Voditelj Milan Milošević i sin pjevača Thompsona nove mete lažnih naslova

Anonimni BPortal (.icu) često objavljuje članke opremljene senzacionalističkim naslovima u kojima se stvarne i izmišljene tragedije poznatih ličnosti predstavljaju na netačan način. Nove mete ovakvih dezinformacija su i voditelj Milan Milošević i sin pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Anonimni portali se u borbi za klikove često koriste strategijom kreiranja klikbejt naslova o navodnim nesrećama, smrtima ili bolestima poznatih ličnosti. Jedan od portala koji se koriste takvom metodom jeste i anonimni BPortal (.icu). Raskrinkavanje je u analizi iz novembra 2022. godine detaljno pisalo o ovom portalu i sadržaju koji se na njemu objavljuje. Kako je objašnjeno, riječ je o anonimnom portalu koji u velikom broju slučajeva objavljuje dijelove članaka objavljenih na drugim portalima, uz nove, često netačne naslove. 

Stara pucnjava kao nova vijest

Na ovom portalu je 8. februara 2023. godine objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da je voditelj Milan Milošević upucan. 

SRBIJA NA NOGAMA! UPUCAN MILAN MILOŠEVIĆ! Izrešetan lokal u kojem je bio…(FOTO)

Članak na BPortalu (.icu) nije bio dostupan u vrijeme pisanja ove analize, ali njegova arhivirana verzija jeste. Za razliku od naslova, u kom se tvrdi da je Milošević upucan, članak donosi vijest o tome da se desila pucnjava u kafiću u kojem je on radio kao konobar. Dodatno, vijest nije ni aktuelna, iako naslov tako sugeriše. 

Poznati voditelj Milan Miloševi je nekada radio kao konobar, a taj period dobro pamti, pogotovo jednu noć u kojoj je jedva sačuvao živu glavu. Naime, u kafiću u kojem je radio, upao je nepoznati muškarac koji je zapucao iz pištolja.

Milošević je za portal Republika govorio o tome da je ranije radio kao konobar te da je 2000. godine radio u objektu u kom se dogodila pucnjava. Na portalu Republika o ovoj temi objavljen je članak 7.2.2023. godine. U naslovu ovog članka navodi se da su na Miloševića “pucali”, a ne da je on “upucan”. U članku se prenose Miloševićeve izjave iz kojih se takođe ne zaključuje da je on upucan, već da je bio prisutan u objektu u kom se dogodila pucnjava.

Članci opremljeni naslovima iz kojih se zaključuje da je riječ o aktuelnoj vijesti te se navodi da je Milošević “upucan” objavljeni su i na portalima Radio Balkanfox (8.2.2023), Izvorno (9.2.2023) i Današnje (26.3.2023). 

Budući da se ovim naslovima događaj iz 2000. godine predstavlja kao aktuelan te da se netačno tvrdi da je Milošević “upucan”, najraniji članak sa portala BPortal (.icu) ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok druge članke opremljene istim naslovima ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Sve članke ocjenjujemo i kao klikbejt. 

Izmišljanje tragedije za klikove

Na ovom je portalu 21. marta 2023. godine objavljen i članak iz čijeg se naslova zaključuje da su “upravo” stigle vijesti o pogoršanju zdravstvenog stanja sina pjevača Marka Perkovića Thompsona, za kog navodno “više nema nade”. 

UPRAVO JAVLJENO- Za Tompsonovog sina više nema nade- TUGA VELIKA (FOTO)

U članku se navodi da je Perkovićev sin hospitalizovan u julu zbog zatajenja srca te da “nema novih informacija o zdravstvenom stanju pjevačevog sina”. 

Na oficijalnoj Facebook stranici uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije je objavljena molitva za 17- godišnjeg Antu Miheale Perkovića koji je zavšio u bolnici početkom jula zbog zatajenja srca.
(...)
I dalje nema novih informacija o zdravstvenom stanju pjevačevog sina. Menadžer od pjevača navodi da je situacija teška i da čekaju da se stanje poboljša.

Dakle, u samom je članku tvrdnja iz njegovog naslova opovrgnuta – ništa nije “upravo javljeno”. Napredna Google pretraga ukazuje na to da u prethodnih mjesec dana nisu objavljene nikakve nove vijesti u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi se mogle protumačiti kao da za  Perkovićevog sina “više nema nade”. Ranije, zaista, jeste bilo vijesti o njegovom lošem zdravstvenom stanju, ali navedene tvrdnje, ipak, u vrijeme objave članka nisu bile tačne. 

Članci opremljeni istim naslovom objavljeni su i na nekoliko drugih anonimnih portala, pokazuje pretraga, ali u vrijeme pisanja ove analize, izuzev članka objavljenog na BPortalu (.icu), nijedan nije bio dostupan. 

Budući da nije moguće pouzdano tvrditi na kom je tačno portalu ovakav naslov originalno objavljen, dostupnu objavu takvog članka sa portala BPortal ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Ovaj članak takođe ocjenjujemo i kao klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 07. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nepotpune i netačne informacije u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi

Portal 072 info je tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vlad...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Dezinformacija
Nepostojeći "radioaktivni oblak": Favoriziranje ruskih izvora pri izvještavanju

Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savje...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Izmišljena doktorica “preporučuje lijek protiv dijabetesa”, ali takav lijek ne postoji

Na web stranicama koje imitiraju izgled stvarnih magazina posvećenih zdravs...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me