Raskrinkavanje.ba

Viralni videosnimak s Facebooka ne dokazuje da “mrtav čovjek” ustaje

Na društvenoj mreži Facebook dijeli se kratak videosnimak kao “dokaz” da je pandemija Covid-19 lažirana i da glumci glume umrle.

Na Facebook profilu Kristina Mugoš, 7.2.2022. godine objavljen je videozapis sa sljedećim opisom:

Dok je trajalo UŽIVO javljanje na TV-u,čovjek je naglo "ustao" iz mrtvih 🙈😂😂
O čemu god da je riječ... Loši glumci u svakom slučaju 🤦‍♀️😂

Na videosnimku u trajanju od 14 sekundi može se vidjeti novinar u TV javljanju, koji govori na njemačkom jeziku, a iza čijih leđa leže ljudi u vrećama. Naizgled, čini se da je riječ o preminulim, ali u jednom trenutku se čovjek iz jedne vreće pomjerio, otkrivši gornji dio lica. Snimak zapravo predstavlja situaciju u kojoj je neko mobitelom snimao TV ekran i pritom razgovarao sa ostalim ukućanima, tako da se riječi novinara sa TV-a ne čuju jasno. 

Do trenutka pisanja ove analize, videosnimak sa profila Kristina Mugoš podijeljen je 1.300 puta, uz 358 reakcija i 28 komentara. Identičan videosnimak objavljen je istog dana i na društvenoj mreži Twitter, na profilu Nikola Tesla prvi (@dorcolsamodorco). Do trenutka pisanja, snimak na ovom profilu pregledan je 46.800 puta, sa 1.146 sviđanja, a retweetovan je 788 puta.

Na Facebooku je identičan videosnimak objavljen i na profilu Paša Azrić, 7.2.2022. godine, te dan poslije i na profilu Erna Selimović. Videonsimak na profilu Paša Azrić objavljen je sa opisom:

Joj joj joj 🙂 covid sekta na aparatima, pardon, u vrećama 😁 ove nisu ni testirali ni na respirator stavili već drito u vreću spakovali...ne'a veze što su živahni 😀
Cilj medija, pogotovo masmedija jeste da stalno šire i jačaju strah i paniku među svojim vjernim pratiocima...bez tih vjernih pratilaca mediji ne bi mogli kreirati promjene u društvu...promjene koje kreiraju su u pravilu loše po čovjeka i čovječanstvo...al nije bitno šta oči vele, već šta mediji kažu 😀

Na profilu Erna Selimović, opis videosnimka glasi:

Ne znam stvarno ko više može da vjeruje u ovu plandemiju. 
TV emisija je išla uživo. Statista sa najlakšom ulogom ikad je vjerovatno zaspao.
Ili je možda je samo pogrešno dijagnosticiran?
Nisam sigurna kome manje vjerujem.


Šta su činjenice?

Tvrdnja o tome da je na videosnimku “čovjek ustao iz mrtvih” netačna je, baš kao što je i bilo kakvo njegovo povezivanje sa pandemijom neosnovano i pogrešno. Analizirani videosnimak je zapravo isječak iz priloga 0E24 televizije. Prilog je na YouTube kanalu ovog medija objavljen 4.2.2022. godine i prikazuje protest protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja gasova staklene bašte u Austriji. 

Kako se može vidjeti na snimku, na 1:24 minuti, jednom od okupljenih je vjetar skinuo crni najlon kojim je pokriven, te je jedna od volonterki prišla da mu pomogne. Upravo taj dio predstavljen je kao “dokaz” da je “mrtav čovjek ustao” ili, kako se to implicira u objavama na profilima Paša Azrić i Erna Selimović, da je pandemija Covid-19 iscenirana.

Analizirani isječak dijelio se i na poljskom jeziku, a detaljnije o tome pisao je Konkret24, portal za provjeru tačnosti, u analizi objavljenoj 7.2.2022. godine. AFP u svojoj analizi, objavljenoj 9.2.2022, navodi kako je protest organizivao ekološki pokret “Petkom za budućnost”.

