AL KAIDA STVORENA DA UNIŠTI SRBE I RUSE! Novi izveštaj potvrdio da su prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične!

Izvor/medij: Pravda
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Švicarska obavještajna služba za Raskrikavanje.rs: “Ograđujemo se od pisanja Večernjih novosti”

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata. SAD su, u tu svrhu, koristile iste one milicije, odnosno, paravojne snage, uz pomoć kojih su prethodno u Avganistanu, ratovale sa Sovjetskim Savezom, a koje će kasnije poneti ime islamističke terorističke grupe Al Kaida.

Na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država.

Ovo se, između ostalog, iznosi u materijalu Švajcarske federalne obaveštajne službe, koji je upravo dospeo na svetlo dana. Navodi se da su politička i medijska propaganda, kao okvir za plansko rasparčavanje Jugoslavije, u međuvremenu, dobro istražene. Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

“Svakako, razlika je i u tome što su posledice ovog rata na Balkanu po Evropu bile naročito velike i značajne”, kaže doajen nemačke spoljne politike Vili Vimer, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

“Iz današnje vizure gotovo je trivijalan zaključak da je većina zapadnih medija u toku tog rata podržavala NATO, ali je tada opšte mesto bila konstatacija da su "mediji zatajili". Odlučujuće medijske strukture, kao i njihove strategije i veze sa inostranim faktorima, još nisu bile opštepoznate”.

U materijalu na koji Vimer ukazuje, navodi se spisak propagandnih primera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su tako duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

"Srpski logor smrti Trnopolje" (1992. godine), jedan je od najpoznatijih primera. Uz ovaj logor u Bosni, Švajcarci navode i "Markale" u Sarajevu (1991-1995) i "Genocid u Srebrenici"(1995), kao "najtužniji vrhunac rata u Bosni".

Logor u Trnopolju

Šef jedne američke propagandne agenture, koja je aktivno širila lažne informacije o navodnom logoru smrti u Trnopolju, mnogo godina kasnije, u jednom intervjuu, ovako je to prokomentarisao: "Mi smo profesionalci. Imali smo angažman i postupili smo po dogovoru, obavili smo posao. Nismo plaćeni da budemo moralni."

Što se "Markala" tiče, Švajcarska obaveštajna služba, koja potpisuje ovaj izveštaj, podseća da su "u ovom kao, i nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN zaključili da je masakr najverovatnije sproveden od strane bosanskih vojnih snaga i to prema sopstvenom stanovništvu". Švajcarci, dalje, ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napad pod lažnom zastavom".

Vili Vimer

Vimer podseća da je dve decenije kasnije, masakr sa "Markala" ponovljen gasnim napadom u sirijskom ratu, koji je insceniran zarad ciljeva moćnika.

Što se Srebrenice tiče, čak se i Filip Korvin, najviši civilni predstavnik UN u Bosni tokom rata, kasnije usprotivio zvaničnoj verziji događaja. Američki politikolog Edvard Herman i bivši oficir CIA, Robert Ber, koji je u to vreme "držao" jugoslovensku teritoriju, govorili su o Srebrenici kao o prevari, podseća Vimer.

Švajcarski portal prenosi obaveštajne podatke

Objavljena dokumentacija

U izveštaju švajcarskih obaveštajaca, taksativno se navodi dosadašnja objavljena dokumentacija o ključnim, kako se ističe, "medijskim manevrima" koji su služili za opravdavanje kvalifikacija, serviranih iz inostranstva. Motiv je, kako se ističe, promena situacije na terenu bivše Jugoslavije, u pravcu koji odgovara pre svega Sjedinjenim Državama.

 

 

 

Pročitajte OVDEkakve poruke stižu Crnoj Gori povodom Predloga zakona o veroispovesti.

Izvor: Večernje novosti

Članak indeksiran 30. 12. 2019 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me