Raskrinkavanje.ba

Radio Bambi → 24 godine od kraja rata u BiH!

21.11.2019
Tekst članka

24 godine je prošlo od kada je u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Mučni pregovori trajali su od 1. do 21. novembra 1995. godine. Okvirnim mirovnim sporazumom koji su pre tačno 24 godine potpisali tadašnji predsednici tzv. Republike BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i u ime Republike Srpske, predsednik Srbije Slobodan Milošević, zvanično je okončan rat u BiH.

21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali sporazum tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu. Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark. Nijedan od tri potpisnika sporazuma više nije među živima, kao ni bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk i bivši američki državni sekretar u administraciji Bila Klintona, Voren Kristofer.

Željka Cvijanović: Dejton je formula za opstanak BiH!


Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine.

Ona je naglasila da BiH može opstati samo kao decentralizovana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima.

Nažalost, istakla je Cvijanovićeva, putem intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživela brojne devijacije, a zemlja je uvedena u stanje nekog eksperimenta.

-“Kada vam kuću, umesto njenih ukućana, uređuju oni koji u njoj ne stanuju, onda dobijete ovo što danas imamo u BiH. Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH, a to znači da želimo da zadržimo naša ustavom propisana prava i nadležnosti, ne želimo da ih se odričemo zbog nekih imaginacija o BiH kakva ne može da postoji”, – pojasnila je predsednica Srpske.

S druge strane, istakla je Cvijanovićeva, postoje i oni koji nastoje pokazati da je Dejton prevaziđen ili nefunkcionalan da bi se zemlja centralizovala.

-“Mi u Republici Srpskoj mislimo da decentralizacija nije prepreka ni funkcionalnosti niti uspešnosti, ali nasilna centralizacija jeste, i to ne samo prepreka za uspeh, već i formula za krah. Zato je važno očuvati dejtonski koncept”, – zaključila je Cvijanovićeva u izjavi Srni povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članak indeksiran 11.12.2021. Zadnji put osvježen 11.12.2021.

Ocijenjeno u analizi