Raskrinkavanje.ba

Recepti i Zdravlje → AKO VIDITE DIJETE KAKO SJEDI NA ULICI U SRED NOĆI, NE IZLAZITE IZ AUTA!

27.01.2019
Tekst članka

Kriminalci će smislite razne načine da dođu do svog plena. 33-ogodišnja medicinska sestra je, vraćajući se oko pola 2 ujutru, videla na ulici dete kako sedi. Nije mogla dobro da vidi pošto je noć, ali reč je o lutki… Pogledajte i podijelite video s prijateljima:

Udruženi zločinački poduhvat (en. Joint Criminal Enterprise) je vrsta akcesorne krivične odgovornosti utemeljena na sudjelovanju u “zajednickom planu”. U zemljama bivse Jugoslavije UZP je postao poznat zbog njegove upotrebe na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji tu doktrinu koristi u optužbama političkih i vojnih elita za masovne ratne zločine počinjene tokom jugoslovenskih ratova 1991-1999.

Ova doktrina smatra članove grupe individualno odgovornima za zločine koji su pocinjeni sukladno zajednickom planu, bez obzira jesu li pocinjeni od strane clana grupe ili ne. Clan grupe krivicno je odgovoran za zlocine počinjene od strane drugih lica u okviru zajedničkog plana ili svrhe.
Na primer, ako troje ljudi izvrši pljačku banke, tokom koje jedan od pljačkaša ubije čuvara, svaki od clanova grupe moze odgovarati za ubojstvo pod uvjetom da je ono bilo dio zajednickog plana ili u barem predvidljivo.
Zajednički zločinački poduhvat nije sličan pravnoj doktrini komandne odgovornosti. Za razliku od komandne odgovornosti, za postojanje zlocinackog pothvata nije potrebno dokazati hijerarhijski odnos, znanje nadredjenog niti propust u poduzimanju mjera za sprecavanje zlocina. Zajednicki zlocinacki pothvat najslicniji je americkoj doktrini “conspiracy”.
Izvor: Magazin.ba

Članak indeksiran 27.05.2019. Zadnji put osvježen 27.05.2019.

Ocijenjeno u analizi