Viralni video ne prikazuje ukrajinske vojnike koji plešu sa svojim ruskim napadačima

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, na Facebooku se dijelio videosnimak uz tvrdnju da se na njemu vide ruski i ukrajinski vojnici koji plešu zajedno. Snimak je napravljen u danima koji su prethodili invaziji i ne postoje dokazi da su među “plesačima” bili ukrajinski vojnici.

Ruska invazija Ukrajine započela je 24.2.2022. godine. Tog dana, na Facebook profilu Rašid Striković objavljen je videosnimak grupe muškaraca koji plešu, uz tvrdnju da je riječ o ruskim i ukrajinskim vojnicima:

Ruski i ukrajinski vojnici plešu zajedno

Ova objava zabilježila je preko 2.600 interakcija, od čega preko 1.880 dijeljenja. 

Video sa navedenim opisom objavljen je na još nekoliko Facebook profila (link, link). U objavi na Facebook profilu Majk Tayson od 25. februara, osim tvrdnje da su na videosnimku ruski i ukrajinski vojnici koji igraju zajedno, ruska invazija u Ukrajini se opisuje kao “skidanje duboke države i kabale” u toj zemlji.

25.02.2022

RUSKI & UKRAJINSKI VOJNICI IGRAJU ZAJEDNO

Ovo nije jedna vojska koja napada drugu vojsku. Ovde su ruske snage koje skidaju Deepstate/cabal

 

Šta su činjenice?

Videosnimak vojnika koji plešu se na našem govornom području dijelio nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, uz jasne implikacije da je snimak nastao tokom trenutnih ratnih dešavanja. 

Međutim, kako navodi fact-checking portal Lead Stories u analizi od 25. februara, snimak je prvi put objavljen gotovo sedmicu dana prije ruskog napada na Ukrajinu. Naime, Lead Stories je utvrdio da je videosnimak bio objavljen 18.2.2022. godine na Instagram profilu chp.crimea, koji pripada krimskom portalu ČP (ЧП). 

Videosnimak je bio objavljen i u člancima dvaju krimskih medija (crimea-news.com i crimea.kp.ru), također 18.2. Lead Stories navodi da informacije u člancima nisu potvrđene, no ni u jednom od njih se ne spominje da su na snimku plesali i ukrajinski vojnici. 

Naime, u člancima je navedeno da je plesu prethodila taktička vježba ruske vojske na Krimu, u kojoj su učestvovali predstavnici različitih nacionalnosti, uključujući vojnike iz Južne Osetije i Dagestana. Nakon intenzivnog treninga, navodi se u člancima, vojnici su odlučili uzeti pauzu i zaplesati uz lezginku - narodni ples sa Kavkaza. 

Lead Stories objašnjava da se zapravo u člancima govori o okupljanju ruskih trupa i saveznika na Krimu - a ne okupljanju ruskih i ukrajinskih vojnika. Dodatno je objašnjeno da je Južna Osetija teritorija u Gruziji koju Ruska Federacija priznaje kao nezavisnu od 2008 godine. Dagestan, s druge strane, je ruska republika locirana na obalama Kaspijskog mora. 

Usto, tvrdnja da u Ukrajini ne postoji napad jedne vojske na drugu, nego da ruska vojska “skida duboku državu i kabalu”, osim što je jasno da je činjenično neutemeljena, propagira i teoriju zavjere o postojanju duboke države, koja je svojstvena višestruko raskrinkanoj teoriji zavjere QAnon

Budući da ne postoje dokazi da su na videosnimku ukrajinski vojnici, te da snimak sam po sebi nema veze sa događajima nakon napada Rusije na Ukrajinu, objave u kojima se tvrdi da “Ruski i ukrajinski vojnici plešu zajedno” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Istu ocjenu dobija i objava sa tvrdnjom o ruskom “skidanju duboke države” u Ukrajini. Ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 04. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me