SKANDAL – Kanton Sarajevo protuzakonito prosljeđuje osobne podatke pacijenata u Izrael

Izvor/medij: Logično
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Vlada Kantona Sarajevo ne prosljeđuje lične podatke građana Izraelu

Samo što smo završili članak o nesavjesnim liječnicima Bosne i Hercegovine, jedan od komentatora portala Logično proslijedio nam je poveznicu prema internet stranicama Vlade Kantona Sarajevo, na kojima otkrivamo skandal svih skandala gleda zaštite osobnih podataka.

Vlada Kantona Sarajeva je, nadamo se na svoju ruku, razvila aplikaciju i platformu eCoVID koja ća pratiti sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje cijepljenja, cijepljenje, popratnu evidenciju i eventualne nuspojave cijepljenja.

Sljedeća izjave nedvojbeno govori da se radi o osjetljivim i osobnim podatcima pacijenata: “Potcrtano je kako ovo nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a da će se svaka vakcinacija unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.”

Ako se pitate što je u svemu sporno, pročitajte sljedeću izjavu: “Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno je i kako će svaka osoba koja bude vakcinisana na Viber dobiti link s jedinstvenim QR kodom, tzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.”

Jeste li shvatili? Vlada Kantona Sarajevo, koju podupire direktorica za javno zdravstvo Aida Pilav, će koristiti privatnu izraelsko-japansku aplikaciju Viber preko koje će se dijeliti poveznice i pristupne podatke za konzultirati povjerljive osobne zdravstvene informacije.

Radi se o još neviđenom presedanu, koji je vjerojatno i zakonski upitan. Tko je dozvolio Vladi Kantona Sarajevo i Zavodu za javno zdravstvo da pristupne informcije za konzultiranje osobnih podataka bosansko-hercegovačkih građana šalju izvan granice, ne samo BiH, nego i Europe? Tko je dozvolio da se stvara buduća Covid putovnica? Tko upravlja Bosnom i Hercegovinom i za čiji interes? Kao i Hrvatskoj, mnogima će se suditi i u BiH.

Članak indeksiran 28. 04. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me