Raskrinkavanje.ba

Zreli suncokreti ne “prate” sunce

Slike na kojima su suncokreti okrenuti suprotno od sunca objavljene su na društvenim mrežama i u nekim medijima uz netačne tvrdnje da ove biljke više ne “prate” sunce i implikacije da se to dešava jer se sunce “promijenilo”. Negdje se tvrdi i da su izmišljene sunčeve promjene opasne za ljude.

Foto: freepik, kwanchaichaiudom

 

Na Facebooku je 21. maja 2024. godine objavljena slika polja suncokreta koji su okrenuti suprotno od sunca. Sliku prati opis u kome se navodi da ove biljke “prate" kretanje sunca, ali da sada “poljoprivrednici širom svijeta” objavljuju fotografije na kojima se vidi suprotno. U objavi se sugeriše da je ova “promjena” povezana sa navodnom promjenom sunčeve svjetlosti.

Fire Shot Capture 292  Grow Families  Suncokreti Okreću Leđa Suncu. Suncokreti Su...  Face  Www.facebook.com

Slike i snimci suncokreta okrenutih od sunca i ranije su dijeljeni na našem govornom području uz tvrdnje ili insinuacije da je riječ o nečem što nije uobičajeno niti ranije viđeno. Takve tvrdnje i insinuacije pronašli smo na društvenim mrežama (arhivirano), ali i u medijima.

Portal Muralist je 10. avgusta 2023. godine objavio članak koji sadrži niz fotografija suncokreta okrenutih od sunca. U članku se navodi da je “konačno dat odgovor nauke” na pitanje zašto se suncokreti okreću prema suncu te se pominje istraživanje iz 2020. godine koje je “pokazalo da kretanje suncokreta za suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat”. U nastavku članka, naučnici se pozivaju da odgovore na pitanje “zašto se suncokreti danas okreću od Sunca?” U tekstu se takođe sugeriše da se radi o upozorenju jer nešto “nije normalno” sa sunčevim zračenjem.

Kada ova enigma dođe na red naučnici će sigurno dati neko razumno i prihvatljivo rješenje ovog fenomena. Dotle će to kao i sve drugo što se ne uklapa u njihove kalupe biti proglašeno teorijom zavjere!

A u ovom slučaju teorija zavjere mogla bi glasiti da se suncokreti okreću od Sunca zato jer nešto s njegovim zračenjem nije normalno i šteti ovim osjetljivim i senzibilnim biljkama!

Ako nas suncokreti na nešto upozoravaju onda je to da takvo Sunce može naštetiti i čovjeku!

Osim tvrdnji da su suncokreti prestali pratiti sunce, na društvenim mrežama aktuelne su objave u kojima se tvrdi da se suncokreti u oblačnim i kišnim danima okreću jedni drugima da bi “dijelili energiju”. Ovakve tvrdnje su u maju ove godine objavljene na Facebooku i Threadsu, a na Facebooku su se dijelile i u aprilu (1, 2).
Fire Shot Capture 300  Sonja Mileva  Da Li Znate ... Suncokreti Se Okreću Prema...  Faceb  Www.facebook.com

Riječ je o tvrdnjama koje su viralne već nekoliko godina, a najstarija objava koju smo našli je iz maja 2020. godine. Ove ili slične navode objavile su i neke web stranice (1, 2)

 

Šta su činjenice?

 

Slike i snimci suncokreta okrenutih suprotno od sunca dijelili su se sa sličnim tvrdnjama i implikacijama i van našeg govornog područja. Platforma Lead Stories o ovome je pisala u analizi objavljenoj 21. maja ove godine.

Mladi suncokreti “prate” kretanje Sunca pomjerajući cvijet od istoka prema zapadu i nazad. Ipak, kada sazriju, cvjetovi više ne “prate” Sunce i okreću se prema istoku. Ovakav obrazac kretanja pominje se u studiji objavljenoj 2016. godine, na koju se vjerojatno poziva portal Muralist iako godina koja se u članku navodi nije tačna. Studija o razlozima heliotropizma suncokreta (pojava kada rast ili kretanje biljke ili jednog njenog dijela prati kretanje sunca) objavljena je u časopisu Science 5. avgusta 2016. U njenom abstraktu se, između ostalog, navodi:  

Mlade biljke suncokreta prate sunce od istoka prema zapadu tokom dana, a zatim se tokom noći preorijentišu prema istoku u iščekivanju zore. Nasuprot tome, zrele biljke prestaju se kretati, a cvjetne glave okrenute su prema istoku.

Science.org je objavio i kratku videoanimaciju u kojoj je na jednostavan način objašnjeno zašto dolazi do promjena u kretanju suncokreta.

Zreli suncokreti više se ne kreću i okrenuti su prema istoku. Kretanje suncokreta uzrokuje neravnomjeran rast. Jedna strana stabljike izduži se tokom dana, a druga tokom noći. Taj rast pokreću geni koji reaguju na svjetlost i cirkadijalni ritam biljke. Ovakvo ponašanje orijentisano na sunce daje prednosti suncokretima. Biljke koje su pratile sunce dok su bile mlade imaju više biomase, a odrasle biljke okrenute prema istoku su toplije. Ova dodatna toplina čini ih boljim u privlačenju oprašivača.

Fire Shot Capture 306  Why Sunflowers Follow the Sun  You Tube  Www.youtube.com

Foto: Screenshot/YouTube

Cirkadijalni ritam ili dnevni biološki ritam podrazumijeva fiziološke i psihološke promjene te promjene u ponašanju koje prate dvadesetčetverosatni ciklus i u skladu su sa smjenjivanjem dana i noći. Cirkadijalni ritam imaju ljudi i životinje, ali i biljke i mikrobi.

