Raskrinkavanje.ba

Voditeljka iz Crne Gore nije opisala Kurban-bajram kao “srpski praznik”

Snimak najave vijesti o obilježavanju Kurban-bajrama postao je viralan nakon što je na Facebooku objavljena netačna tvrdnja da ga je voditeljka opisala kao “najveći srpski praznik”. Netačni navodi su se ubrzo našli i u člancima mnogobrojnih portala - iako je i iz samih njihovih članaka bilo sasvim jasno da voditeljka nije izgovorila to što joj je pripisano.

Na Facebook stranici Podgoricki vremeplov 31.7.2020. godine pojavio se snimak najave vijesti o obilježavanju Kurban-bajrama, koja je tog dana emitirana na crnogorskoj televiziji Vijesti. U opisu videa nalazila se napomena da je riječ o lapsusu:

Čiji praznik? 😳 #lapsus

Objava ovog videa pokrenula je raspravu u komentarima o tome da je voditeljka Kurban-bajram opisala kao “najveći srpski praznik” umjesto kao “najveći islamski praznik”. 

Nedugo zatim, Facebook stranica Pogled.me je objavila isti video sa opisom u kom se ne dvoji da je voditeljka zaista izgovorila “srpski”:

Бајрам највећи српски празник

Video sa istim natpisom pronašli smo i na stranicama Sjeničke novine (31.7.) Šatorovići - Brčko (1.8.), Република Српска (2.8.) i Allahov govor / Poslanikov sunnet (2.8.), a ovi primjeri, uključujući i stranicu Pogled, su do obajve ove analize sakupili preko 4.800 interakcija.

Ukoliko se pažljivo presluša najava novinarke i voditeljke crnogorske televizijske kuće Vijesti, Danijele Lasice, može se čuti da je ona zaista rekla “najveći islamski praznik” i da do lapsusa nije došlo. Zabunu je izazvalo tiho izgovaranje samoglasnika “i” i “a” u riječi “islamski”, pa je izgovorena riječ zvučala više kao “slmski”, što se fonetski (zvukovno) vrlo lako može poistovijetiti sa pridjevom “srpski”. 

Muslimani širom svijeta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći islamski praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva - kurban, najčešće ovca ili goveče. 

Ipak, ne čudi da su brojni korisnici Facebooka prilikom preslušavanja najave mogli prečuti “islamski” i umjeto toga subjektivno čuti “najveći srpski praznik”, naročito nakon sugestivnih opisa ili navoda iz članaka koji imputiraju da je voditeljka to zaista izgovorila - a takvih  je bilo mnogo. 

O izmišljenom “lapsusu” prvo su pisali Naj portal i Srbija danas, a dan nakon njih je to uradio i Blic. Ovako su izgledali naslovi njihovih članaka:

Neće, valjda, zbog Kurban bajrama ostati bez posla: POSLUŠAJTE LAPSUS VODITELJKE CRNOGORSKIH VIJESTI (Naj portal, 31.7.2020.)

NEVEROVATAN LAPSUS CRNOGORSKE VODITELJKE: Da li je Kurban bajram nazvala SRPSKIM praznikom? (VIDEO)  (Srbija danas, 31.7.2020.)

ČIJI JE PRAZNIK? Svi premotavaju snimak crnogorske voditeljke i ne veruju: DANAS JE NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK (Blic, 1.8.2020.)

Za razliku od Naj portala i Blica, naslov Srbije danas je jednim dijelom ostavio prostora za sumnju u to da voditeljka Kurban-bajram nije opisala kao “srpski praznik”. Međutim, svi ovi naslovi sadrže tvrdnju da je voditeljka napravila lapsus, odnosno da je rekla “danas je najveći srpski praznik”. 

S druge strane, tekstovi ovih članaka sadrže objašnjenje da je voditeljka pravilno pročitala najavu, to jest da je izgovorila riječ “islamski”. 

Ona je nespretno izgovorila reči "najveći islamski praznik", pa je mnogima zvučalo kao da kaže "najveći srpski praznik". (Naj portal, Srbija Danas)

Snimak "lapsusa" odmah se pojavio na Fejsbuku i iako je voditeljka samo nespretno izgovorila "islamski", dilema još uvek traje, pa mnogi premotavaju snimak da se uvere da je napravila lapsus i pripisala nam ovaj praznik (Blic)

U sva tri članaka dodan je i citati onoga što je voditeljka izgovorila, ali se u njima pojavlju obje riječi - “islamski” i “srpski”:

Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći islamski (srpski) praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva kurban, najčešće ovca ili goveče - izgovorila je prezenterka i zbunila gledaoce.

Nešto preciznije tvrdnje u vezi sa tim šta je voditeljka izgovorila objavljene su na portalu Kurir, uz citat koji sadrži riječ koju voditeljka nije izgovorila - “srpski”:

ŠOK! SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani slave Kurban bajram - najveći SRPSKI praznik (VIDEO)
(...)
"Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći srpski praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva kurban, najčešće ovca ili goveče", izgovorila je voditeljka i zbunila gledaoce.

Iako je u članku objavljen citat sa riječju “srpski”, na kraju teksta je pak dodata napomena da je “voditeljka samo nespretno izgovorila riječ “islamski” ”.

Portali Telegraf i Novosti su 1.8. ovoj priči pridodali još jednu “dilemu”, konstatujući da gledaoci diskutuju da li je voditeljka izgovorila riječ “muslimanski”:

Dok je ubrzano čitala vesti o prazniku Kurban bajram, ona je zbunila je gledaoce, koji polemišu da li je drugi put vodietljka izgovorila "muslimanski ili srpski praznik".

Naslove sa sličnim ili istim tvrdnjama, kao i pogrešnim citatima najave, su objavili portali Faktor, Alo, Espreso, Telegraf, Oslobođenje, RTV BN, Informer, Alternativna, Bosanska dijaspora i brojni drugi. 

Za komentar oko ovih medijskih navoda smo se obratili i novinarki Danijeli Lasici, te isti prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Hvala Vam na interesovanju. Iskreno, prvo sam mislila da ništa ne odgovorim, jer je potpuno suludo komentarisati neke stvari. Ali, opet razumijem važnost onoga što radite, pa ću vam odgovoriti.

Naravno da sam rekla "najveći islamski praznik". Greška nije bila moguća iz više razloga. Prvo tekst je napisan i čitam ga sa promptera. Drugo, to je ista informacija koju smo toga dana, moje kolege i ja, pročitali u svim našim informativnim emisijama. Treće, ako ćemo da tjeramo mak na konac, naša redakcija nikada, kada govori o vjerskim praznicima, ne govori o nacijama i narodima, već vjernicima. Tako da i kada govorimo o Božiću ili Uskrsu, kažemo najveći "pravoslavni praznik" ili "najveći katolički praznik", a ne "srpski ili hrvatski". Tako da greška nije bila nikako moguća. Što kaže moj stariji kolega urednik "Monitora" Esad Kočan: Niste napravili grešku koja vam se podmeće. Nema lapsusa. Jedino za šta mogu da vas krive što ste progutali dah". Što se mene tiče, u cijeloj priči, jedino me brine spoznaja, da ima toliko ljudi koji "čuju" ono što im se sugeriše da čuju. I nije to samo problem u ovom slučaju - problem je što oni tako donose i vrlo važne odluke u životu.

 

Voditeljka televizije Vijesti, dakle, nije izgovorila riječ “srpski”, odnosno nije napravila “lapsus” kako su to gore spomenuti portali tvrdili. Dodatno, citati voditeljkine najave u kojima je ispisano da je Kurban-bajram najavila kao "najveći srpski praznik" potpuno su netačni.

U skladu s navedenim, objava na Facebook stranici Pogled.me dobija ocjenu lažna vijest, budući da u opisu sadrži navod “Bajram najveći srpski praznik” koji voditeljka nije izgovorila. Sva kasnija pojavljivanja ovih i sličnih navoda ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Svi članci koji u svojim naslovima imaju tvrdnju da je voditeljka napravila “lapsus” ili da je izgovorila “najveći srpski praznik”, a čiji tekstovi sadrže objašnjenje da ona to ipak nije uradila, dobijaju i ocjenu klikbejt.   

Portali koji su nakon našeg upita korigovali ili uklonili netačne tvrdnje, dobijaju i ocjenu demantovano.
 

