Raskrinkavanje.ba

Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republike Srpske” bile trend na internetu, neki/e korisnici/e društvenih mreža dijelili/e su nedavno kao autentičan snimak napravljen uz pomoć vještačke inteligencije u kojem ovaj investitor “govori” da je “iz Šipova”.

Foto: James Duncan Davidson

Jovanka Jolić stekla je “internetsku slavu” prije dvije godine kada je njena izjava da je “Elon Musk iz Republike Srpske” postala predmet šala na društvenim mrežama. Jolić je gostovala u emisiji "Intervju" na YouTube kanalu Balkan Info, koja je objavljena 17.2.2021. godine, a njena izjava o Elonu Musku potom se našla u mnogim memovima i šaljivim statusima na društvenim mrežama. Ona promoviše teorije zavjere i alternativne historijske narative, kako smo napisali u analizi u kojoj smo se bavili jednom od njenih netačnih tvrdnji. Vidljivost u “zavjerološkim” krugovima na internetu ostvarila je zahvaljujući gostovanjima u podcastima na YouTube kanalima Balkan Info, Glas javnosti, Nauka i misterije Balkan i slično. 

Skoro tri godine nakon što je “Elon Musk iz Republike Srpske” postao internetska šala, na Facebooku je 27.11.2023. godine objavljen snimak u kojem ovaj poduzetnik i investitor naizgled na engleskom jeziku govori da je “iz Republike Srpske”.

Snimak ima titlove na našem jeziku koji glase:

“Ja sam iz Republike Srpske. Bilo je dosta rasprave u poslednje vreme da li sam ja Srbin ali je sada doslo vreme da ponosno kazem da jesam. Rodio sam se i odrastao u malom gradicu Sipovu. Tamo sam ziveo dok nisam napunio 6 godina i onda sam se preselio u Juznu Afriku, nazalost. Zivela Srbija”

Snimak i inserti iz njega kasnije su objavljeni na raznim profilima na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12).  

Na snimku na kojem Elon Musk “govori” da je “iz Šipova” vidi se žig @Mindsetmajstor. TikTok nalog s ovim handleom je obrisan. Najstarija dostupna objava snimka je na humorističnom TikTok nalogu Nijesedesilo, gdje je podijeljena 27.11.2023. godine uz opis “Elon Musk priznao! #serbia #elonmusk #croatia #parrotai #fyp #ai”.


Profilna slika TikTok naloga Nijesedesilo ima logo s lavom i napis MINDSET MAJSTOR. Iz hashtagova objave, kao i iz opisa naloga, jasno je da je snimak Elona Muska kreiran uz pomoć umjetne inteligencije (eng. artificial intelligence, AI). 

Svi videi su delo AI. Napravite i vi svoj video uz parrot ai na linku ispod 👇🏼

Na YouTube nalogu Mindset majstor snimak je objavljen 29.11.2023. 

Iako je većinom na internetu shvaćen kao šala, iz nekih komentara na društvenim mrežama jasno je da je snimak u kome Musk “priznaje” da je “iz Šipova” shvaćen i kao autentičan.


 

 


Objavljen je i na X nalogu @jovankajolic uz tekst “Ne verujete? Evo vam i dokaz”.

Ovaj nalog napravljen je u septembru 2021. i nije jasno radi li se o autentičnom nalogu Jovanke Jolić. Na X-u postoji i nalog @JovankaJolic, napravljen u martu 2020. godine, ali na njemu nije ništa objavljeno od aprila te godine.

Naš partnerski portal Fake News Tragač (FNT) iz Srbije se u analizi od 29.11.2023. bavio raskrinkavanjem sličnog snimka u kome je Musk navodno hvalio Srbiju. Kako se navodi u njihovoj analizi ovog snimka, primijetili su “dva providna kvadrata koja se miču saglasno s Maskovom mimikom, jedan u visini očiju, a drugi u visini usta”, te “zamagljen pokret usta koji je čest na lažnim AI snimcima”.

Usporedbom se vidi da je isti snimak korišten za pravljenje ovog videa i videa u kome Musk “priznaje” da je “iz Republike Srpske”. 

FNT navodi da je sličan šaljivi lažni snimak o Musku ranije kružio internetom na engleskom jeziku, a napravljen je korištenjem alata Try Parrot AI. 

Otišli smo zatim na vebsajt ovog alata, izabrali glas Ilona Maska i zadali mu tekst koji želimo da kaže. I dobili smo upravo isti snimak Maska u beloj košulji, crnom sakou i sa plavo-ljubičastom pozadinom kako izgovara naš tekst. 

Snimak koji je analizirao FNT također je podijeljen na TikTok nalogu Nijesedesilo. FNT je pronašao i porijeklo snimka iskorištenog za manipulaciju:

Video Maska u beloj košulji, crnom sakou i sa plavo-ljubičastom pozadinom potiče iz intervjua iz 2022. godine, pod nazivom „Ilon Musk govori o Tviteru, Tesli i kako njegov mozak funkcioniše – uživo na TED2022”. Na izvornom snimku uočljiv je isti ugao snimanja, a Mask na panelu nije – naravno – spominjao Srbiju, Đokovića niti Kosovo.

Odakle je Elon Musk

Elon Musk jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, s procijenjenim bogatstvom od skoro 249 milijardi dolara. Kako se navodi na stranici enciklopedije Britannica, Muskovi roditelji su Južnoafrikanac i Kanađanka, a on sam rođen je 1971. godine u Južnoj Africi. Suosnivač je kompanije za elektronsko plaćanje PayPal i osnivač SpaceX, proizvođača lansirnih vozila i svemirskih letjelica. Bio je i jedan od prvih značajnih investitora, kao i glavni izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla. Uz to, Musk je kupio Twitter (kasnije X) 2022. godine. Ovi podaci nalaze se i u Muskovoj biografiji izdatoj 2021. godine.

Shodno navedenom, prva objava snimka koji je napravljen uz pomoć umjetne inteligencije tako da se čini da Elon Musk govori da je iz Republike Srpske, bez jasnih navoda da se ne radi o autentičnom snimku, dobija ocjenu lažna vijest. Druge objave ovog snimka, bez jasne napomene da nije autentičan, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.12.2023

Facebook profili i stranice: Elon Musk

  • Lažna vijest