Žena portal: Privlačenje čitatelja/ki izmišljanjem izjava javnih ličnosti

Naslovi članaka na anonimnom Žena portalu često sadrže izmišljene izjave javnih ličnosti, koje trebaju izazvati emocionalnu reakciju čitatelja/ki i tako “izmamiti klik”.

Anonimni portali nerijetko primjenjuju različite manipulativne taktike u svrhu povećanja čitanosti svojih članaka.

U analizi koju možete pročitati ovdje, Raskrinkavanje je pisalo o manipulativnim sadržajima koji se svakodnevno objavljuju na Žena portalu. Osvrnuli smo se na senzacionalističke naslove koji za cilj imaju “šokirati” čitatelje/ke i izazvati strah i paniku, kao i na članke koji sadrže mizogine komentare i sramote žene zbog njihovog izgleda.

Anonimnost Žena portala

Žena portal na svojoj web stranici ne sadrži impressum. Dakle, podaci o vlasništvu i uredništvu portala, kao i autorstvu sadržaja koji se na njemu objavljuje, nisu dostupni, što dovodi u pitanje njegov kredibilitet. 

Druga manipulativna taktika koju koristi ovaj portal, kao i značajan broj drugih anonimnih portala, jeste objavljivanje nepostojećih izjava javnih ličnosti u naslovima članaka. Neki od naslova koji su objavljeni na Žena portalu u novembru 2021. glase:

“Ko će mi sad decu hraniti?!” UDOVICA MUAMERA ZUKORLIĆA SLOMLJENA, OČIJU PUNIH SUZA I BLEDOG LICA! Održala nikada potresniji GOVOR, svi PLAKALI! (14.11.2021.)

ŠOK za celu srpsku naciju…ŠEŠELJ SA GRAĐANIMA PODELIO TEŠKE VESTI “Sinoć me zvao Radovan Karadžić… “ (18.11.2021.)

“Šta ostane hrane, podeliću gladnim i siromašnim..” OVAKO LEPA BRENA SA PORODICOM PROSLAVLJA ARANĐELOVDAN Sin Viktor pokazao…(21.11.2021)

U članku u čijem se naslovu tvrdi da je predsjednik Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj podijelio teške vijesti “za cijelu srpsku naciju”, izostala je bilo kakva šokantna ili ekskluzivna informacija. Iako se u naslovu navodi da je Šešelj rekao da ga je bivši predsjednik Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić kontaktirao “sinoć”, u članku se tvrdi upravo suprotno  – da se nisu čuli tri dana:

On je u jako dobrim odnosima sa Radovanom Karadžićem, koji je nedavno prebačen iz Haga u Englesku, a kako je izjavio za Pink TV, sa njime se nije čuo 3 dana, i veruje da je u jako velikom problemu u tom zatvoru. Kako se napominje, tamo je jak albanski lobi među zatvorenicima, i veruje da mu je jako teško biti na mestu gde vam život visi o koncu. Porodica ga je posetila samo jednom, a pozivi su i više nego skupi, tako da on i njih ne zove baš puno.

Sličan naslov objavljen je 16.11.2021. godine na portalu Alo. Ipak, u ovom članku se navodi da je Šešelj za Happy televiziju izjavio da ga je Karadžić “sinoć zvao”, te da ga zove svaki drugi ili treći dan. 

U naslovu članka objavljenom 14. novembra navodi se da je Elma Elfić-Zukorlić, udovica preminulog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i lidera stranke Pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, rekla “ko će mi sada djecu hraniti”. Kako se navodi u ovom članku, kao i u izvještajima drugih medija (1, 2), Elfić-Zukorlić je na svom Instagram profilu objavila fotografije nastale prilikom stranačkog zajedanja nakon Zukorlićeve smrti, a u opisu objave podijelila je svoje emocije.

Ipak, u samom članku objavljenom na portalu Žena ne spominje se da se Elfić-Zukorlić zapitala ko će joj “hraniti djecu”. Google pretragom ključnih riječi nismo uspjeli potvrditi da je Elfić-Zukorlić ikada izjavila ono što joj se u naslovu ovog članka pripisuje.

U članku čiji naslov sadrži navodni citat pjevačice Lepe Brene o tome da hranu preostalu nakon slave dijeli siromašnima, također se ne spominje takva izjava. Nekoliko medija izvijestilo je o proslavi Aranđelovdana u kući Lepe Brene (1, 2, 3), međutim, izjava koja se nalazi u naslovu članka na Žena portalu izostala je iz naslova na drugim portalima.

Članak, kako se u uvodu prepunom gramatičkih i pravopisnih grešaka objašnjava, govori o vjerskim praznicima. U zadnjem pasusu se kratko spominje da je Lepa Brena na društvenim mrežama objavila obilježavanje Aranđelovdana u svom domu.

Danas j Aranđel dan, veliki i možda najveći svetac kod pravoslavaca i mnoge porodice su je uzele za svoju glavnu Slavu. Lepa Brena je tako uzela da slavi današnji dan, a kako bi to proteklo da nije sve objavila na društvenim mrežama. Najavljen je jako veliki broj gostiju, a sve su ih dočekali sa slavskom pogačom i sa žitom, koje se mora uzeti odmah na ulazu. Ikona krasi sredinu sobe, a njen sin Stefan se odmah pohvalio na svom Instagrm profilu kako dočekuje ovaj veliki dan za porodicu Živojinović.

Shodno činjenicama, analizirane članke objavljene na Žena portalu, u čijim naslovima stoje izmišljene izjave Elme Elfić-Zukorlić i Lepe Brene, ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

Naslov članka u kojem se navodi citat Vojislava Šešelja, koji se u tekstu ne spominje, ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

1.12.2021.

Nakon objave naše analize, Žena portal ispravio je netačne navode iz dva svoja članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 29. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me