Napomena

22.10.2020: Portal Hello Atria je izmijenio netačne tvrdnje u svom članku, o čemu je obavijestio redakciju Raskrinakvanja putem maila. U skladu s tim, članku ovog portala dodijeljena je i ocjena demantovano.

23.10.2020: Portal Crna hronika nas je obavijestio da je članak uklonjen sa njihove stranice, zbog čega je ocijenjen i kao demantovano.

1.12.2020: Najportal (.ba) je u originalnom članku ispravio netačne tvrdnje o tome da je voditeljka napravila "lapsus", pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljujemo i ocjenu ispravljeno.

24.12.2020. Redakcija portala Espreso nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

2.2.2021. Iz redakcije portala Kurir smo obaviješteni da su u ocijenjeni tekst ovog portala unešene izmjene tako da sada sadrži tačne informacije. U skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

16.8.2023: Portal Telegraf je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

15.5.2024: Portal Pink je ispravio netačne tvrdnje u članku koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 31.07.2020

Facebook profili i stranice: Pogled.me

 • Lažna vijest
Klikbejt 01.08.2020

Kurir: ŠOK! SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani slave Kurban bajram - najveći SRPSKI praznik (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Oslobođenje: (VIDEO) Crnogorska voditeljica u programu uživo za Bajram rekla da je srpski: "Najveći srpski praznik slavi se četiri dana"

Snimak lapsusa voditeljice za kratko vrijeme postao je viralan

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Novosti: LIDER LIDERA NA CRNOGORINU: Eid al-Adha najveći je srpski praznik (VIDEO)

Domaćin informativne emisije u Crnoj Gori pogriješio je rekavši da je Eid al-Adha najveći srpski praznik.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2020

Haber: Voditeljica vijesti zbunila gledatelje: Kurban-bajram je najveći srpski praznik

Voditeljica crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” napravila je grešku koja je izazvala burne reakcije korisnika društvenih mreža.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Telegraf: Crnogorska voditeljka napravila lapsus: "Kurban bajram je najveći srpski praznik"

Ona je zbunila gledaoce, a insert iz emisije se širi društvenim mrežama

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 01.08.2020

RTV BN: Lapsus iz CG: Kurban Bajram - srpski praznik

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Alo: SVI JOJ SE SMEJU Crnogorska voditeljka napavila strašan lapsus, Kurban-bajram najveći srpski praznik (VIDEO)

Snimak "lapsusa" odmah se pojavio na Fejsbuku

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 31.07.2020

Facebook profili i stranice: Бајрам највећи српски празник 🙈

..

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Informer: (VIDEO) SVI IZNOVA GLEDAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE I NE VERUJU ŠTA SU ČULI! Evo kako je nazvala veliki muslimanski praznik Kurban Bajram!

Voditeljka crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” u trenutku se "proslavila" čitanjem vesti o prazniku Kurban Bajram

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

BL Portal: Svi u šoku: Crnogorska voditeljka Bajram proglasila srpskim praznikom

Detalj iz crnogorske informativne tv emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se dijeli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Dnevne: NEVERICA! SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani slave Kurban bajram – najveći SRPSKI praznik (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Haberhana: Voditeljica vijesti zbunila gledatelje: Kurban-bajram je najveći srpski praznik

Voditeljica crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” napravila je grešku koja je izazvala burne reakcije korisnika društvenih mreža.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Volim Podgoricu: MUSLIMANI SLAVE KURBAN BAJRAM- NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK: Crnogorska voditeljka napravila lapsus?

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se dijeli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Visoko.co.ba: ‘Kurban-bajram je najveći srpski praznik’: Voditeljica vijesti zbunila gledatelje

Voditeljica crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” napravila je grešku koja je izazvala burne reakcije korisnika društvenih mreža.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Bosnae: Voditeljica vijesti zbunila gledatelje: Kurban-bajram je najveći srpski praznik (VIDEO)

Voditeljica crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” napravila je grešku koja je izazvala burne reakcije korisnika društvenih mreža.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Samo Provjereno: “Srećan Kurban-bajram, najveći srpski praznik”

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Sandžak danas: LAPSUS CRNOGORSKE VODITELJKE: MUSLIMANI SLAVE KURBAN BAJRAM, NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se dijeli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Krtica: “Srećan Kurban-bajram, najveći srpski praznik”

