Viralni snimak ne prikazuje ministra finansija Nigera kako plače na TV-u nakon puča

Portalima i društvenim mrežama širi se snimak muškarca koji plače, uz netačne tvrdnje da je u pitanju ministar finansija kako plače na TV-u nakon što su mu pučisti dali 48 sati da odgovara za sav ukradeni novac ili će se suočiti sa strijeljanjem.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu SOTT 29. jula 2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Ministar financija Nigera prikazan kako plače na TV-u nakon što su mu pučisti dali 48 sati da odgovora za sav ukradeni novac ili će se suočiti sa strijeljanjem

Na naslovnoj fotografiji članka vidi se muškarac s rukama na licu, a članak sadrži tweet na engleskom jeziku u kome su ispisane iste tvrdnje. Tweet sadrži i snimak na kome se ista osoba vidi kako plače.

U tekstu se navodi da ime ministra finansija u Nigeru “nije utvrđeno”, ali je kao komentar dodato da je, prema informacijama s web stranice Svjetske banke, ministar finansija ove zemlje Ahmat Jidoud. Njegovo ime napisano je i ispod naslovne fotografije.

Foto: Screenshot članka portala SOTT

Dan kasnije snimak muškarca koji plače uz tvrdnje da je riječ o ministru objavljen je na YouTube kanalu, a zatim i članku stranice Srbin (.info). Ovaj portal, međutim, navodi da je ime ministra “Maru Amadu” (Marou Amadou).

Dok predsednika koga bezrezervno podržava EU i SAD drže u predsedničkoj palati u kućnom pritvoru, pred ministra finansija su izneli zahtev da im u roku od 48 sati objasni gde je ukradeni novac iz budžeta ili će ga streljati. 

Sve što se dešava u državi, nova vlast emituje na državnoj televiziji, a na ovom snimku svrgnuti Maru Amadu plače pred kamerama jer i njega hoće propisno da lustriraju pošto je aktivno saučestvovao u bezakonju, kriminalu,  korupciji ili kako su precizno definisali „veoma lošem vođenju države na štetu naroda Nigera“.

Snimak s YouTube kanala Srbin (.info) dijeljen je i na Twitteru (1, 2, 3, 4). Snimak muškaraca koji plače dijeljen je i na Facebooku, također uz tvrdnje da prikazuje uhapšenog ministra finansija Nigera kojem je vojska dala ultimatum 48 sati da otkrije gdje su nestale pokradene pare ili će biti streljan.

 

Šta se dešava u Nigeru?

 

Grupa vojnika je 26. jula 2023. izvela vojni puč  i s vlasti svrgnula predsjednika Nigera Mohameda Bazouma. Zatvorene su državne granice, suspendovan rad institucija i uveden policijski sat. Nekoliko dana nakon puča general Abdourahamane Tiani, šef predsjedničke garde koja je izvela puč, na nacionalnoj televiziji obratio se stanovništvu kao šef prelazne vlade. Nigerijska Stranka za demokratiju i socijalizam objavila je da je pritvoreno najmanje 180 članova dotadašnje vlasti, među kojima četiri ministra i predsjednik vladajuće stranke.

 

Šta prikazuje snimak?

 

Ipak, snimak koji se dijeli nema nikakve veze s najnovijim dešavanjima u ovoj afričkoj zemlji, o čemu su već pisale strane fact-checking platforme AFP Fact check, The Observers i Dubawa. Snimak je iz 2021. i  prikazuje Maroua Amadoua, koji je obnašao dužnost ministra pravde od aprila 2011. do izbora svrgnutog Mohameda Bazouma za predsjednika u aprilu 2021. godine. 

The Observes je ustanovio da je snimak objavljen na društvenim mrežama 28. decembra 2021. godine, a u njegovom se opisu navodi da prikazuje Maroua Amadoua. Ovaj medij pronašao je i članak agencije Nigérienne de Presse iz decembra 2021. godine koji sadrži fotografije koje odgovaraju viralnom snimku. U članku se izvještava o pokretanju Centara za studije i istraživanje klime u Africi i ljudske sigurnosti (CERCASH), čiji je osnivač upravo Amadou. The Observers u analizi, između ostalog, navodi:

Slike s konferencije odgovaraju viralnom snimku. Marou Amadou nosi istu plavu odjeću, isti sat i isti zeleni šal. On također sjedi na stolici ispred bež pozadine, kao na viralnom snimku.

Prema nigerijskoj humorističnoj stranici Niamey Délire, Amadou je navodno plakao nakon što je zahvalio Issoufouu što ga je izabrao za ministra pravde zemlje. FRANCE 24 Observers razgovarao je s lokalnim novinarom koji je potvrdio ovu priču.

Uprkos tvrdnjama o prevari i pronevjerama koje prate ovaj snimak, nije bilo navoda o korupciji protiv Amadoua. Međutim, slučaj korupcije, koji je uključivao mrežu lažnih faktura, prekomjerno fakturisanje i narudžbe koje su plaćene, ali nisu isporučene u okviru Ministarstva odbrane Nigera, dospio je na naslovne strane u Nigeru u januaru 2022.

AFP Fact check također je pronašao nekoliko objava iz decembra 2021. godine koje potvrđuju da je riječ o bivšem ministru pravde (1, 2, 3).

Do vojnog puča koji se desio krajem jula, ministar finansija Nigera, kako navode ove platforme, bio je Ahmat Jidoud, čiju je biografiju s fotografijom moguće pronaći na web stranici Svjetske banke, ali i Ministarstva finansija Nigera. Poređenjem snimka i ove fotografije jasno je da se ne radi o istoj osobi.

Shodno navedenom, tvrdnju da snimak pokazuje ministra finansija Nigera Ahmata Jidouda na portalu SOTT ocjenjujemo kao lažnu vijest, a ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Srbin (.info) tačno navodi da je osoba na snimku Marou Amadou, ali su netačne tvrdnje da je riječ o ministru finansija, kao i da plače na TV-u nakon što su mu pučisti dali 48 sati da odgovora za sav ukradeni novac ili će se suočiti sa strijeljanjem. Stoga članak ovog portala, ali i objave koje sadrže navedenu tvrdnju, ocjenjujemo kao dezinformaciju.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 03. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me