirodnog procesa sazrijevanja imuniteta u djetinjstvu.

Na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti o vakcinama i jačanju imuniteta novorođenčadi i tome zašto su vakcine bitne u ranoj dobi navedeno je sljedeće:  

Bebe se rađaju s imunim sistemom koji može da se bori protiv većine mikroba, ali neki mikrobi uzrokuju ozbiljne ili čak smrtonosne bolesti s kojima beba ne može da se izbori. Za takve slučajeve, bebama je potrebna pomoć vakcina.

U tekstu objavljenom 29. septembra 2018. na stranici Vakcine (.ba) objašnjeno je zašto ne treba pustiti da djeca “preleže” bolest kako bi stekla imunitet.

Vakcine su kontrolisani način poticanja našeg organizma da se izbori sa nekim uzročnikom bolesti, dok je sticanje imuniteta tako što se bolest preleži vrlo riskantan način sticanja imuniteta. Neke bolesti, poput dječije paralize ili difterije jednostavno ne možemo „tek preležati“ – posljedice, ako osoba preživi su trajne. Prirodni imunitet nije bolji od onog stečenog vakcinacijom. Vakcinacija je sigurniji način sticanja imuniteta.

Još jedan razlog za imunizaciju jeste sticanje takozvanog kolektivnog imuniteta, koji štiti članove i članice populacije koji se ne mogu vakcinisati.

Raskrinkavanje je već pisalo o dezinformacijama koje se tiču navodnih opasnosti od vakcina (1, 2, 3). 

Analizirana objava insinuira da vakcine “truju” djecu. 

Na web stranici Vakcine (.ba)  2. augusta 2021. objavljen je članak o sigurnosti vakcina, tačnije o sastojcima vakcina i načinu na koji su oni prijavljeni i ispitani. U članku se navodi da se na području Evropske unije ovim bavi Evropska agencija za lijekove (EMA).

EMA traži opsežne podatke – ne samo recenzirane radove o randomiziranim kliničkim studijama, objavljene u medicinskim publikacijama, nego i podatke o osobama koje su učestvovale u studijama, dakle, traže još više nego što se to prikaže u naučnim radovima.

(...)

Također, traže i listu sastojaka. Podaci o djelotvornosti i bezbjednosti određenog medicinskog proizvoda, dakle i vakcina, moraju uključivati tačno definisanu grupu ljudi kojima je vakcina data, farmaceutsku kvalitetu vakcine, što uključuje i informacije o značajkama vakcine i čistoći komponenti, podatke o svim koracima proizvodnje i preduzetim provjerama koje osiguravaju kvalitet proizvoda tako da svaka serija vakcine ima iste osobine i sastav te kvalitet.

(...)

Zemlje Balkana, poput BiH, nemaju mogućnost onako detaljno ispitati vakcine i dokumentaciju, pa se stoga obično oslanjanju na odluke EMA, koja je veoma stroga po tom pitanju i nije rijetkost da se proces oduži ili zahtijeva dokumentacija koja nedostaje, ako proizvođač nije dostavio.

Dakle, u ovako strogim uslovima provjere, proizvođači ne mogu zatajiti neki sastojak. Čak ako odluče da promijene sastav i zamijeni neki sastojak drugim – moraju opet prolaziti kroz regulatorne procedure.

Shodno navedenom, tvrdnju da vakcine “truju” djecu, objavljenu na Facebook nalogu Marko Kraljevic Ponovo Jaše, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Insinuaciju da djeci ne trebaju vakcine jer imaju imunitet ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.04.2024

Facebook profili i stranice: Facebook: Molim vas, ne trujte me! Ja imam imuni sistem

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 03.05.2024

Instagram profili: Instagram: Molim vas, ne trujte me! Ja imam imuni sistem!

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 20.04.2024

Facebook profili i stranice: Molim vas, ne trujte me! Ja imam imuni sistem!

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti