Raskrinkavanje.ba

Vijesti stare i po sedam godina se zbog klikova predstavljaju kao aktuelne

Tehnika prikupljanja klikova koju koriste pojedini portali počiva na objavljivanju vijesti koje su stare i po nekoliko godina, a predstavljene su kao aktuelne.

Pojedini portali, u nastojanju da privuku što više čitatelja/ki, pribjegavaju tehnici objavljivanja vijesti starih i po nekoliko godina, koje predstavljaju kao aktuelne. Nerijetko je riječ o emotivnim pričama koje lako okupiraju pažnju javnosti. Tako je na portalu BiH news 13. oktobra 2021. godine objavljen članak koji govori o svjedočenju žrtve seksualnog nasilja u ratu, opremljen naslovom:

BOLNO SVJEDOČENJE Bošnjakinje: Bila sam Arkanova robinja, silovali su me šest mjeseci.

U članku se, između ostalog, navodi:

Ovako svoju strašnu ispovijest počinje Bošnjakinja M. M. (puno ime i prezime poznati Redakciji) iz Bijeljine. Traume koje je zadobila 1992. godine od ruke zločinaca prate je cijeli život. Njeno svjedočanstvo jedno je od najstrašnijih i bit će spomenuto na međunarodnoj konferenciji koja će sutra biti održana u Sarajevu.

Ipak, ova vijest bila je aktuelna prije čak sedam godina. Tada su o svjedočenju ove žrtve pisali brojni domaći mediji (1, 2, 3). Članak je originalno objavljen na portalu Dnevni avaz 18. novembra 2014. godine. Konferencija koja se u vrijeme objavljivanja originalnog članka zaista održavala “sutradan” odnosila se na predstavljanje Međunarodnog protokola o istraživanju i dokumentovanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu. Ova prezentacija održana je 19. novembra 2014. u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Dakle, portal BiH news, u cilju pridobijanja što više klikova na članku o osjetljivoj temi seksualnog nasilja u ratu, događaj od prije sedam godina predstavlja kao aktuelan te u oktobru 2021. godine tvrdi da se konferencija održana u novembru 2014. godine događa “sutra”. 

U istom maniru je na portalu Novi 13. oktobra 2021. godine objavljen članak koji govori o lijepom gestu policajca u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je trudnoj konobarici ostavio značajan bakšiš. Članak je opremljen naslovom:

POLICAJAC OSTAVIO PORUKU NA RAČUNU TRUDNOJ KONOBARICI: Kad je vidjela šta piše, RASPLAKALA SE (FOTO)

U članku se tako, između ostalog, navodi:

Naime, Courtney English Cadigan, iako u visokom stupnju trudnoće, radi kao konobarica kako bi uštedjela što više za svoje prvo dijete.  

Prijenekolikodana u Lamp Post Diner u Clementonu na ručak je došao i jedan policajac iz South Jerseya. Naručio je salatu i čašu vode i dok je uživao u jelu, čuo je mladu konobaricu kako razgovara s ostalim gostima o svojoj trudnoći i koliko će dugo još raditi. U taj restoran uglavnom dolaze stalni gosti, a spomenuti policajac, koji je želio ostati anoniman, to nije bio. Courtney će raditi kao konobarica još šest do osam tjedana, a termin poroda joj je prvog travnja.

Dakle, kako se u članku portala Novi tvrdi, priča se navodno dogodila “prije nekoliko dana”, a Cadigan se nalazi “u visokom stupnju trudnoće”, dok joj je “termin poroda prvog travnja”. I ova dirljiva priča zapravo se odigrala prije više od dvije godine. Američki mediji su o ovoj temi pisali u februaru 2019. godine (1, 2, 3). Dodatno, na fotografiji računa na kom je policajac ostavio poruku konobarici, priloženoj i u članku portala Novi, jasno se vidi datum njegovog izdavanja, 15. februar 2019. godine. 

Slika: Novi.ba

Na portalu Balkan life today objavljen je 12. oktobra članak koji govori o transrodnom paru iz Kolumbije, opremljen naslovom:

OVAKO NEŠTO SE NE VIĐA ČESTO! BIO JE ŽENA, A SADA JE TRUDAN SA ŽENOM KOJA JE BILA MUŠKARAC!! OVDJE NIKOME NIŠTA NIJE JASNO… (FOTO)

U članku se navodi kratak tekst o trudnoći transrodnog muškarca sa transrodnom ženom te je priložen i niz fotografija objavljenih na Instagram profilu žene, dok se u naslovu navodi da se priča odvija “sada”. Ipak, ova priča bila je aktuelna 2020. godine. Mediji u svijetu o trudnoći para pisali su u maju 2020. godine (1, 2), dok je u julu iste godine aktuelna vijest u medijima bilo rođenje njihovog sina (1, 2). 

Na portalu Politika Ekspres objavljen je 9. septembra 2021. godine članak koji govori o ubistvu mladića iz Srbije u Philadelphiji. Članak je opremljen naslovom:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) KAMERE ZABELEŽILE TRENUTAK UBISTVA: Milan šetao psa, a onda su mu prišli i hladnokrvno pucali u grudi

Kako se u članku tvrdi, do ubistva je navodno došlo “preksinoć”:

MLADIĆ srpskog porekla, Milan Lončar (25) svirepo je ubijen preksinoć nekoliko stotina metara od svog doma u gradiću Brueri, kod Filadelfije, dok je štao psa.

Ipak, ovaj tragični događaj zapravo je iz januara 2021. godine. Vijest o ubistvu objavljena je u domaćim medijima 15. januara 2021. (1, 2) uz navode da se ubistvo dogodilo dva dana ranije, u srijedu, 13. januara. Dakle, portal Politika Ekspres tako je vijest o ubistvu mladića predstavio kao aktuelnu osam mjeseci nakon što je ona to zaista bila.

Članci portala BiH news, Novi, Balkan life today i Politika Ekspres dobijaju ocjenu lažna vijest, budući da događaje navedene u njima, koji su se zbili prije nekoliko godina, predstavljaju kao aktuelne, tvrdeći da će se desiti ili da su se desili “sutra”, “prije nekoliko dana”, “sada” i “preksinoć”.

Zbog predstavljanja starih vijesti kao aktuelnih, svi članci također dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama.

Napomena:

21.10.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Novi ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke