Raskrinkavanje.ba

Virusi su mikrobi i uzročnici bolesti a ne “izlučevine ćelija”

Na društvenim mrežama se opet dijele tvrdnje da su virusi “izlučevine toksičnih ćelija”, odnosno da nisu mikrobi i da ne uzrokuju bolesti. Raskrinkavanje je i ranije pisalo o ovim neutemeljenim navodima.

 Foto: freepik, armmypicca

Antivakcinacijska aktivistica Marija Stojaković podijelila je na Facebooku 12. aprila 2024. godini sliku na kojoj je ispisan navodni citat Rudolfa Steinera o virusima.

Virusi su jednostavno izlučevine toksične ćelije. Virusi su delovi DNK ili RNK sa nekoliko drugih proteina. Izlaze iz ćelije. To se dešava kada je ćelija zatrovana. Oni nisu uzrok bolesti.

Na slici se navodi da ovaj citat Steinerov odgovor na pitanje “Šta se dešavalo tokom španskog gripa 1918. godine”.

Stojaković je sliku istog dana objavila i na društvenoj mreži X.

Ovaj citat odranije je prisutan na društvenim mrežama. Sliku sa ispisanom tvrdnjom na engleskom jeziku pronašli smo u Facebook objavi iz aprila 2021. godine. U opisu objave je prevod citata na našem jeziku. I ovdje je citat pripisan Rudolfu Steineru.

 

Šta su činjenice?

 

U  viralnim objavama navedeni citat se pripisuje spiritualisti Rudolfu Steineru (1861-1925). Steiner je bio predavač i  utemeljitelj antropozofije. Kako navodi enciklopedija Britannica,  antropozofija je “svjetonazor koji se temelji na premisi da ljudski intelekt ima sposobnost kontakta s duhovnim svjetovima”. Na obrazovnim načelima Rudolfa Steinera utemeljen je sistem obrazovanja i odgoja poznat pod imenom Waldorfska pedagogija. U svijetu postoji preko 1.000 ovakvih škola koje rade po tim principima. Kako se navodi u članku stranice Coda, izvorna filozofija Rudolpha Steinera je prihvatila nekonvencionalne medicinske ideje i bila je kritična prema vakcinaciji. Steiner je u svoje vrijeme propitivao teoriju o klicama prema kojoj su određene bolesti uzrokovane invazijom mikroorganizama na tijelo. Danas to više nije teorija nego naučno prihvaćena činjenica za mnoge bolesti. 

Navedeni citat Rudolfu Steineru pripisuju i drugi korisnici na društvenim mreža van našeg govornog područja. Nismo pronašli pouzdan izvor koji bi potvrdio ili opovrgao njegovu autentičnost. Ipak, činjenica je da je Steiner umro 1925. godine, a termini DNK i RNK se koriste od četrdesetih godina prošlog vijeka. Tačnije, termin deoksiribonukleinska kiselina je prvi put zabilježen 1938, a skraćenica DNK (eng. DNA) se pojavljuje 1944.

U svakom slučaju tvrdnje da virusi ne uzrokuju boleste i da su ustvari izlučevine ćelija koje se na taj način oslobađaju toksičnosti dijele se već godinama i bez spominjanja njegovog imena. O različitim verzijama ove tvrdnje pisali smo u više analiza. 

O netačnim tvrdnjama da su virusi “otrovne izlučevine” te da stoga ne izazivaju zarazne bolesti, pisali smo decembru 2020. godine. Sličnim verzijama ove tvrdnje bavili smo se i u u junu 2021. godine. U  decembru 2022. pisali smo o se netačnim tvrdnjama da su virusi egzozomi na bazi proteina unutar naše RNK.

Tvrdnje da virusi ne uzrokuju bolesti i da su “izlučevine” ćelija u suprotnosti su sa naučnim činjenicama. U članku “Što točno koronavirus čini ljudskom tijelu?”, objavljenom na portalu Index (.hr) u februaru 2020. godine, objašnjeno je:

Virusi su biološki agensi na granici živog i neživog. Za razliku od većine živih organizama nemaju stanice niti stanične dijelove koji bi im omogućili hranjenje, razvoj i razmnožavanje. Zbog toga funkcioniraju poput parazita - u stvaranju svojih proteina, genetskog materijala, ovojnica i potomstva potpuno ovise o mehanizmima stvaranja energije (u mitohondrijima) i bjelančevina (u ribosomima) stanica domaćina.

Samo porijeklo virusa nije razriješeno. O različitim hipotezama o nastanku virusa možete pročitati ovdje i ovdje. U članku portala Index je objašnjeno:

Postoje tri glavne teorije o podrijetlu virusa, no sve ih treba uzeti s rezervom jer još uvijek imaju određenih neodgovorenih pitanja.

Regresivna teorija

Prema toj teoriji, virusi su nekada davno mogli biti male stanice koje su parazitirale na većim stanicama. S vremenom su izgubili gene koji im nisu bili važni za parazitiranje. U prilog takvoj mogućnosti govore bakterije poput rikezije i klamidije koje su žive stanice, ali se poput virusa mogu razmnožavati samo unutar stanica domaćina.

Teorija staničnog podrijetla

Neki su se virusi možda mogli razviti iz djelića DNK ili RNK koji su "pobjegli" iz genoma većih organizama. Izbjegli dijelovi DNK mogli su poteći iz plazmida - dijelova DNK koji se mogu kretati između stanica (slika dolje), dok su drugi možda evoluirali iz bakterija.

Teorija koevolucije

Virusi su se možda razvili iz složenih molekula proteina i DNK u isto vrijeme kad su se stanice prvi put pojavile na Zemlji. Ovisile su o staničnom životu milijunima godina.

MedicalNewsToday navodi da  virusi postoje u skoro svakom dijelu planete. Mogu zaraziti životinje, biljke, gljive, čak i bakterije. Oni čovjekov, ali i druge žive organizme (uključujući životinje, biljke, gljive, pa čak i jednoćelijske organizme, kao što su bakterije), koriste kao domaćina te se tako umnožavaju. Virusi kod čovjeka uzrokuju mnoge bolesti kao što su boginje, zaušnjaci, rubeola, hepatitis, polio, Ebola, AIDS, Denga groznica i druge. Neki virusi, kao što je humani papilomavirus (HPV) mogu uzrokovati i rak.

Dakle, suprotno viralnim tvrdnjama, virusi nisu “izlučevine toksične ćelije” i uzrokuju bolesti.

U analiziranim objavama se navodi da je prethodno spomenute netačne tvrdnje o virusima Steiner rekao kao odgovor na  pitanje “Šta se dešavalo tokom španskog gripa 1918. godine”.

članku objavljenom na web stranici History Channel 19.5.2020. godine navodi se da je tokom pandemije španske gripe 1918. i 1919. godine zaraženo oko 500 miliona ljudi širom svijeta a umrlo 20 do 50 miliona. Kako se navodi na stranici američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), španska gripa je bila uzrokovana virusom životinjskog porijekla H1N1:

Pandemija gripe 1918. bila je najteža pandemija u novijoj historiji. Uzročnik je virus H1N1 sa genima ptičijeg porijekla.

O porijeklu virusa pisala je Biljana Stojković, profesorica na Katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta u Beogradu, u članku objavljenom na Peščaniku 13.11.2018. 

Shodno navedenom, tvrdnju da su virusi nisu uzročnici bolesti niti mikrobi već “izlučevine toksične ćelije”, objavljenu na Facebooku 2021. godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku. Citat pripisan Rudolfu Steineru dobija ocjenu dezinformacija

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke