Lažno upozorenje o lažnim lutkama

Godinama internetom kruži upozorenje o lažnoj lutki na cesti koju kradljivci automobila navodno koriste kao trik pri krađi. Iz FUP-a i MUP-a KS su nam rekli kako nisu upoznati sa opisanim slučajevima, niti su isti ikada zabilježeni. Cijela vijest zapravo je potekla iz SAD-a, međutim istraga je nakon prijave navodog pokušaja krađe ustanovila da je u pitanju bila dječija igra. Taj dio priče, već 3 godine ne možemo pronaći na desetinama portala koji i dalje prenose “upozorenje policije”, ne navodeći pritom koje policije.

Ocijenjeni članci
LikeMag Lažna vijest; Novi Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Novi Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Hayat Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Haber Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Demantirano; Fresh press Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Ekskluziva Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Ispravljeno; Espreso.rs Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Ispravljeno; Haber Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Espreso.rs Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Ispravljeno; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Svježe vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Kroner stranica 24 Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Fazon Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Aktuelno 24h Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Uživo 24h Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Furka Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Novi Život Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Magazin.ba Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Svakodnevnica Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Ekskluzivno.me Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Savjeti za deset Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Nasevesti24 Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Online recepti Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Recepti i Zdravlje Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Saznaj više Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Skandal Stars Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Najljepsi Citati Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Internet Novine Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Trudnice i mame 1 Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama; Špijun Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama;

Na portalu “Novi” 17. maja objavljen je članak sa uznemirujućim upozorenjem u naslovu, koji je napisan velikim slovima:

POLICIJA UPOZORAVA: Ako vidite dijete kako sjedi na ulici usred noći NE IZLAZITE IZ AUTA, niste ni svjesni šta slijedi

Dalje se u članku opisuje navodni događaj koji je doživjela neimenovana “medicinska sestra”. Mjesto, kao i vrijeme radnje, također nepoznati.

Medicinska sestra je vraćajući se sa posla oko pola 2 ujutro vidjela na ulici dijete kako sjedi. Budući da nije mogla da dobro vidi pošto je bila noć, radilo se o običnoj lutki.
Odmah je zaustavila auto kako bi pogledala dijete. Na svu sreću, odlučila je da ostane u autu. U tom momentu, pojavili su se razbojnici koji su se krili iza drveta. Ponijeli su motke, pomoću kojih su htjeli da provale i ukradu joj automobil, ali je on bio automatski zaključan.
Žena je dodala gas, prešla preko lutke i istog momenta pozvala policiju. Upravo bi ovako trebalo da se ponašate u ovoj situaciji.
Ovo vam savjetuje i policija.

Nije navedeno ni koja to policija tačno savjetuje da bi “ovako trebalo da se ponašate”. Tek kasnije, navodi se da su u SAD-u “mnogi tako ostali bez svojih automobila”.

Ukoliko vam se desi bilo šta slično, nemojte odmah istrčavati iz auta, možda je riječ o prevari. U SAD-u su mnogi tako ostali bez svojih automobila.

Redakcija “Raskrinkavanja” poslala je upite Federalnoj upravi policije, MUP-u Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, te MUP-u Republike Srpske, sa pitanjem da li su upoznati sa opisanim slučajem. Odgovore smo dobili od MUP-a KS te od FUP-a, a koje prenosimo u cjelosti:

FUP:
"Poštovani,
U vezi Vašeg upita koji ste nam putem e-mila dostavili 23.5.2019. godine, obavještavamo Vas da Federalna uprava policije nema saznanja niti može potvrditi vjerodostojnost upozorenja na koji se vi pozivate.
S poštovanjem"

MUP KS:
"Poštovani,
u vezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nisu upoznati da je na području Kantona Sarajevo bilo događaja opisanih kao u  pomenutom članku.
Srdačan pozdrav"

Isti dan, članak su prenijeli portali “Haber”, “Zanimljivost”, “Svježe vijesti”, ”Kroner stranica”,  te portal “Hayat” televizije. Međutim, ovo nije prvi put da “Novi” objavljuje istu vijest, niti je “Novi” zapravo izvor. Nije ni jedini koji je članak više puta objavio. Ovaj članak “luta” portalima godinama, bez navođenja mjesta i tačnog vremena događaja, imena “medicinske sestre”, niti bilo kakvih detalja, a njegovo putovanje kroz samo dio portala izgleda ovako:

 • 26.09.2017
  “Likemag”
 • 27.09. 2017
  “Haber”
 • 29.09.2017
  “Magazin”
 • 10.11.2017
  “Freshpress”,
 • 20.08.2018
  “Espreso”
 • 26.09.2018
  “Espreso”
 • 27.9.2018
  “Alo”
 • 28.9.2018
  “Ekskluziva”, “Spijun”
 • 27.1.2019
  “Receptiizdravlje”, “Trudniceimame”
 • 21.3.2019
  “Fazon”
 • 17.5.2019
  “Novi”, “Hayat”, “Haber”, “Zanimljivost”, “Svježe vijesti”,”Kroner stranica”.
 • 20.5.2019
  “Saznajjnajvise”, “Skandalstars”

Kako je nastao ovaj članak?

Pretragom fotografije lutke iz članka portala “Likemag”, ustanovili smo da ista vijest luta internetom na engleskom jeziku od januara 2017.

U samoj priči, kako na regionalnim tako i stranim portalima, zapravo nedostaje dio informacija koji je ključan za razumijevanje svega što se desilo. 33-godišnjakinja zaista postoji. Iako to niko od regionalnih portala nije pomenuo, opisani slučaj koji je prijavljen se desio u državi North Carolina, SAD, 22. januara 2017. Tri dana kasnije, na zvaničnoj web stranici lokalne policijske stanice, objavljeno je saopštenje povodom događaja koji je prijavljen.

Međutim, nakon što je istraga završena, utvrđeno je kako nije bio u pitanju pokušaj krađe kako je to prijavljeno, o čemu su pisali mnogi, a o čemu je i policija koja je objavila prvobitno saopštenje - objavila nastavak.

Kada su policajci istražili područje, zaplijenili su lutku, koja je izgrađena od plastične glave i dječje odjeće. U četvrtak, šerifovo odeljenje je saopštilo da su locirali tri maloljetnika - u dobi od 10, 14 i 17 godina - koji su odgovorni za postavljanje lutke.
Barem je jedan od njih priznao istražiteljima da je lutka trebala biti “podvala”.
"Maloljetnici su objasnili da su postavili lutku u nadi da će je neko pregaziti i pomisliti da su pregazili stvarnu osobu".

U pitanju je, dakle, bila dječija igra. Regionalni portali su izostavili vrijeme i mjesto radnje, ime glavnog aktera, ali i najbitnije - nastavak priče koji je dao objašnjenje šta se zapravo desilo. Iako su sve informacije o ovom slučaju javne i dostupne još od januara 2017 - to nije spriječilo portale da prenose lažnu vijest o navodnom pokušaju krađe automobila.

Obzirom da smo najstariji članak pronašli na portalu “Likemag”, on će u ovoj analizi dobiti ocjenu lažna vijest. Svih ostalih 29 članaka ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Zbog toga što su izostavili nastavak priče, odnosno dio koji je bitan za razumijevanje cijele situacije, sve članke ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

Napomena 28.05.2019.

Naknadno je na naš upit odgovorila redakcija portala "Haber". Na ovom portalu je objavljen novi članak sa tačnim informacijama,  zbog čega inicijalni članak ocjenjujemo i kao demantirano. 

Napomena

22.01.2021: Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

28.05.2021: Portal Ekskluziva objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me