Raskrinkavanje.ba

Vlada Kantona Sarajevo ne prosljeđuje lične podatke građana Izraelu

Na “zavjerološkom” portalu Logično objavljen je članak u kojem se tvrdi da Vlada KS lične podatke građana prosljeđuje Izraelu, a kao “dokaz” za to navodi se korištenje aplikacije Viber prilikom dobijanja potvrde o vakcinaciji.

Na portalu Logično 9.2.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

SKANDAL – Kanton Sarajevo protuzakonito prosljeđuje osobne podatke pacijenata u Izrael

U njemu se navodi kako je aplikacija eCoVID, koja je razvijena u Kantonu Sarajevo u svrhu praćenja administrativnih i medicinskih podataka koji se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i propratne evidencije, “skandal svih skandala gleda zaštite osobnih podataka”. 

Naime, nakon vakcinacije, korisnici će putem aplikacije Viber dobiti QR kod koji će omogućiti online pristup bazi podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja. U članku se navodi kako je Viber izraelsko-japanska aplikacija, te se tvrdi da se radi o “neviđenom presedanu, koji je vjerovatno i zakonski upitan”.

Vlada Kantona Sarajeva je, nadamo se na svoju ruku, razvila aplikaciju i platformu eCoVID koja ća pratiti sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje cijepljenja, cijepljenje, popratnu evidenciju i eventualne nuspojave cijepljenja.
(...)
Ako se pitate što je u svemu sporno, pročitajte sljedeću izjavu: “Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno je i kako će svaka osoba koja bude vakcinisana na Viber dobiti link s jedinstvenim QR kodom, tzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.”

Jeste li shvatili? Vlada Kantona Sarajevo, koju podupire direktorica za javno zdravstvo Aida Pilav, će koristiti privatnu izraelsko-japansku aplikaciju Viber preko koje će se dijeliti poveznice i pristupne podatke za konzultirati povjerljive osobne zdravstvene informacije.

Tvrdnje iz ovog članka istog dana objavljene su i na portalu The Bosnia Times.

Šta su činjenice?

Na zvaničnoj web stranici Vlade Kantona Sarajevo 8.2.2021. objavljeno je saopštenje o puštanju platforme eCoVID u upotrebu.

U saopštenju se navodi koja je njena svrha:

Predstavnik firme „MEDIT“, koja je napravila ovu platformu, upoznao je prisutne sa svim mogućnostima digitalne platforme “eCoVID.Vakcina” koja će pratiti sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i revakcinaciju, te sve propratne evidencije, uključujući eventualne simptome nakon vakcinacije.

Po njegovim riječima, vrlo je važno definisati sam proces vakcinisanja, što, između ostalog, podrazumijeva logističku podršku za vakcine, broj ambulanti u kojima će se vršiti vakcinacija, ali i definisanje načina revakcinacije.

Potcrtano je kako ovo nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a da će se svaka vakcinacija unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.

Ovo su, kako je rečeno tokom prezentacije, prijedlozi na osnovu kojih će se praviti e-uputnice i prosljeđivati u domove zdravlja, tačnije u timove porodične medicine.

Također je objašnjeno za šta će se koristiti Viber aplikacija:

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno  je i kako će svaka osoba koja bude vakcinisana na Viber dobiti link sa jedinstvenim QR kodom, tzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.

Slika: QR Code, Vlada KS

Dakle, QR kod koji se šalje putem Vibera omogućava vakcinisanoj osobi pristup bazi podataka na stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na kojoj se nalaze njihovi lični podaci. Lični podaci se ne nalaze na Viberu, niti se putem ove aplikacije prosljeđuju korisnicima.

Kako se navodi i u samom saopštenju na stranici Vlade KS, Viber se već neko vrijeme koristi za dijeljenje sličnih podataka. Ipak, do sada niko nije tvrdio da je to na bilo koji način problematično, protuzakonito ili skandalozno.

Već duže vrijeme Zavod zdravstvenog osiguranja ima detaljne baze podataka, kao i plan vakcinacije prema kategorijama. Razvijena je i funkcioniše “eCoVID ambulanta”, gdje se automatski na Viber račun registruje osoba kod koje se sumnja na koronavirus, te na isti način, dobija vrijeme i mjesto Doma zdravlja u kojem će mu se uzeti bris.