Prije nego što je studija objavljena u časopisu Science, na stranici kalifornijskog univerziteta Davis (UC Davis) objavljen je članak u kome autori/ce studije govore o nalazima. Stacey Harmer, profesorica biljne biologije na ovom univerzitetu i jedna od autorica istraživanja, objašnjavajući uzroke ovakvog kretanja suncokreta, rekla je sljedeće:

Harmer je rekla da izgleda da postoje dva mehanizma rasta stabljike suncokreta. Prvi postavlja osnovnu stopu rasta biljke na temelju dostupnog svjetla. Drugi, kontrolisan cirkadijalnim satom i pod utjecajem smjera svjetlosti, uzrokuje da stabljika više raste s jedne strane nego s druge te se stoga tokom dana okreće od istoka prema zapadu.

Kad suncokret sazrije i procvjeta, ukupni rast se usporava, a biljke se prestaju kretati tokom dana i okrenute su prema istoku. Čini se da je to zato što, kako se ukupni rast usporava, cirkadijalni sat osigurava da biljka jače reaguje na svjetlost rano ujutro nego poslijepodne ili navečer, tako da se postupno prestaje okretati prema zapadu tokom dana.

Lead Stories kontaktirao je Toma Mullera, vlasnika Muller Ag, farme suncokreta u Kaliforniji, koji je takođe rekao da zreli suncokreti prestaju “pratiti” sunce.

Suncokret kreće od istoka prema zapadu i nazad, ali kada postane veliki, ostat će u jednom položaju i obično ne uspravno jer bi tako sunce spržilo sve sjemenke.

Osim što se činjenica da suncokreti ne prate kretanje sunca predstavlja u analiziranim objavama i člancima kao nešto neuobičajeno i nešto što ranije nije zabilježeno, u nekima od njih ova se pojava povezuje sa navodnim promjenama sunčeve svjetlosti, a ponegdje se čak implicira da je “promijenjeno” sunce štetno za biljke i vjerovatno za čovjeka. Ove tvrdnje su na tragu već neko vrijeme prisutnih “zavjeroloških” narativa o promjenama sunca. Pretjerano izlaganje sunčevom zračenju jeste štetno, no to nije nešto novo. Danas sunce nije jače, ali ozonski omotač jeste tanji, što znači da kroz njega prolazi više UV zraka.

 

Da li se suncokreti okreću jedni prema drugima kad je oblačno?

 

Tvrdnjama da se suncokreti okreću jedni prema drugima u oblačnim i kišnim danima da bi “dijelili energiju” već su se bavile regionalne i strane platforme za provjeru činjenica USA Today, Istinomer i crnogorsko Raskrinkavanje. Stacey Harmer rekla je za USA Today da nije moguće da se suncokreti ponašaju ovako.

Harmer je rekla da su mladi suncokreti – oni koji još nisu procvjetali – poznati po tome što se naginju od istoka prema zapadu tokom svakog dana, prateći kretanje sunca (tendencija nazvana heliotropizam, koju imaju mnoge biljke).

Nakon nekoliko dana, oni nauče predvidjeti ovo kretanje i savijaju se od zapada prema istoku tokom noći kako bi ujutro, kad izađe sunce, mogli apsorbovati maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti. To je zato što imaju “unutrašnji sat” koji se naziva cirkadijalni ritam, sličan cirkadijalnom ritmu koji reguliše spavanje i budnost kod ljudi.

“Oni predviđaju položaj i vrijeme izlaska sunca”, rekla je Harmer.

Stavljajući suncokrete ispod izvora svjetla koji se ne pomjeraju, Harmer i njen tim otkrili su da ovaj obrazac traje oko 48 sati. Osim ako nije oblačno nekoliko dana zaredom, suncokreti će nastaviti normalno kretanje.

U slučaju dugotrajnog oblačnog vremena, suncokreti će na kraju “zaboraviti” naučene ritmove, kaže Harmer. Međutim, neće rasti okrenuti jedni prema drugima. Umjesto toga, rastu pravo prema gore, suprotno sili gravitacije.

Harmer je rekla i da su zreli cvjetovi okrenuti prema istoku i uopšte se ne savijaju.

“U trenutku kada je cvjetna glava spremna za otvaranje, stabljika se prestala izduživati, a to znači da se biljka više ne može savijati, jer ne raste. Dakle, ne postoji način da cvijet promijeni položaj i bude okrenut prema drugom cvijetu kad je otvoren”, rekla je.

Shodno navedenom, tvrdnje i implikacije da su se suncokreti prestali okretati prema suncu, odnosno da se okreću u suprotnom smjeru, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Implikacije da je ova promjena u “ponašanju” povezana sa promjenom sunca dobijaju ocjenu teorija zavjere.

Budući da je teško utvrditi izvor, tvrdnja da se suncokreti okreću jedni prema drugima u oblačnim i kišnim danima kad nema sunca, da bi tako “dijelili energiju”, dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 13.05.2020

LinkedIn profili: DA LI ZNATE ... 'Suncokreti 🌻se okreću prema položaju sunca

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.06.2020

Blog Dnevnik: Suncokret je biljka koja je dobila ime po tome što se okreće prema Suncu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.05.2020

Suncokreti: "DA LI ZNATE ... Suncokreti se okreću prema položaju sunca.

 • Prenošenje lažnih vijesti