Snimak je iz izveštaja o protestu održanom 4. februara 2022. godine u Beču protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja gasova staklene bašte u Austriji. Protest je organizovao ekološki pokret "Petkom za budućnost". Nema nikakve veze sa pandemijom kovida-19 i "mrtva tela su zamišljena kao simbol," rekla je portparolka organizacije za AFP. (...)
"Od petka (4. februara 2022, ur.), Austrija je 400 dana bila bez ciljeva smanjenja gasova staklene bašte. Platforma 'Petkom za budućnost' upozorila je da je to pogubno, da je klimatska kriza eskalirala sa svakom tonom CO2. Aktivisti su popodne predstavili 49 'klimatskih vreća za telo' ispred zgrade Saveznog kancelara u Beču", navodi se u članku na sajtu Oe24.
Austrijski ogranak ekološke organizacije predvođene mladima "Petkom za budućnost" je na svom sajtu ovde i ovde najavio i objasnio protest.
"Nema veze sa kovidom. Radi se isključivo o klimatskoj krizi. Leševi su zamišljeni kao simbol, a ne sa namerom da se prikažu pravi leševi," rekla je AFP-u 8. februara 2022. Verena Matlšvajger (Verena Matlschweiger), portparolka pokreta "Petkom za budućnost" u Austriji i suorganizator tog događaja.

Dakle, 14 sekundi viralnog snimka na društvenim mrežama predstavlja zapravo TV prilog o protestu ekoloških aktivista/kinja, koji je održan u Beču 4.2.2022, a tokom kojeg su demonstranti/kinje ležali u crnim vrećama. Taj performans, kao i cijeli protest, nije povezan sa pandemijom Covid-19 niti je dio snimka ikakav dokaz da je pandemija lažirana.

Navodna lažiranja smrti od posljedica Covid-19 sastavni su dio narativa teoretičara/ki zavjera o pandemiji Covid-19. Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o primjerima gdje su određene scene iz muzičkih spotova, scene iz centara za obuku medicinskog kadra ili stock fotografije predstavljene kao navodni dokaz da je pandemija lažirana.

Tako su se fotografije koje prikazuju lutke u bolničkim krevetima manipulativno predstavljale na društvenim mrežama kao “dokaz” da je pandemija bolesti Covid-19 lažirana. Kao dokaz za takve tvrdnje na društvenim mrežama predstavljen je i snimak sa seta za muzički spot, koji nema nikakve veze sa pandemijom niti sa preminulima od bolesti Covid-19.

Stock fotografija koja prikazuje plaćene modele, a ne stvarno medicinsko osoblje, također je dijeljena uz iste tvrdnje. O čemu se, zapravo, u svakom od navedenih slučajeva radi i zašto su tvrdnje o lažiranju pandemije netačne, čitajte u analizama u nastavku:

Shodno navedenim činjenicama, predstavljanje isječka TV priloga o ekološkim protestima u Beču, uz navode i implikacije da je pandemija Covid-19 lažirana, ocjenjujemo kao teoriju zavjere i dezinformaciju u svim analiziranim objavama. Radi se o performansu tokom kojeg aktivisti/kinje leže u crnim vrećama i on nema nikakve veze sa pandemijom Covid-19 niti je dokaz da je ona “lažirana”.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 08.02.2022

Facebook profili i stranice: Erna Selimović mrtvi ustaju

Ne znam stvarno ko više može da vjeruje u ovu plandemiju.

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 07.02.2022

Facebook profili i stranice: Pasa Azric mrtvi ustaju

Joj joj joj  covid sekta na aparatima

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 07.02.2022

Facebook profili i stranice: Kristina Moguš mrtvi ustaju

Dok je trajalo UŽIVO javljanje na TV-u,čovjek je naglo "ustao" iz mrtvih

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija