Raskrinkavanje.ba

Švicarska obavještajna služba za Raskrikavanje.rs: “Ograđujemo se od pisanja Večernjih novosti”

Večernje novosti su u dva članka objavile tvrdnje koje su izvorno objavljene na anonimnom portalu, a koje govore o “izrežiranim masakrima na sarajevskoj pijaci Markale”, o “Srebrenici kao o prevari” i o logoru Trnopolje kao “farsi međunarodne zajednice”. Iako su takve tvrdnje objavljene na anonimnom portalu, Večernje novosti su ih ipak predstavile kao “izvještaj švajcarske obavešajne službe” koji „pobija istinu”.

Naš partnerski portal za provjeru činjenica, Raskrikavanje iz Srbije, 24.12. objavio je analizu tekstova objavljenih u Večernjim novostima. U analizi Raskrikavanja se navodi:

Teorija da su napade na civile na pijaci Markale 1994. i 1995. u Sarajevu izveli Bošnjaci ima svoje sledbenike već 25 godina. Upravo tu teoriju poslednja dva dana Večernje novosti dokazuju navodnim procurilim dokumentom švajcarske obaveštajne službe.

Večernje novosti su 23. decembra objavile članak o navodnom materijalu “Švajcarske federalne obaveštajne službe” koji, prema tvrdnjama ovog lista, osporava “zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji”:

Al Kaida je stvorena da uništi Ruse i Srbe, prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične: Novi izveštaj švajcarskih obaveštajaca o devedesetim
RAT u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata. SAD su, u tu svrhu, koristile iste one milicije, odnosno, paravojne snage, uz pomoć kojih su prethodno u Avganistanu, ratovale sa Sovjetskim Savezom, a koje će kasnije poneti ime islamističke terorističke grupe Al Kaida. Na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država. Ovo se, između ostalog, iznosi u materijalu Švajcarske federalne obaveštajne službe, koji je upravo dospeo na svetlo dana. Navodi se da su politička i medijska propaganda, kao okvir za plansko rasparčavanje Jugoslavije, u međuvremenu, dobro istražene.
(...) U materijalu na koji Vimer ukazuje, navodi se spisak propagandnih primera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su tako duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba. "Srpski logor smrti Trnopolje" (1992. godine), jedan je od najpoznatijih primera.
(...) Što se Srebrenice tiče, čak se i Filip Korvin, najviši civilni predstavnik UN u Bosni tokom rata, kasnije usprotivio zvaničnoj verziji događaja. Američki politikolog Edvard Herman i bivši oficir CIA, Robert Ber, koji je u to vreme "držao" jugoslovensku teritoriju, govorili su o Srebrenici kao o prevari, podseća Vimer.

Ovaj članak su prenijeli portali poput Radio televizije Vojvodine, Nezavisnih novina, Dnevnog Avaza, B92, Kurira, Informera i drugih. 

Drugi članak, objavljen 24. decembra pod naslovom “Probija se istina o Markalama: Izveštaj švajcarskih obaveštajaca potvrđuje da su brojni događaji tokom rata u SFRJ bili izrežirani”, pozivajući se na iste “materijale Švajcarske federalne obaveštajne službe”, donosi manje-više iste tvrdnje, ovaj put sa fokusom na masakr na sarajevskoj pijaci Markale, te na logor Trnopolje:

ISTINA o izrežiranim masakrima na sarajevskoj pijaci Markale 1994. i 1995. godine, tokom rata u BiH, postepeno razgrće zapadnu medijsku propagandu ustrojenu zarad satanizacije Srba i sprovođenja ciljeva moćnih zapadnih država. U prilog tome ide i izveštaj Švajcarske obaveštajne službe, koji je objavljen u ponedeljak u "Novostima", a u kojem se navodi da su oficiri Ujedinjenih nacija zaključili da su masakr na pijaci nad sopstvenim stanovništvom počinile snage Armije BiH. Čak se objašnjava i da se takva akcija u ratnoj strategiji naziva "napad pod lažnom zastavom".
(...) U IZVEŠTAJU Švajcarske obaveštajne službe tvrdi se i da je zapadna propaganda značajno koristila i logor Trnopolje kod Prijedora za medijski rat protiv Srba. Bivši predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, za "Novosti", kaže da su Bošnjaci u svet 1992. godine poslali sliku o 25.000 muslimanskih logoraša, a prava istina je da je tamo bilo oko 670 ljudi.

