Vježba iz 2021. godine ne dokazuje da je širenje majmunskih boginja planirano

Simulacija pandemije majmunskih boginja koju je u martu 2021. godine provela Inicijativa protiv nuklearne prijetnje na društvenim mrežama predstavlja se kao “dokaz” da je trenutno širenje ove bolesti planirano.

Foto: Freepik.com

Na Facebook profilu Kristina Moguš 21. maja 2022. objavljene su slike iz publikacije organizacije Inicijativa protiv nuklearne prijetnje. U objavi se, između ostalog, navodi:

OVO NAS ČEKA AKO IM DOZVOLIMO ❗❗❗
Nova planirana pandemija dolazi…
Datum početka: 
15.maj 2022 pa do... 01.decembar 2023
Zaključavanje veljača 2023 ( "zemlje učinkovitog odgovora" )
Evo vam tu dokument ako ga još niste vidjeli :  https://www.nti.org/.../2021/11/NTI_Paper_BIO-TTX_Final.pdf

Na jednoj od slika prikazan je “sažetak dizajna scenarija”, u kom se navodi da će 15. maja 2022. doći do širenja majmunskih boginja. Prema prvom koraku scenarija sa slike, do 5. juna 2022. biće registrovano širenje majmunskih boginja u zemlji Briniji, a zabilježiće se 1.421 slučaj zaraze, kao i četiri smrtna slučaja. Scenarij sa slike podrazumijeva tri koraka i okrugli sto, koji je u scenariju naveden 1. decembra 2023. Na drugoj objavljenoj slici nalazi se tabela koja prikazuje “datume i uticaje nefarmaceutske intervencije”. 

Objave istih tvrdnji pronašli smo na još četiri Facebook profila i stranice. 

Šta su činjenice?

Slike u pomenutim objavama su autentične i potiču iz publikacije koju je u novembru 2021. godine objavila organizacija Inicijativa protiv nuklearne prijetnje (Nuclear Threat Initiative - NTI). Sažetak dizajna scenarija nalazi se na desetoj, a tabela “datumi i uticaji nefarmaceutske intervencije” na 31. stranici publikacije.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici organizacije, Inicijativa protiv nuklearne prijetnje je neprofitna “organizacija za globalnu bezbjednost fokusirana na smanjenje nuklearnih i bioloških prijetnji koje ugrožavaju čovječanstvo”. 

Pomenuta publikacija predstavlja rezultat vježbe koju je NTI održao u partnerstvu s Minhenskom bezbjednosnom konferencijom, forumom za debatu o međunarodnoj bezbjednosnoj politici. U sažetku publikacije navodi se da su u martu 2021. godine NTI i Minhenska bezbjednosna konferencija proveli “vježbu o smanjenju bioloških prijetnji sa visokim posljedicama”. Vježba je imala za cilj ispitivanje “nedostataka u nacionalnoj i međunarodnoj biološkoj bezbjednosti i arhitekture spremnosti za pandemiju”. U publikaciji se navode rezime scenarija same vježbe, ključni nalazi diskusije te preporuke za međunarodnu zajednicu. Radi se, dakle, o teorijskoj, hipotetičkoj vježbi, koja nije uključivala stvarne slučajeve zaraze. 

U pomenutoj publikaciji navodi se:

Scenarij vježbe prikazao je smrtonosnu, globalnu pandemiju koja uključuje neobičan soj virusa majmunskih boginja koji se pojavio u izmišljenoj državi Brinia i proširio se širom svijeta tokom 18 mjeseci. Na kraju, scenarij vježbe otkrio je da je početna epidemija izazvana terorističkim napadom pomoću projektovanog patogena u laboratoriji sa neadekvatnim odredbama o biološkoj bezbjednosti i biosigurnosti i slabim nadzorom. Do kraja vježbe, izmišljena pandemija rezultirala je s više od tri milijarde slučajeva i 270 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta.

Trenutno širenje majmunskih boginja, za razliku od onog iz scenarija, nije uzrokovano neobičnim sojem. Kako se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o aktuelnom širenju bolesti  od 21.5.2022. navodi, “svi slučajevi čiji su uzorci potvrđeni PCR-om identifikovani su kao zaraženi zapadnoafričkom kladom.” Sekvenca genoma iz uzorka potvrđenog slučaja u Portugalu, ističe se, ukazuje na blisko podudaranje virusa majmunskih boginja koji je izazvao trenutno širenje sa slučajevima koji su se iz Nigerije proširili u Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael i Singapur 2018. i 2019. godine. Dakle, riječ je o poznatim sojevima virusa majmunskih boginja. 

