Raskrinkavanje.ba

Radio Bambi → 22 godine od kada je okončan rat! (Foto/Video)

21.11.2017
Tekst članka

Danas se navršava tačno 22 godine od kada je u američkoj bazi ‘Rajt Peterson’ u Dejtonu, parafiran ‘Opšti okvirni sporazum za mir u BiH’ i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Okvirnim mirovnim sporazumom koji su, pre tačno 22 godine potpisali tadašnji predsednici tzv. Republike BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i u ime Republike Srpske, predsednik Srbije Slobodan Milošević, zvanično je okončan rat u BiH.

21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali sporazum tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu. Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavnje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun. Jugoslovenski parlament je 13. novembra 2002. ratifikovao Dejtonski sporazum, čime je SR Jugoslavija jasno poručila susedima da nema teritorijalnih pretenzija prema BiH i da se u potpunosti pridržava odredbi iz Dejtona.

Niko od tri potpisnika sporazuma više nije među živima, kao ni bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk.

Predsednik Srpske Milorad Dodik je u autorskom tekstu za ‘Glas Srpske’ poručio da je Republika Srpska država koja postoji od 9. januara 1992. godine. Dodaje da je ona svojom državnošću, koja se u skladu sa međunarodnim pravom sastoji od teritorije, efektivne vlasti i naroda, učestvovala u mirovnim pregovorima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Svoju državnu samostalnost je unela u završne mirovne pregovore u Dejtonu, naglašava u kolumni predsednik Dodik.

U video prilogu možete pogledati intervju Slobodna Miloševića koji je dao za ‘RTS’ 28.12.1995g., a u kome govori o Dejtonskom sporazumu.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi