Raskrinkavanje.ba

Radio Bambi → 25 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma!

21.11.2020
Tekst članka

Danas je tačno 25 godina od okončanja rata na prostoru BiH. 25 godina je prošlo od kada je u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak BiH. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Mučni, neizvesni i teški pregovori trajali su od 1. do 21. novembra 1995. godine. Okvirni mirovni sporazum su pre tačno 25 godina potpisali u ime Republike Srpske, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević. u ime Hrvata tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i u ime Bošnjaka njihov tadašnji lider Alija Izetbegović.

21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali sporazum tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu. Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Nijedan od tri potpisnika sporazuma više nije među živima, kao ni bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk i bivši američki državni sekretar u administraciji Bila Klintona, Voren Kristofer.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi