Raskrinkavanje.ba

Viralni snimak ne prikazuje mladog Dragana Đilasa koji pjeva pjesmu Josipe Lisac

Stari televizijski snimak dječaka koji izvodi pjesmu “Danas sam luda” dijeli se društvenim mrežama uz netačne tvrdnje da prikazuje srbijanskog političara Dragana Đilasa koji pjeva na takmičenju 1977. godine.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku je 10. januara 2024. godine objavljen snimak dječaka koji pjeva pjesmu “Danas sam luda” pjevačice Josipe Lisac. Preko snimka ispisan je sljedeći tekst:

DRAGAN ĐILAS
1977. TAKMIČENJE RADOST EVROPE

Screenshot 2024 01 16 154551

Snimak je uz iste tvrdnje objavljen tokom januara 2024. godine u više navrata na različitim društvenim mrežama (1, 2, 3). U pojedinim objavama snimak je pregledan više stotina hiljada puta. 

Isti videozapis se društvenim mrežama dijelio uz navode da prikazuje političara Dragana Đilasa iz Srbije i prije januara 2024. godine. Najranija objava dostupna u vrijeme pisanja ove analize koju smo pronašli potječe sa društvene mreže X, gdje je snimak objavljen 19. avgusta 2023. godine. U ovoj objavi nije precizirano na kom je takmičenju i kada navodno snimak nastao, ali se tvrdi da prikazuje Đilasa. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da na snimku Dragan Đilas pjeva na takmičenju “Radost Evrope” 1977. godine analizirala je naša partnerska platforma za provjeru činjenica iz Srbije Fake News Tragač 18. septembra 2023. godine. Kako se u ovoj analizi ističe, na snimku nije Đilas, niti je na tom takmičenju te godine on uopšte mogao izvoditi ovu pjesmu.

Naime, pjesma “Danas sam luda” pjevačice Josipe Lisac objavljena je 1987. godine, 10 godina nakon što ju je Đilas navodno izvodio na takmičenju. Đilas je rođen 1967. godine te je u vrijeme kad je izašla pjesma imao 20 godina. Čak i da snimak nije nastao 1977. godine, Đilas svakako nije mogao izgledati kao dječak sa snimka u vrijeme kada je pjesma objavljena. 

Manifestacija Međunarodni susret djece Evrope “Radost Evrope” ustanovljena je 1969. godine i tradicionalno se održava u Srbiji. Ipak, snimak uopšte nije nastao na ovom takmičenju. Voditelj iz Hrvatske Dalibor Petko objavio je dužu verziju snimka na svom Instagram nalogu 1. jula 2020. godine. U opisu uz koji je objavio snimak, Petko je naveo da je toga dana bilo tačno 30 godina od njegove pobjede na Turbo Limach Showu, 1. jula 1990. godine. Riječ je o takmičenju za djecu koje je emitovano u Hrvatskoj. 

Screenshot 2024 01 16 154724

Petko je ranije, 2016. godine, objavio još jedan snimak koji je, prema izgledu, nastao na istom događaju. O tome su tada izvijestili i pojedini mediji iz Hrvatske. 

Dakle, na viralnom snimku nije mladi Dragan Đilas koji izvodi pjesmu “Danas sam luda” 1977. godine na takmičenju “Radost Evrope”. Na snimku je Dalibor Petko, danas televizijski voditelj, a snimak je nastao više od 10 godina kasnije, na drugom takmičenju. 

Budući da zbog protoka vremena nije moguće pouzdano utvrditi gdje je i kada prvi put objavljen ovaj snimak uz navedene tvrdnje, sve takve objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 10.01.2024

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Dragan Đilas

-

  • Prenošenje lažnih vijesti