Voditeljka iz Crne Gore nije opisala Kurban-bajram kao “srpski praznik”

Snimak najave vijesti o obilježavanju Kurban-bajrama postao je viralan nakon što je na Facebooku objavljena netačna tvrdnja da ga je voditeljka opisala kao “najveći srpski praznik”. Netačni navodi su se ubrzo našli i u člancima mnogobrojnih portala - iako je i iz samih njihovih članaka bilo sasvim jasno da voditeljka nije izgovorila to što joj je pripisano.

Na Facebook stranici Podgoricki vremeplov 31.7.2020. godine pojavio se snimak najave vijesti o obilježavanju Kurban-bajrama, koja je tog dana emitirana na crnogorskoj televiziji Vijesti. U opisu videa nalazila se napomena da je riječ o lapsusu:

Čiji praznik? 😳 #lapsus

Objava ovog videa pokrenula je raspravu u komentarima o tome da je voditeljka Kurban-bajram opisala kao “najveći srpski praznik” umjesto kao “najveći islamski praznik”. 

Nedugo zatim, Facebook stranica Pogled.me je objavila isti video sa opisom u kom se ne dvoji da je voditeljka zaista izgovorila “srpski”:

Бајрам највећи српски празник

Video sa istim natpisom pronašli smo i na stranicama Sjeničke novine (31.7.) Šatorovići - Brčko (1.8.), Република Српска (2.8.) i Allahov govor / Poslanikov sunnet (2.8.), a ovi primjeri, uključujući i stranicu Pogled, su do obajve ove analize sakupili preko 4.800 interakcija.

Ukoliko se pažljivo presluša najava novinarke i voditeljke crnogorske televizijske kuće Vijesti, Danijele Lasice, može se čuti da je ona zaista rekla “najveći islamski praznik” i da do lapsusa nije došlo. Zabunu je izazvalo tiho izgovaranje samoglasnika “i” i “a” u riječi “islamski”, pa je izgovorena riječ zvučala više kao “slmski”, što se fonetski (zvukovno) vrlo lako može poistovijetiti sa pridjevom “srpski”. 

Muslimani širom svijeta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći islamski praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva - kurban, najčešće ovca ili goveče. 

Ipak, ne čudi da su brojni korisnici Facebooka prilikom preslušavanja najave mogli prečuti “islamski” i umjeto toga subjektivno čuti “najveći srpski praznik”, naročito nakon sugestivnih opisa ili navoda iz članaka koji imputiraju da je voditeljka to zaista izgovorila - a takvih  je bilo mnogo. 

O izmišljenom “lapsusu” prvo su pisali Naj portal i Srbija danas, a dan nakon njih je to uradio i Blic. Ovako su izgledali naslovi njihovih članaka:

Neće, valjda, zbog Kurban bajrama ostati bez posla: POSLUŠAJTE LAPSUS VODITELJKE CRNOGORSKIH VIJESTI (Naj portal, 31.7.2020.)

NEVEROVATAN LAPSUS CRNOGORSKE VODITELJKE: Da li je Kurban bajram nazvala SRPSKIM praznikom? (VIDEO)  (Srbija danas, 31.7.2020.)

ČIJI JE PRAZNIK? Svi premotavaju snimak crnogorske voditeljke i ne veruju: DANAS JE NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK (Blic, 1.8.2020.)

Za razliku od Naj portala i Blica, naslov Srbije danas je jednim dijelom ostavio prostora za sumnju u to da voditeljka Kurban-bajram nije opisala kao “srpski praznik”. Međutim, svi ovi naslovi sadrže tvrdnju da je voditeljka napravila lapsus, odnosno da je rekla “danas je najveći srpski praznik”. 

S druge strane, tekstovi ovih članaka sadrže objašnjenje da je voditeljka pravilno pročitala najavu, to jest da je izgovorila riječ “islamski”. 

Ona je nespretno izgovorila reči "najveći islamski praznik", pa je mnogima zvučalo kao da kaže "najveći srpski praznik". (Naj portal, Srbija Danas)

Snimak "lapsusa" odmah se pojavio na Fejsbuku i iako je voditeljka samo nespretno izgovorila "islamski", dilema još uvek traje, pa mnogi premotavaju snimak da se uvere da je napravila lapsus i pripisala nam ovaj praznik (Blic)

U sva tri članaka dodan je i citati onoga što je voditeljka izgovorila, ali se u njima pojavlju obje riječi - “islamski” i “srpski”:

Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći islamski (srpski) praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva kurban, najčešće ovca ili goveče - izgovorila je prezenterka i zbunila gledaoce.

