ABDULAH SIDRAN TVRDI: “Osoba koja se ubila u Haagu nije Slobodan Praljak, pravog Praljka ubili su 1992. četnici u Mostaru!”

Izvor/medij: Slavenski jutarnji
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Vijest koja to nije

“Osoba koja se u haškoj sudnici otrovala nije Slobodan Praljak, general, redatelj, inženjer”, rekao je kasno sinoć u emisiji “Na rubu znanosti“ Hrvatske televizije, akademik Abdulah Sidran, sarajevski književnik, dugogodišnji prijatelj Slobodana Praljka

Ako iko poznaje pravog Slobodana  Praljka, onda sam to ja.  Pravi, originalni,  Praljak   režirao je filmove po mojim scenarijima, družili smo se… To  nije osoba koje se jučer ubila nakon izricanja presude za ratne zločne na Sudu u Haagu”, kazao je Sidran.

 

 

Sarajevski pisac je šokirao i voditelja i gledateljstvo nakon što je rekao da je, po njegovim saznanjima, “pravi Slobodan Praljak, moj prijatelj i suradnik, poginuo u ljeto 1992. godine od četničkog snajpera dok je postavljao daske kojima je oblagao mostarski Stari Most kako ga srpski agresori ne bi srušili“.

 

Voditelj emiisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak podsjetio je Sidrana da je Ratko Mladić, prošle sedmice osuđeni ratni zločinac, u svojim dnevnicima pisao kako je sa Slobodanom Praljkom uspješno surađivao  “Zbog čega bi onda Slobodana Praljka ubila vojska kojom je zapovijedao Mladić?” upitao je voditelj, ali  Sidran  se nije dao zbuniti:

 

Ko zna sa kojim se i kakvim Praljkom sastajao Mladić? Možda baš sa onom budalom što se otrovala u sudnici! U to vrijeme pravi Slobodan Praljak se sastajao sa još jednim mojim prijateljem, također režiserom, Emirom Kusturicom. Oni su se dogovarali da zajedno, nakon što deblokiraju Mostar, krenu u deblokadu Sarajeva. No, spriječila ih je smrt Emira Kusturice, koji je, kao što sam već ranije dokazao, poginuo od četničkog snajpera na Trebeviću.

 

Voditelja je zanimalo kako on kao pisac objašnjava te čudne fenomene, na šta je Sidran odgovorio: “Kako? Nikako! Bio je prije rata neki kreten koji se gdje je god stigao predstavljao i oglašavao kao Abdulah Sidran. Podržavao je zločinca Slobodana Miloševića, družio se sa Radovanom Karadžićem, osnivao stranku sa Mloradom Dodikom, Draganom Kalinićem. Srećom, pripadnici Armije BH su tog Sidrana pogodili snajperskim metkom u ratu, pa od tada nemam problema sa njim”, kazao je za HRT najveći bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran.

Slobodna Bosna

Članak indeksiran 07. 12. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me