Ono što je činjenica jeste da QR kodu, kao ni bilo kojim drugim porukama koje se razmjenjuju Viberom, ne može pristupiti niko osim pošiljaoca i recipijenta poruke. 

Kako se navodi na web stranici Graitec, u članku objavljenom 14.5.2019. godine, ali i na zvaničnim stranicama Vibera, ova aplikacija koristi end-to-end enkripciju, koja onemogućava da podacima iz korespondencije korisnika pristupi treća strana.

Počevši od verzije 6.0, Viber je imao enkriptiranu komunikaciju.
(...)
End-to-end enkripcija znači da se tajni ključ koristi za prijenos podataka. Poruke dolaze na Viberov server kao šifrirani tekst tako da ih niko ne može pročitati. Dešifrirat će se tek kada dođu do uređaja primatelja.

Dakle, vaši razgovori, bilo da je riječ o chatovima ili pozivima, zaštićeni su od čitanja ili presretanja, čak i na Viberovim serverima. Kompanija ne koristi nikakve informacije iz vaše prepiske za ciljane oglase.

Dakle, end-to-end enkripcija na Viberu onemogućava trećoj strani, pa i samom Viberu, uvid u šifriranu korespondenciju korisnika, što znači da spomenuti QR kod ne može biti proslijeđen “u Izrael”, niti bilo gdje drugo. Ono što se neko vrijeme nalazi na Viberovim serverima, dakle, nije QR kod, nego šifrirana poruka, čiji sadržaj vide samo korisnici koji takve poruke šalju i primaju. 

Korištenje Viber aplikacije u ove svrhe u Kantonu Sarajevo nije “presedan” niti “skandal”, kako navodi portal Logično, s obzirom na to da se slične aplikacije u medicini koriste i na drugim mjestima.  

Kako se navodi u članku portala Radio Slobodna Evropa, objavljenom 5.4.2021. godine, u Srbiji je omogućena prijava za vakcinaciju putem Vibera. U Nepalu se Viber počeo koristiti za komunikaciju sa pacijentima oboljelim od raka, uslijed otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom novog koronavirusa, navodi se na web stranici eCancer.

Na web stranici američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije 20.1.2014. godine objavljena je studija pod naslovom “Upotreba Viber aplikacije: Brza, lagana i isplativa metoda komunikacije u neurohirurgiji”. U zaključku studije navodi se da korištenje Vibera u oblasti neurohirurgije može biti lagan, brz i siguran metod komunikacije koji omogućava brže donošenje odluka. 

Sa druge strane, na web stranici HIPAA Journal navodi se da korištenje aplikacija poput WhatsAppa, Vibera i Telegrama nije u skladu sa Zakonom o prenosivosti i odgovornosti zdravstvenog osiguranja SAD-a, jer end-to-end enkripcija ne garantira potpunu sigurnost u smislu zaštite privatnih podataka pacijenata.

Ipak, činjenica je da se lični podaci pacijenata u Kantonu Sarajevo ne šalju putem Vibera, kako se to navodi u naslovu članka na portalu Logično. Putem Vibera šalju se samo pristupni podaci za zvaničnu web stranicu Zavoda zdravstvenog osiguranja, koja sadrži lične podatke.

Stoga, tvrdnju da Vlada KS protuzakonito prosljeđuje osobne podatke pacijenata u Izrael, objavljenu na portalu Logično, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Istu tvrdnju potom objavljenu na portalu The Bosnia Times ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 09.02.2021

Logično: SKANDAL – Kanton Sarajevo protuzakonito prosljeđuje osobne podatke pacijenata u Izrael

Samo što smo završili članak o nesavjesnim liječnicima Bosne i Hercegovine, jedan od komentatora portala Logično proslijedio nam je poveznicu prema in...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 09.02.2021

The Bosnia Times: SKANDAL – Kanton Sarajevo protuzakonito prosljeđuje osobne podatke pacijenata u Izrael

Vlada Kantona Sarajeva je, nadamo se na svoju ruku, razvila aplikaciju i platformu eCoVID koja ća pratiti sve administrativne i medicinske podatke koj...

  • Prenošenje lažnih vijesti