Raskrinkavanje.ba

Novi → 9 ZLATNIH PRAVILA ČUVENE TRAVARKE IZ SIBIRA: Dajte ovo djetetu i ne bojte se bolesti!

19.08.2019
Tekst članka

Lidija Nestorovna Surina je biolog, fitoterapeut i travar već 40 godina, sa napisanih nekoliko knjiga o ljekovitom svojstvu lokalnih biljaka. Njeni savjeti su popularni širom svijeta a donosimo vam najbitnijih 9.

"Danas se više razboljevamo, jer jedemo mnogo uvozne hrane. 65% mesa je uvozno, uvozimo i jedemo mnogo banana i pomorandži. Dobro je kada jedemo uvoznu hranu, ali samo 10 posto od ukupno unesene hrane u naš organizam. Kada jedete mnogo hrane koja nije sa našeg podneblja, onda nećete moći da se prilagodite uslovima mjesta u kom živite. To je osnovni zakon prirode."

uvoz-izvoz

"Hrana treba da bude lijek, a lijek treba da bude hrana."

caj

"Jednom sam uzela ivan-čaj koji se proizvodi u fabrikama u Salehardu, Urengoju, Nadimu i Tjumenu kako bih proverila nivo vitamina u njima. Pokazalo se da ivan - čaj ima 6 puta više vitamina C nego limun.

Ispostavilo se da ivan - čaj koji raste u Salehardu ima 20 puta više Vitamina C. Sadržaj vitamina A i karotena je 10 puta veći u Salehardu nego u Tjumenu. Sve što raste dalje na sjeveru bogatije je vitaminima, više od onih čajeva koji rastu na jugu. Pa kako onda ljudi sa sjevera mogu da jedu južno voće i povrće? Da li me razumijete? Od te hrane možete samo da se razbolite! 

Sam Ivan Grozni je još 1580. godine rekao: "Ako želite da osvojite zemlju, dovedite im tuđe proizvode!" E to mi danas sebi radimo!"

narandza-shutter

"Mnoga hrana koju svakodnevo jedemo je smeće. Ovde mislim da gazirana pića, žvake i td. U njima je glavni sastojak aspartam (vještački zaslađivač) koji je 200 puta slađi od šećera. Što više piješ taj sok, više ti se pije i više ti se kupuje. A zemlja koja je proizvela ovo smeće samo se bogati.

Komplikacije koje donosi aspartam: smanjuje inteligenciju, uzrokuje glavobolju, mučninu, depresiju, bol u stomaku, mutan vid, uzbuđenje, nestabilan hod, oštećenje zglobova, gojaznost i td.

Zapitajte se šta dajete svom djetetu kada mu dozvolite da popije čašu gaziranog soka!"

gazirana

"Bijeli hljeb je prazan hljeb. Kada se u stara vremena jeo beli hleb? Samo za praznike. Ostalo vrijeme se jeo hljeb od cijelog zrna. Moja preporuka da se djeci u vrtiću mjesec dana daje kaša od zobi (ovas) i mlijeka, sa čim ćemo im pročistiti pluća.  Drugi mjesec da im se daje zob kuhana na vodi, sa čim ćemo im očistiti jetru. A zatim još tri nedelje produžiti davanje zobi!"

hljeb
"Otac mi je kao djetetu davao piće kojim me je liječio od alergije: tri nedelje sam svaki dan pila pola čaše mlijeka u kojoj je bilo ukapano 3 kapi joda. Sam Napoleon je vojnicima davao jod znajući da nedostatak istog razvija demenciju."

mlijeko1
"Šta mačke i psi jedu u proleće? Pirevinu. Neki je jedu pa poslije povraćaju, što znači da se čiste od toksina. Pirevina je najvažnija ljekovita biljka. Ona sadrži silicijum, a silicijum zadržava kalcijum, što znači zaštita od artritisa, artroze, gastritisa i td.

Uzmite gomilu mlade pirevine i kuhajte 10 minuta. Prospite tu vodu pa pirevinu kuhajte u supi. To je pravi lijek za starce.
Kalcijum u tabletama ne može da pomogne starim ljudima."

bokvica

"Oni koji imaju čir moraju da jedu 1 list bokvice svaki dan."

bijeliluk

"Sintetički vitamini nisu ništa bolji od droga. Svaki dan konzumirajte glog, neven, kamilicu i bijeli luk. To će vam više pomoći nego bilo koji sintetički vitamin."

Novi.ba/ BalkansPress/ Foto: Profimedia

Članak indeksiran 27.02.2023. Zadnji put osvježen 27.02.2023.

Ocijenjeno u analizi