Ovo, takođe, nije prvi put da se bolest majmunskih boginja širi. Kako SZO navodi, u Nigeriji se od 2017. godine širi ova bolest, uz 218 potvrđenih slučajeva do 25.11.2021, kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila ove podatke. Pored Nigerije, epidemije su takođe prijavljene u devet drugih zemalja u centralnoj i zapadnoj Africi od 1970, uključujući Kamerun, Centralnoafričku Republiku, Obalu Slonovače, Demokratsku Republiku Kongo, Gabon, Liberiju, Republiku Kongo, Sijeru Leone i Sudan.

O navodima da je pomenuti scenarij “dokaz” da je aktuelno širenje majmunskih boginja planirano pisao je Reuters u analizi od 24. maja 2022:

Jaime Yassif, potpredsjednik odjeljenja Globalne biološke politike i programa u NTI-u, rekao je za Reuters putem e-maila da je NTI osmislio izmišljeni scenarij za diskusiju o “hitno potrebnim poboljšanjima globalnih sposobnosti za sprječavanje i reagovanje na pandemije” i odabrao majmunske boginje među opcijama koje nude stručni savjetnici, budući da je to procijenjeno kao pogodno za ovaj scenarij.

“Činjenica da nekoliko zemalja trenutno doživljava izbijanje majmunskih boginja je čista slučajnost“, rekao je Yassif.

“Ključni zaključak iz naše vježbe nije specifičan patogen u našem izmišljenom scenariju, već činjenica da je svijet užasno nespreman da se zaštiti od budućih pandemija i da moramo da preduzmemo hitne mjere kako bismo riješili ovu ranjivost.”

“Nemamo razloga da vjerujemo da trenutna epidemija majmunskih boginja uključuje projektovani virus, jer nismo vidjeli nijedan ubjedljiv dokaz koji bi podržao takvu tvrdnju“, rekao je Yassif.

Inicijativa protiv nuklearne prijetnje povremeno organizuje slične vježbe te ovakva simulacija nije neobična pojava. Izvještaji sa sličnih vježbi objavljeni su na zvaničnoj stranici ove organizacije, recimo, u februaru 2019, martu 2021. i februaru 2022. godine. Sve ove vježbe predviđaju jedinstvene scenarije širenja različitih bolesti, uz različite datume početka i ishode. 

Ovakve simulacije su česta pojava, a one ne podrazumijevaju planove, već hipotetičke, teorijski koncipirane događaje. Cilj ovakvih vježbi je ispitivanje spremnosti odgovora različitih instanci, a ne bilo kakvo planiranje. Simulacije pandemija podrazumijevaju različite datume početka, scenarije širenja i jedinstvene ishode, a sve u svrhu kreiranja što boljeg odgovora. Konkretno, vježba iz pomenute publikacije provedena je i okončana u martu 2021. godine. 

Takođe, ovo nije jedinstven slučaj u kom su ranije provođene simulacije pandemija predstavljene kao “planovi”. Jedan od najpoznatijih primjera je “Event 201”, simulacija pandemije koronavirusa “Johns Hopkins Centra”, koja se u više navrata predstavljala kao “plan” pandemije Covid-19. Analizu Raskrinkavanja o ovoj temi možete pročitati ovdje

Dakle, ne postoje nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je ovaj scenarij dokaz da je širenje majmunskih boginja “planirana pandemija”. Majmunske boginje su rijetka bolest, uzrokovana istoimenim virusom. Stopa smrtnosti od majmunskih boginja istorijski se kretala od 0% do 11% u opštoj populaciji i bila je veća među mlađom djecom, a kako navodi SZO, “u posljednje vrijeme, stopa smrtnosti je oko 3-6%”.

Prvi slučaj 2022. godine prijavljen je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 13. maja, a od tada do 21. maja 2022, kada je izvještaj SZO-a objavljen, potvrđeno ih je manje od 100 ukupno u 12 zemalja članica ove organizacije. Riječ je o rijetkom virusu za čije je širenje potreban blizak i intenzivan kontakt. Eksperti/kinje, poput profesora međunarodnog javnog zdravlja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine Jimmyja Whitwortha, ističu da nema potrebe za podizanjem panike. Dakle, trenutno širenje majmunskih boginja nije pandemija.

Shodno činjenicama, tvrdnju da scenarij Inicijative protiv nuklearne prijetnje dokazuje da je širenje majmunskih boginja planirano, prvi put objavljenu na Facebook profilu Kristina Moguš, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Sve objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 01. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Greška
Tvrdnje o Kinezu koji je živio preko 250 godina nisu potvrđene

Navodi da je neko živio duže od uobičajenog životnog vijeka zahtijevaju ops...

Greška Neprovjereno
Dezinformacija
Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?

Već nekoliko godina u domaćim medijima širi se netačna tvrdnja da ruteri za...

Dezinformacija Ispravljeno
Analiza
Fizičko kažnjavanje u rubrici “zanimljivosti”: Kako su mediji izvještavali o incidentu iz Perua

Neki portali iz regiona su na neprimjeren način izvještavali o snimku nasil...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me