Raskrinkavanje.ba

Žena portal: Privlačenje čitatelja/ki izmišljanjem izjava javnih ličnosti

Naslovi članaka na anonimnom Žena portalu često sadrže izmišljene izjave javnih ličnosti, koje trebaju izazvati emocionalnu reakciju čitatelja/ki i tako “izmamiti klik”.

Anonimni portali nerijetko primjenjuju različite manipulativne taktike u svrhu povećanja čitanosti svojih članaka.

U analizi koju možete pročitati ovdje, Raskrinkavanje je pisalo o manipulativnim sadržajima koji se svakodnevno objavljuju na Žena portalu. Osvrnuli smo se na senzacionalističke naslove koji za cilj imaju “šokirati” čitatelje/ke i izazvati strah i paniku, kao i na članke koji sadrže mizogine komentare i sramote žene zbog njihovog izgleda.

Anonimnost Žena portala

Žena portal na svojoj web stranici ne sadrži impressum. Dakle, podaci o vlasništvu i uredništvu portala, kao i autorstvu sadržaja koji se na njemu objavljuje, nisu dostupni, što dovodi u pitanje njegov kredibilitet. 

Druga manipulativna taktika koju koristi ovaj portal, kao i značajan broj drugih anonimnih portala, jeste objavljivanje nepostojećih izjava javnih ličnosti u naslovima članaka. Neki od naslova koji su objavljeni na Žena portalu u novembru 2021. glase:

“Ko će mi sad decu hraniti?!” UDOVICA MUAMERA ZUKORLIĆA SLOMLJENA, OČIJU PUNIH SUZA I BLEDOG LICA! Održala nikada potresniji GOVOR, svi PLAKALI! (14.11.2021.)

ŠOK za celu srpsku naciju…ŠEŠELJ SA GRAĐANIMA PODELIO TEŠKE VESTI “Sinoć me zvao Radovan Karadžić… “ (18.11.2021.)

“Šta ostane hrane, podeliću gladnim i siromašnim..” OVAKO LEPA BRENA SA PORODICOM PROSLAVLJA ARANĐELOVDAN Sin Viktor pokazao…(21.11.2021)

U članku u čijem se naslovu tvrdi da je predsjednik Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj podijelio teške vijesti “za cijelu srpsku naciju”, izostala je bilo kakva šokantna ili ekskluzivna informacija. Iako se u naslovu navodi da je Šešelj rekao da ga je bivši predsjednik Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić kontaktirao “sinoć”, u članku se tvrdi upravo suprotno  – da se nisu čuli tri dana:

On je u jako dobrim odnosima sa Radovanom Karadžićem, koji je nedavno prebačen iz Haga u Englesku, a kako je izjavio za Pink TV, sa njime se nije čuo 3 dana, i veruje da je u jako velikom problemu u tom zatvoru. Kako se napominje, tamo je jak albanski lobi među zatvorenicima, i veruje da mu je jako teško biti na mestu gde vam život visi o koncu. Porodica ga je posetila samo jednom, a pozivi su i više nego skupi, tako da on i njih ne zove baš puno.

Sličan naslov objavljen je 16.11.2021. godine na portalu Alo. Ipak, u ovom članku se navodi da je Šešelj za Happy televiziju izjavio da ga je Karadžić “sinoć zvao”, te da ga zove svaki drugi ili treći dan. 

U naslovu članka objavljenom 14. novembra navodi se da je Elma Elfić-Zukorlić, udovica preminulog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i lidera stranke Pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, rekla “ko će mi sada djecu hraniti”. Kako se navodi u ovom članku, kao i u izvještajima drugih medija (1, 2), Elfić-Zukorlić je na svom Instagram profilu objavila fotografije nastale prilikom stranačkog zajedanja nakon Zukorlićeve smrti, a u opisu objave podijelila je svoje emocije.

Ipak, u samom članku objavljenom na portalu Žena ne spominje se da se Elfić-Zukorlić zapitala ko će joj “hraniti djecu”. Google pretragom ključnih riječi nismo uspjeli potvrditi da je Elfić-Zukorlić ikada izjavila ono što joj se u naslovu ovog članka pripisuje.

U članku čiji naslov sadrži navodni citat pjevačice Lepe Brene o tome da hranu preostalu nakon slave dijeli siromašnima, također se ne spominje takva izjava. Nekoliko medija izvijestilo je o proslavi Aranđelovdana u kući Lepe Brene (1, 2, 3), međutim, izjava koja se nalazi u naslovu članka na Žena portalu izostala je iz naslova na drugim portalima.

Članak, kako se u uvodu prepunom gramatičkih i pravopisnih grešaka objašnjava, govori o vjerskim praznicima. U zadnjem pasusu se kratko spominje da je Lepa Brena na društvenim mrežama objavila obilježavanje Aranđelovdana u svom domu.

Danas j Aranđel dan, veliki i možda najveći svetac kod pravoslavaca i mnoge porodice su je uzele za svoju glavnu Slavu. Lepa Brena je tako uzela da slavi današnji dan, a kako bi to proteklo da nije sve objavila na društvenim mrežama. Najavljen je jako veliki broj gostiju, a sve su ih dočekali sa slavskom pogačom i sa žitom, koje se mora uzeti odmah na ulazu. Ikona krasi sredinu sobe, a njen sin Stefan se odmah pohvalio na svom Instagrm profilu kako dočekuje ovaj veliki dan za porodicu Živojinović.

Shodno činjenicama, analizirane članke objavljene na Žena portalu, u čijim naslovima stoje izmišljene izjave Elme Elfić-Zukorlić i Lepe Brene, ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

Naslov članka u kojem se navodi citat Vojislava Šešelja, koji se u tekstu ne spominje, ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

1.12.2021.

Nakon objave naše analize, Žena portal ispravio je netačne navode iz dva svoja članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 14.11.2021

Žena Portal: “Ko će mi sad decu hraniti?!” UDOVICA MUAMERA ZUKORLIĆA SLOMLJENA, OČIJU PUNIH SUZA I BLEDOG LICA! Održala nikada potresniji GOVOR, svi PLAKALI!

Sve je definitivno potresla vest kada je pre par dana preminuo muftija beogradski, gospodin Muamer Zokorlić. Podsećamo, za sve one koji nisu možda upu...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Klikbejt 18.11.2021

Žena Portal: ŠOK za celu srpsku naciju…ŠEŠELJ SA GRAĐANIMA PODELIO TEŠKE VESTI “Sinoć me zvao Radovan Karadžić… “

Vojislav Šešelj je ddefinitivno jedna od najdominantnijih figura u svetu politike u poslednjih 30 godina. Poznat po svojim “divljim” istupima u mediji...

  • Klikbejt
Klikbejt 21.11.2021

Žena Portal: “Šta ostane hrane, podeliću gladnim i siromašnim..” OVAKO LEPA BRENA SA PORODICOM PROSLAVLJA ARANĐELOVDAN Sin Viktor pokazao…

Mi se danas malo bavimo sa verskim praznicima, koje u periodu pred završetak stare i početak nove godine ima napretek. Tako da je u svakoj srspkoj kuć...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno