Snimak “mrtvaca koji puši” sa seta muzičkog spota iskorišten za tvrdnje o lažiranju umiranja od Covida-19

Navodna lažiranja smrti od posljedica Covida-19 sastavni su dio narativa teoretičara/ki zavjera o pandemiji novog koronavirusa. Ovoga puta, kao “dokaz” za ovakve tvrdnje uzet je snimak sa seta za muzički spot, koji nema nikakve veze sa pandemijom niti sa preminulima od bolesti Covid-19.

Na Facebooku se krajem marta 2021. godine počeo dijeliti snimak na kojem se vidi kamion natovaren crnim vrećama u kojima bi trebala biti tijela ljudi. Jedna od vreća dijelom je otvorena i muškarac koji leži zamotan u nju puši cigaretu. Prvo pojavljivanje ovog videa na našem govornom području pronašli smo na Facebook profilu Mrakovljan Simun, gdje je objavljen 30.3.2021. uz opis: 

Puši čovjek od šoka... Umro a niko mu nije javio 😁😁

Ovaj video se našao u nizu objava na Facebooku, te se u nekima od njih eksplicitno dovodio u kontekst navodnog lažiranja smrti od novog koronavirusa (1, 2, 3). Ove objave propraćene su opisima:

Vi koji pušite COVID priče niste jedini.
Evo čak i COVID preminuli puši. U pauzi od glume. (Danijel Grgičin)

 

Korona da se opusti malo valja pare uzeti..!!😂😂😂😂 (Django Alden Hott)

 

POGLEDAJTE OVO!!!!
GLEDAJTE KAKO REŽIRAJU UMRLE i KAKO IH SNIMAJU!!!!
ZLOTVORI su spremni na sve da bi nas ubedili u svoju priču - u CIRKUS!!!!
gledajte, DELITE, pokazujte!!!!! (Kraljevic Marko III)

Sa druge strane, u pojedinim objavama ovog videa, kao što je to slučaj sa prvom pomenutom objavom, nema eksplicitno navedene tvrdnje da se radi o lažiranju smrti od Covida-19. Ipak, uzimajući u obzir kontekst trenutka u kom su objavljeni, i činjenicu da su slike vreća sa tijelima osoba preminulih od Covida-19 tokom pandemije postale dio svakodnevice, jasno se sugeriše da je o tome riječ (1, 2). Ovo je vidljivo i iz nekih komentara na iste objave.

Šta su činjenice?

Analize činjenica o ovom snimku objavili su naš partnerski portal iz Crne Gore Raskrinkavanje 6.4.2021, te AFP Provera činjenica 31.3.2021. 

Na objavljenom videu jasno se vidi logo društvene mreže TikTok, te korisničko ime vasyaivanovdesign. Ovaj nalog pripada Vasyi Ivanovu, a u opisu njegovog profila navodi se da je “dizajner produkcije i umjetnički direktor”. On je ovaj video objavio 28.3.2021. godine, dva dana prije nego što se na društvenim mrežama na našem govornom području našao u posve drugom kontekstu od onog u kom je originalno objavljen. Naime, iz opisa videa na TikToku jasno je da se radi o snimanju muzičkog spota:

Snimanje spota Husky - Nikad ikad

Dmitry Nikolayevich Kuznetsov, poznatiji kao Husky, popularni je reper iz Rusije. Spot za pjesmu “Nikad ikad” objavljen je na njegovom YouTube kanalu “Husky” (Хаски) 26.9.2020. godine. Završna scena ovog muzičkog spota prikazuje repera kako se odvozi u narandžastom kamionu, istom onom sa snimka koji je na TikToku objavio Ivanov, a na kojem se nalazi gomila crnih vreća sa ljudskim tijelima. 

Ivanov je na kraju spota potpisan kao dizajner produkcije, te ne čudi da je na svojim društvenim mrežama mogao objaviti snimke “iza scene” sa snimanja samog spota. U “istaknutim pričama” na njegovom Instagram nalogu može se naći mnoštvo slika i snimaka sa seta ovog muzičkog spota, među kojima je i pomenuti snimak na kom muškarac koji bi trebao glumiti mrtvaca puši. 

Na TikTok snimku koji se društvenim mrežama dijeli u kontekstu navodnog “lažiranja” smrti od Covida-19 takođe se čuje dio iz pomenute pjesme “Nikad ikad” repera Huskyja. Ni spot ni tekst pjesme nemaju nikakve veze sa pandemijom. Spot je zapravo priča o domaru koji čisti prostorije nakon sukoba bandi, a ova figura “treba da predstavlja unutrašnje borbe umjetnika koji čisti svoj vlastiti mentalni svijet”, navodi se na sajtu Booooooom TV

Interesantno je da su scene sa snimanja ovog spota koje je zabilježio prolaznik u Rusiji i ranije pogrešno interpretirane i bile povod za nastanak lažnih vijesti. Kako je AFP pisao 23.9.2020. godine, tada se za snimke na kojima se “tijela” u vrećama spuštaju niz zgradu i utovaraju u kamion, navodilo da prikazuju kako se 200 novih žrtava koronavirusa u Rusiji spuštaju u kamion za odvoz smeća. 

Raskrinkavanje je o snimcima koji nisu povezani sa pandemijom virusa SARS-CoV-2, a tako se među teoretičarima/kama zavjere nastoje prikazati, pisalo i ranije u analizama koje možete pročitati u nastavku:

Manipulisanje činjenicama
Video sa promotivnog snimanja u novoj izraelskoj bolnici predstavljen kao insceniranje Covid-19 pandemije

Na Facebook stranici Građansko buđenje objavljen je snimak iz bolnice u Izr...

Manipulisanje činjenicama 16.03.2021

Lažna vijest
U Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine protiv COVID-19" i ovaj video ne pokazuje njene posljedice

U drugoj polovini jula na Facebooku je objavljen video reportaže iz Kazahst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 07.08.2020

Lažna vijest
Snimak na kojem doktor udara pacijenta je iz Rusije i nema veze sa koronom

Video snimak na kojem ljekar udara pacijenta, uz navode da se nasilje desil...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 14.11.2020

Budući da video prikazuje snimanje muzičkog spota, te da nema nikakve veze sa pandemijom koronavirusa, prvu objavu koja ga eksplicitno smješta u ovaj kontekst, a koja je objavljena na Facebook profilu Danijel Grgičin, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Drugim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Objave ovog videa u kojima se on eksplicitno ne dovodi u vezu sa pandemijom koronavirusa, ali se bez dodatnog konteksta može zaključiti da se radi o lažiranju smrti od Covida-19, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Svim ovim objavama dajemo i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me