Raskrinkavanje.ba

Virusi i bolesti postoje i nije ih “stvorila farmaceutska industrija”

Stare dezinformacije o navodnom nepostojanju virusa opet su aktuelne na društvenim mrežama.

Foto: Freepik


Na Facebooku se dijeli slika na kojoj je ispisan niz netačnih tvrdnji o virusima (link, link, link), poput onih da se virusi proizvode unutar našeg tijela kao “zaštitni mehanizam od prekomjerne toksičnosti” i da nisu zarazni, da je “teorija o mikrobima” manjkava i netačna te da je bolesti stvorila farmaceutska industrija. Ove tvrdnje su odranije prisutne na internetu. Pronašli smo ih i u tweetu iz februara 2022. godine.

 
Šta je “teorija o mikrobima” i da li je tačna?

Na slici koja se dijeli društvenim mrežama ispisane su tvrdnje da virusi i bolesti ne postoje te da ih je “stvorila” farmaceutska industrija radi ostvarivanja profila i kontrole stanovništva, a sve zahvaljujući “teoriji o mikrobima”, za koju se tvrdi da je “manjkava” i da nije tačna.

Obje su stvorene od strane farmaceutske industrije koja koristi manjkavu 'teoriju o mikrobima' za prodaju lijekova i cjepiva ovcama za novčanu dobit i kontrolu stanovništva. Da je teorija o 'mikrobima' točna', danas nebi bilo čovjeka koji bi ispričao priču.

Pod pojmom “teorija o mikrobima” misli se na “germinativnu teoriju bolesti” (teoriju klica), prema kojoj su određene bolesti uzrokovane invazijom mikroorganizama na tijelo (organizmi koji su premali da bi se vidjeli golim okom ). Velike zasluge za razvoj i prihvaćanje ove teorije pripisuju se francuskom hemičaru i mikrobiologu Louisu Pasteuru, engleskom hirurgu Josephu Listeru i njemačkim ljekaru Robertu Kochu.

Germinativna teorija, kao naučno otkriće kasnog 19. vijeka, potisnula je prijašnja objašnjenja bolesti kroz teoriju mijazama (vjerovanje da je uzrok bolesti prljav vazduh koji je ispunjen česticama raspadnute tvari te da se ne može prenijeti s osobe na osobu).

Iako dokazana i prihvaćena u medicini, germinativna teorija se često osporava na društvenim mrežama, gdje se tvrdi da je laž. Full Fact objašnjava zašto su ovakva osporavanja neutemeljena.

Zdravstvene institucije širom svijeta navode mnoge “prenosive” ili “zarazne” bolesti uzrokovane klicama, od kojih se mnoge mogu prenijeti među ljudima.

Mnogi tretmani i preventivni lijekovi, temeljeni na teoriji o klicama, također se učinkovito koriste svaki dan, uključujući antibiotike, antivirusna sredstva i vakcine.

Neke bolesti nisu uzrokovane klicama, poput onih koje nastaju kao posljedica nedostatka hranjivih tvari, faktora načina života ili genetskih problema.

No, apsolutno je neistinito reći da je teorija o klicama laž, da su sve bolesti nastale iznutra ili da ljudi ne mogu prenositi bolesti jedni na druge.

Tvrdnje da bolesti ne postoje su besmislene. Pored onih uzrokovanih mikrobima, postoje, dakle,  i one koje nastaju uslijed različitih razloga. Broj poznatih bolesti se različito procjenjuje, i to u rasponu od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada.

Različite bolesti uzrokuju desetine miliona smrti na godišnjem nivou širom svijeta. Tvrdnje da ih je “stvorila farmaceutska industrija radi prodaje lijekova i kontrole stanovništva” dio su repertoara raznih teoretičara/ki zavjere, za koje ne postoje nikakvi dokazi niti logično objašnjenje kako bi uopšte mogle biti istinite. Činjenica je zapravo da za veliki broj bolesti ne postoje tretmani.

Tvrdnje o nepostojanju bolesti i virusa u tekstu na slici dalje se razrađuju u netačnim navodima da su virusi ustvari “zaštitni mehanizam od prekomjerne toksičnosti”

Mikrobi, bakterije, gljivice, patogeni pa čak i 'virusi' (koji nisu virusi već egzozomi na bazi proteina unutar naše RNK) su posvuda. Naša tijela su sastavljena od ovih 'stvari'!

Takozvane 'bolesti' su samo simptomi temeljne toksičnosti unutar stanica. Takozvani 'virusi' se proizvode unutar našeg tijela kao zaštitni mehanizam od prekomjerne toksičnosti. Kada smo pretjerano otrovni, naše tijelo stvara prirodni proces detoksikacije koji se naziva 'gripa', 'prehlada' ili 'upala pluća' kako bi tijelo oslobodilo ovih smrtonosnih toksina.

'Virusi' nisu zarazni ni na koji način.

O sličnim tvrdnjama da ljudsko tijelo proizvodi viruse, koji su otpadne izlučevine naših ćelija i koji služe da “operu” organizam od toksina, pisali smo u junu 2021. godine. Nešto drugačiju verziju ove tvrdnje analizirali smo i u septembru 2020. godine.     

