Vojni konvoj snimljen u Hrvatskoj nije bio “namijenjen Bosni i Hercegovini”

U člancima niza portala objavljeno je da je u Hrvatskoj snimljen “vojni konvoj na putu za BiH”. Konvoj je, ipak, otišao u Srbiju.

Na portalu Dnevni avaz 24. aprila 2022. godine objavljen je članak koji govori o konvoju vojnih vozila koji je snimljen u Osijeku u Hrvatskoj. U naslovu članka tvrdilo se da je “konvoj na putu za BiH”:

Veliki vojni konvoj na putu za BiH: Brojni džipovi i tehnika prekrivena ceradom

Kako je objavljeno, navodno je oprema iz konvoja namijenjena Bosni i Hercegovini. 

Vojna tehnika namijenjena Bosni i Hercegovini danas je prošla kroz Osijek prema istoku. 

Nadalje, pozivajući se na portal SiB, Dnevni avaz je u članku navodio da je pomenuti konvoj “uznemirio građane Osijeka” te da je riječ “o velikom konvoju sa desetinama vojnih vozila”. U članku je naveden i videosnimak konvoja, preuzet s YouTube kanala portala SiB.

Tvrdnja da je konvoj bio “na putu za BiH” objavljena je u člancima još više od 30 portala u regionu, primarno iz Bosne i Hercegovine. 

Šta su činjenice?

Članak na koji se pozivaju mediji koji tvrde da je konvoj vojne opreme snimljen “na putu za Bosnu i Hercegovinu” objavljen je na hrvatskom portalu SiB 23. aprila 2022. U ovom članku se, ipak, ne tvrdi da konvoj ide ka Bosni i Hercegovini. U članku se navodi:

Nedavni prelazak vojne opreme preko granice u BiH kao i današnji prolazak vojne tehnike kroz Osijek prema istoku stvorili su nervozu i neugodu kod građana.
(...)
Pokušali smo i saznati gdje konvoj ide, ali zasad nema informacija o istom.

Dakle, preuzimajući ovu vijest, niz medija je izmislio tvrdnje o vojnom konvoju na putu za BiH. Među člancima dostupnim u vrijeme pisanja ove analize, najranije pojavljivanje ove tvrdnja dostupno je u pomenutom članku portala Dnevni avaz. 

“Nedavni prelazak vojne opreme preko granice u BiH”, koji pominje portal SiB, odnosi se na konvoj snaga EUFOR-a koje su početkom marta stigle u Bosnu i Hercegovinu kao “mjera predostrožnosti za jačanje stabilnosti u BiH”. Konvoj je na putu ka BiH prošao i kroz Hrvatsku te je u Bosnu i Hercegovinu ušao preko graničnog prelaza u Bosanskom Šamcu. Hrvatski mediji tada su pisali da je prizor ovog konvoja “iznenadio” građane/ke u Slavoniji kroz koju je prošao.  

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objasnilo je da je prolazak konvoja kroz Hrvatsku dio tranzita koji je regulisan sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO. U objašnjenju Ministarstva, objavljenom u članku portala RTL 24.4.2022, navodi se:

"Na graničnom prijelazu Beli Manastir u Republiku Hrvatsku jučer je ušla željeznička kompozicija s opremom OS Velike Britanije. Teritorij Republike Hrvatske napustili su na GP Tovarnik. Na istoj ruti kroz teritorij Republike Hrvatske danas su prošli vagoni s opremom OS Francuske" (..)

Članak s objašnjenjem Ministarstva objavljen je prije članka portala Dnevni avaz te članaka niza drugih portala. Dakle, prema hrvatskom ministarstvu odbrane, konvoj vojne opreme je iz Hrvatske izašao preko graničnog prelaza Tovarnik. Ovaj granični prelaz nalazi se između Hrvatske i Srbije, ne Bosne i Hercegovine. Konvoj je iz Hrvatske otišao u susjednu Srbiju te nije tačno da je bio “na putu za BiH”. 

Vezano za tvrdnje da je konvoj vojne opreme snimljen u Hrvatskoj bio “namijenjen Bosni i Hercegovini” Raskrinkavanje je kontaktiralo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Do vremena pisanja ove analize odgovor smo dobili od Ministarstva.

Poštovani,

Konvoj koji navodite nije ušao u Bosnu i Hercegovinu.

S poštovanjem,
Ured za odnose s javnošću MO BiH.

Destinacija vojnog konvoja snimljenog u Hrvatskoj, dakle, nije bila Bosna i Hercegovina, budući da on nije ušao u ovu zemlju.

Nakon što je objavljeno pomenuto objašnjenje Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, u kom je navedeno da je konvoj tu zemlju napustio na graničnom prelazu sa Srbijom, a ne sa Bosnom i Hercegovinom, pojedini portali ispravili su inicijalne članke u kojima su objavili netačnu tvrdnju. 

Tako se, recimo, u vrijeme pisanja ove analize u pomenutom članku portala Dnevni avaz, nakon načinjene ispravke, ne tvrdi da je konvoj bio na putu za BiH, već je u njega uvršteno obavještenje institucija Hrvatske. 

Neki su, pak, kao zaseban članak objavili i objašnjenje Ministarstva. Ipak, netačne tvrdnje još uvijek se navode u njihovim originalnim člancima. To je, recimo, slučaj s portalima Hayat, Bild, Novi, Bolja Bosna i drugim. 

Budući da zbog naknadnih izmjena i brisanja pojedinih članaka nismo u mogućnosti pouzdano tvrditi ko je prvi objavio tvrdnju da je konvoj bio “na putu za BiH”, svi portali koji su je objavili dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

29.4.2022: Portali Sarajevska Sehara, Bolja Bosna, Samo provjereno, Hayat, Kroz objektiv i Kakanj-x ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

4.5.2022: Portal Press ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

6.5.2022: Portal Novi ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 29. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me