Nešto preciznije tvrdnje u vezi sa tim šta je voditeljka izgovorila objavljene su na portalu Kurir, uz citat koji sadrži riječ koju voditeljka nije izgovorila - “srpski”:

ŠOK! SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani slave Kurban bajram - najveći SRPSKI praznik (VIDEO)
(...)
"Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći srpski praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva kurban, najčešće ovca ili goveče", izgovorila je voditeljka i zbunila gledaoce.

Iako je u članku objavljen citat sa riječju “srpski”, na kraju teksta je pak dodata napomena da je “voditeljka samo nespretno izgovorila riječ “islamski” ”.

Portali Telegraf i Novosti su 1.8. ovoj priči pridodali još jednu “dilemu”, konstatujući da gledaoci diskutuju da li je voditeljka izgovorila riječ “muslimanski”:

Dok je ubrzano čitala vesti o prazniku Kurban bajram, ona je zbunila je gledaoce, koji polemišu da li je drugi put vodietljka izgovorila "muslimanski ili srpski praznik".

Naslove sa sličnim ili istim tvrdnjama, kao i pogrešnim citatima najave, su objavili portali Faktor, Alo, Espreso, Telegraf, Oslobođenje, RTV BN, Informer, Alternativna, Bosanska dijaspora i brojni drugi. 

Za komentar oko ovih medijskih navoda smo se obratili i novinarki Danijeli Lasici, te isti prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Hvala Vam na interesovanju. Iskreno, prvo sam mislila da ništa ne odgovorim, jer je potpuno suludo komentarisati neke stvari. Ali, opet razumijem važnost onoga što radite, pa ću vam odgovoriti.

Naravno da sam rekla "najveći islamski praznik". Greška nije bila moguća iz više razloga. Prvo tekst je napisan i čitam ga sa promptera. Drugo, to je ista informacija koju smo toga dana, moje kolege i ja, pročitali u svim našim informativnim emisijama. Treće, ako ćemo da tjeramo mak na konac, naša redakcija nikada, kada govori o vjerskim praznicima, ne govori o nacijama i narodima, već vjernicima. Tako da i kada govorimo o Božiću ili Uskrsu, kažemo najveći "pravoslavni praznik" ili "najveći katolički praznik", a ne "srpski ili hrvatski". Tako da greška nije bila nikako moguća. Što kaže moj stariji kolega urednik "Monitora" Esad Kočan: Niste napravili grešku koja vam se podmeće. Nema lapsusa. Jedino za šta mogu da vas krive što ste progutali dah". Što se mene tiče, u cijeloj priči, jedino me brine spoznaja, da ima toliko ljudi koji "čuju" ono što im se sugeriše da čuju. I nije to samo problem u ovom slučaju - problem je što oni tako donose i vrlo važne odluke u životu.

 

Voditeljka televizije Vijesti, dakle, nije izgovorila riječ “srpski”, odnosno nije napravila “lapsus” kako su to gore spomenuti portali tvrdili. Dodatno, citati voditeljkine najave u kojima je ispisano da je Kurban-bajram najavila kao "najveći srpski praznik" potpuno su netačni.

U skladu s navedenim, objava na Facebook stranici Pogled.me dobija ocjenu lažna vijest, budući da u opisu sadrži navod “Bajram najveći srpski praznik” koji voditeljka nije izgovorila. Sva kasnija pojavljivanja ovih i sličnih navoda ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Svi članci koji u svojim naslovima imaju tvrdnju da je voditeljka napravila “lapsus” ili da je izgovorila “najveći srpski praznik”, a čiji tekstovi sadrže objašnjenje da ona to ipak nije uradila, dobijaju i ocjenu klikbejt.   

Portali koji su nakon našeg upita korigovali ili uklonili netačne tvrdnje, dobijaju i ocjenu demantovano.
 

Napomena 22.10.2020.

Portal Hello Atria je izmijenio netačne tvrdnje u svom članku, o čemu je obavijestio redakciju Raskrinakvanja putem maila. U skladu s tim, članku ovog portala dodijeljena je i ocjena demantovano.

Napomena 23.10.2020.

Portal Crna hronika nas je obavijestio da je članak uklonjen sa njihove stranice, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

Napomena 1.12.2020.

Najportal (.ba) je u originalnom članku ispravio netačne tvrdnje o tome da je voditeljka napravila "lapsus", pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljujemo i ocjenu ispravljeno. 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Espreso nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

Napomena 2.2.2021.

Iz redakcije portala Kurir smo obaviješteni da su u ocijenjeni tekst ovog portala unešene izmjene tako da sada sadrži tačne informacije. U skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 06. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me