Tvrdnje da virusi ne uzrokuju bolesti i da “naše tijelo pravi viruse” besmislene su budući da različiti virusi uzrokuju različite bolesti, među kojima se nalaze i AIDS, hepatitis, polio, ebola te druge ozbiljne bolesti i stanja.

MedicalNewsToday u svom članku navodi da su virusi mikroskopski organizmi koji postoje u skoro svakom dijelu planete. Mogu zaraziti životinje, biljke, gljive, čak i bakterije. Oni čovjekov, ali i druge žive organizme (uključujući životinje, biljke, gljive, pa čak i jednoćelijske organizme, kao što su bakterije), koriste kao domaćina te se tako umnožavaju. Nekad virus može izazvati smrtonosnu bolest.

Sličnim tvrdnjama bavio se i AAP FactCheck u analizi iz avgusta 2022. godine. Stručnjaci/kinje koje je ova platforma tada kontaktirala rekli/e su da se neki mikrobi razmnožavaju i uzrokuju bolest samo u zdravim ljudskim ćelijama. Kao primjer naveli su upravo viruse.

Bernard Kaić, rukovoditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za AFP je objasnio razliku između virusa i egzosoma:

“Nekoliko je bitnih razlika između egzosoma i virusa. Egzosomi su proizvod stanice, a virusi koriste stanični materijal za svoje umnažanje. Egzosomi nemaju osobine virusa, tj. ne umnažaju se u živim stanicama na način kako se virusi umnažaju. Egzosomi ne sadrže sve elemente potrebne za umnažanje u stanicama, a koje virusi sadrže,” odgovorio je AFP-u mejlom 29. jula 2020. Godine Bernard Kaić, rukovodilac Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Nakon netačnih tvrdnji o postojanju i prirodi virusa, na kraju teksta se tvrdi i da se razboljeti zapravo može samo “ubrizgavanjem toksičnih metala” putem vakcina.

Jedini način da uloviš 'virus' je da si ubrizgaš toksične metale preko gospode zvane 'cjepivo'. Razmisli o tome!

U samim objavama ne pominje se o kojim je tačno toksičnim metalima riječ, ali ovakvi navodi obično se odnose na živu i aluminij, čiju navodnu toksičnost u vakcinama propagiraju protivnici/e MMR vakcine. O ovome smo pisali u više navrata (link, link, link).

Neke vakcine, ne sve, sadrže određene spojeve aluminija koji imaju funkciju adjuvanata, odnosno tvari koje pomažu da organizam reaguje na uneseni antigen i pomažu u stvaranju imunog odgovora organizma. Jelena Kalinić u članku objavljenom u julu 2021. godine objašnjava da se u vakcinama najviše koriste dva spoja aluminija – aluminij fosfat i aluminij hidroksid. 

Količina aluminijevih soli u vakcinama iznosi oko 2 mg, a samog aluminijuma oko 1 mg, a to nisu ni približne potencijalno toksične količine.

U analizi iz novembra 2022. godine pisali smo o tome da su neke studije pokazale potencijalna negativna dejstva aluminija u vakcinama, poput one koja je ukazala na moguću vezu između aluminija u vakcinama i pojave uporne astme. Ipak, naučna zajednica, uključujući i same autore/ke, ističe da studija ima važna ograničenja i da nalazi ne dokazuju uzročnost. S druge strane, postoje brojne naučne studije koje ukazuju na to da je upotreba aluminija kao adjuvanta u vakcinama sigurna za ljude (1, 2).

Iz Evropske agencije za lijekove (EMA) za Faktograf su u novembru 2020. godine rekli da do danas nema naučnih dokaza da male količine aluminija korištene u trenutno odobrenim vakcinama u EU mogu uzrokovati neurotoksičnost nakon vakcinacije.

U nekim se vakcinama za odrasle kao konzervans koristi tiomersal – organsko jedinjenje koje sadrži živu i sprečava razvoj gljivica i bakterija u vakcinama, o čemu smo pisali u analizi iz jula 2021. godine. Za razliku od metil žive, koja se nagomilava u tijelu i u većim je količinama opasna i toksična, etil živa se bezbjedno uklanja iz tijela.

Na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi se da korištenje tiomersala ne nosi rizik po zdravlje:

Nema dokaza o štetnosti malih doza tiomersala u vakcinama, osim manjih reakcija poput crvenila i oteklina na mjestu ubrizgavanja. Međutim, u julu 1999. godine Agencija za javno zdravstvo, Američka pedijatrijska akademija i proizvođači vakcina složili su se da tiomersal treba smanjiti ili eliminisati u vakcinama kao mjeru opreza.

Tvrdnju da je teorija o “mikrobima” manjkava i netačna te da služi kao opravdanje za prodaju lijekova ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Tvrdnje da su virusi egzozomi, da se proizvode unutar našeg tijela kao zaštitni mehanizam od prekomjerne toksičnosti, da nisu zarazni, kao i tvrdnje o “toksičnim metalima u vakcinama”, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 05.02.2022

Twitter profil: Twitter objava - @Miko44056063

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 14.11.2022

Facebook profili i stranice: ISTINA O "BOLESTIMA " I "VIRUSIMA"

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti