“Zlatni voz” ne pripada Zelenskom niti je “rezervisan samo za njega”

U člancima o posjeti Volodimira Zelenskog Poljskoj pojedini portali ustvrdili su da je on tamo otputovao zlatnim “predsjedničkim vozom”, dok su neki tvrdili i da je riječ o “raju” rezervisanom samo za njega. Voz čije su fotografije portali objavili ipak ne pripada Zelenskom. Njime se može voziti svako ko plati definisanu cijenu.

Foto: Facebook stranica Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia

Na portalu Sputnik 6. aprila 2023. godine objavljen je članak o vozu kojim je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno putovao u Poljsku. Članak je opremljen naslovom koji glasi:

Zlatni voz Zelenskog: U Poljskoj objavljene fotografije dvorca na šinama

Članak se poziva na poljski medij Fakt i u njemu se opisuje unutrašnjost voza. U tekstu se, između ostalog, navodi:

Poljski list "Fakt" objavio je fotografije voza kojim putuje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
(...)
Predsednički voz ima sve: nekoliko spavaćih soba, salu za sastanke, hodnik, trpezariju i luksuzna kupatila. Kožne fotelje, mekane sofe, okrečeni zidovi, pozlaćeni mozaici - čini se da su se u ovom dvorcu na šinama ostvarile sve fantazije šefa ukrajinske države.

Iz članka se zaključuje da voz kojim je Zelenski putovao pripada njemu budući da se navodi da je u pitanju “predsjednički voz” i “zlatni voz Zelenskog”. Ovi navodi objavljeni su 6. aprila i u člancima portala Cafe, Srbija danas, Novosti, IN4S, Novine (.info) i B92

Portal Dnevni Puls dodatno je u članku od 6. aprila istakao tvrdnju da voz pripada Zelenskom, poredeći luksuz voza sa stanjem na ratištu u Ukrajini. 

Ovakav elitni voz običan narod može samo da sanja, a da ne govorimo o borcima koji svakodnevno ginu od ruske artiljerije u blatu i na hladnoći. 
(...)
Da ukrajinski lider ima ukusa za raskoš i luksuz u to nismo ni sumnjali, ali kako će reagovati borci na prvoj liniji kada vide sa kakvim bogatsvom se razmeće njihov vođa, to ne možemo predvideti. Jedno je sigurno, ovo prevozno sredstvo je pravi luksuzni raj rezerviran samo za Zelenskog.

U nekim je člancima Telegram objava sa kanala Sputnik Srbija od 6. aprila u kojoj su objavljene fotografije voza, a u nekima samo ove fotografije. U samoj se objavi ne navode tvrdnje iz kojih bi se moglo zaključiti da voz pripada Zelenskom. 

Fotografije “dvorca na šinama” kojim je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao u Poljsku

Šta su činjenice?

Volodimir Zelenski posjetio je Poljsku 5. aprila 2023. godine. U Varšavi se sastao sa poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom. Zelenski je Poljsku posjetio u pratnji supruge, a tokom posjete uručeno mu je visoko poljsko priznanje “Orden bijelog orla”

Pomenuti domaći mediji se u svojim člancima pozivaju na članak portala Fakt od 4. aprila 2023. godine. Ovaj članak objavljen je prije posjete Zelenskog i u njemu se tvrdi da će on u Poljsku putovati u luksuznom vozu ukrajinskih željeznica. Portal Fakt je u svom članku objavio iste fotografije unutrašnjosti voza, a u članku se ne navode izvori za navedene tvrdnje. U naslovu ovog članka takođe se navodi formulacija “luksuzni voz Zelenskog”. Ipak, u samom se članku navodi da vagone sa fotografije koriste i drugi političari/ke pri posjeti Ukrajini budući da je vazdušni prostor u Ukrajini zatvoren te se ne može putovati avionima. 

Portal Fakt je, dakle, navode o vozu kojim će Zelenski stići u Poljsku objavio prije njegovog putovanja. Ne postoji zvanična dostupna informacija o tome kojim je tačno vozom Zelenski doputovao u Ukrajinu. Na snimku koji je na YouTube kanalu The Sun objavljen 5.4.2023. vidi se da je Zelenski zaista u Poljsku stigao vozom, ali na osnovu ovog i drugih snimaka nije moguće pouzdano tvrditi o kom tačno vozu i sa kojim vagonima je riječ. 

Kontaktirali smo kabinet ukrajinskog predsjednika i Željeznice Ukrajine upitom o tome kako je tačno Zelenski doputovao u Poljsku. Do vremena pisanja ove analize odgovor smo dobili od kabineta predsjednika iz kojeg su nam rekli da ne mogu pružiti tražene informacije. Od Željeznica Ukrajine nismo dobili odgovor. 

U članku portala Fakt navodi se i da je vagon kojim je Zelenski navodno stigao u Poljsku jedan od deset sličnih u posjedu ukrajinskih željeznica. Kako se u članku ističe, ova kompanija ih je renovirala i na ovaj način opremila nekoliko godina prije početka ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, što je naišlo na brojne kritike. Ljudi su, navodi se, kritikovali ovu kompaniju zbog pretjeranog luksuza u navedenim vagonima. 

Navodima da voz kojim je Zelenski doputovao u Poljsku pripada njemu bavila se 8. aprila 2023. platforma za provjeru činjenica iz Ukrajine StopFake. Kako u svojoj analizi ističu, vagoni sa fotografija pripadaju ukrajinskim željeznicama i njima se mogu voziti oni koji plate predviđenu sumu novca. 

Fotografije unutrašnjosti voza koje su objavljene u domaćim medijima mogu se pronaći na stranici ukrajinskih željeznica. Rezervaciju vagona moguće je napraviti pozivom na brojeve telefona navedene na stranici. Fotografije objavljene u medijima na našem jeziku prikazuju različite “salon vagone” dostupne za putovanje.