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Pozitivni portal: SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani Slave Kurban Bajram – Najveći SRPSKI Praznik (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

eBrčko: Crnogorska voditeljka: "Srećan Kurban-bajram, najveći srpski praznik" (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Sandzaklive: SVI PREMOTAVAJU SNIMAK CRNOGORSKE VODITELJKE VESTI: Muslimani slave Kurban bajram - najveći SRPSKI praznik (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Crna Hronika BIH: (VIDEO) CRNOGORSKA VODITELJICA U PROGRAMU UŽIVO ZA BAJRAM REKLA DA JE SRPSKI: “NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK SLAVI SE ČETIRI DANA”

Snimak crnogorske informativne emisije, odnosno njegov glavni akter – voditeljka, od juče izaziva buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Crni bombarder: LAPSUS CRNOGORSKE VODITELjKE: Kurban Bajram je najveci srpski praznik (VIDEO)

VODITELjKA informativne emisije u Crnoj Gori napravila je lapsus rekavši da je Kurban bajram najveći srpski praznik.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.08.2020

Alternativna televizija: Crnogorska voditeljka: "Srećan Kurban-bajram, najveći srpski praznik"

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

ZASREBRENICU.BA: Voditeljica vijesti zbunila gledatelje: Kurban-bajram je najveći srpski praznik

Voditeljica crnogorske informativne emisije “Vijesti u pola 7” napravila je grešku koja je izazvala burne reakcije korisnika društvenih mreža.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.08.2020

Espreso.rs: SVI JOJ SE SMEJU! Crnogorska voditeljka napravila lapsus veka (VIDEO)

"Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama"

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 01.08.2020

Srbija info: Crnogorska voditeljica napravila lapsus: "Kurban bajram je najveći srpski praznik"

Ona je zbunila gledaoce, a insert iz emisije se širi društvenim mrežama

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Radio Bambi: Lapsus voditeljke crnogorske TV Vijesti! (Video)

Detalj iz informativne emisije crnogorske TV “Vijesti” izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom. Ubrzano čitanje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.08.2020

Najportal (.ba): Neće, valjda, zbog Kurban bajrama ostati bez posla: POSLUŠAJTE LAPSUS VODITELJKE CRNOGORSKIH VIJESTI

Najlakše je onima koji se bave javnim poslom tražiti greške, ismijavati ih ili kažnjavati. Slučaj voditeljice crnogorske informativne emisije “Vijesti...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Hello Atria: CRNOGORSKA VODITELJKA: “Srećan Kurban-bajram, najveći srpski praznik”

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se dijeli regionom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Klikbejt 01.08.2020

Pink: ČIJI JE PRAZNIK? Svi premotavaju snimak crnogorske voditeljke i ne veruju: DANAS JE NAJVEĆI SRPSKI PRAZNIK

Snimak crnogorske informativne emisije, odnosno njegov glavni akter - voditeljka, od juče izaziva buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Faktor: Voditeljica vijesti zbunila gledatelje: Kurban-bajram je najveći srpski praznik

Voditeljica crnogorske informativne emisije "Vijesti u pola 7" napravila je grešku koja je izazvala burne reakcije korisnika društvenih mreža.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2020

Bosanska dijaspora: Otkad to? “Kurban-bajram je najveći srpski praznik” Ona je zbunila gledaoce, a insert iz emsije se širi društvenim mrežama / Video

Munjevitom brzinom se širi društvenim mrežama izjava ove voditeljke Insert iz emisije “Vijesti u pola 7”, u kojoj je voditeljka napravila lapsus, m

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.08.2020

Pink: HIT SNIMAK! CRNOGORSKA VODITELJKA LAPSUSOM ŠOKIRALA REGION: Muslimani slave Kurban Bajram - najveći SRPSKI praznik (VIDEO)

Detalj iz crnogorske informativne emisije izazvao je buru komentara na društvenim mrežama i neprestano se deli regionom.

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Facebook profili i stranice: 'Bajram najveći srpski praznik'... Kad se diploma kupi plus dobijes posao

'Bajram najveći srpski praznik'... Kad se diploma kupi plus "dobijes" posao

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2020

Facebook profili i stranice: "Kurban bajram, najveći srpski praznik"

.

 • Prenošenje lažnih vijesti