Večernje novosti navode da je ove “obaveštajne podatke“ objavio “švajcarski portal” Swiss Propaganda Research, koji se pozvao na “tajni izvještaj švajcarske Federalne obaveštajne službe (FIS).”

Raskrikavanje je sa druge strane utvrdilo da se portal Swiss Propaganda Research ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na “tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“:

“Međutim, tekst „Propaganda u ratu u Jugoslaviji“ (Propaganda in the War on Yugoslavia) objavljen na ovom portalu je nepotpisan i jedan je u nizu tekstova koji šire teorije zavere. U njemu se ređa manje-više sve ono što navode i Večernje novosti - praktično se negiraju najveći ratni zločini srpske strane i predstavljaju se bez dokaza kao zapadna propaganda. Ipak, za razliku od Večernjih, ovaj portal se ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na „tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“ - piše Raskrikavanje.rs.

Kolege iz Srbije su kontaktirale švicarsku Federalnu obavještajnu službu (FIS), odakle su za  Raskrikavanje rekli kako “nemaju veze s pomenutim tvrdnjama ni švajcarskog portala ni Večernjih novosti, koje im te navode pripisuju”.

„Izveštaj FIS-a koji je spomenut u tekstu (Večernjih novosti, prim. aut) ne postoji i stoga predstavlja lažnu vest. Demantujemo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obaveštajnom izveštaju i distanciramo se od njega“, navode iz švajcarske obaveštajne službe.
Dodaju i da im je Swiss Propaganda Research „poznat po sumnjivom izveštavanju“.

Raskrikavanje.rs kontaktiralo je i portal Swiss Propaganda Research, čiji su članak Večernje novosti predstavile kao “materijal Švajcarske federalne obaveštajne službe”.

Na upit Raskrikavanja iz uredništva ovog portala  “negiraju da bilo šta tvrde, već samo prenose”, dok Večernje novosti na isti upit nisu odgovorile. 

“Swiss Propaganda Research je nezavisna medijska istraživačka grupa koja nema nikakve veze sa obaveštajnim službama. Tekst samo prezentuje tuđe stavove, poput zvaničnika UN i drugih istraživača. Svaka druga tvrdnja je laž”, navode sa ovog portala bez impresuma, ne odgovarajući na pitanje ko je autor teksta i kako dokazuju da su svi ovi događaji samo “propaganda”.
Sadržaj njihovih drugih tekstova, međutim, ukazuje na to da je reč o portalu koji bez dokaza širi teorije zavere, a jedna od omiljenih tema im je sprega obaveštajnih službi, centara moći i medija, kao i cenzura i propaganda medija pri izveštavanju o geopolitici.
Na pitanje zašto su napisali da je izvor ovih “informacija” švajcarska obaveštajna služba, iz Večernjih novosti nisu odgovorili.

Na kraju svoje analize, Raskrikavanje.rs navodi činjenice koje ne idu u prilog teorijama i tvrdnjama objavljenim na anonimnom portalu, a koje su prenesene i predstavljene kao “materijal švajcarske obaveštajne službe” u medijima u regionu:

Haške presude

“Za granatiranje Sarajeva, između ostalog i za napad na sarajevsku pijacu Markale, pred sudom u Hagu osuđeni su na doživotne kazne zatvora nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislav Galić, a na doživotni zatvor je nepravosnažno osuđen i komandant VRS Ratko Mladić.U dva granatiranja Markala 1994. i 1995. godine ubijeno preko 100 civila i ranjeno preko 200, a srpska strana se sve vrijeme „branila“ time da je napad izvela Armija BiH kako bi isprovocirala NATO bombardovanje Republike Srpske koje je potom uslijedilo.Večernje novosti su, inače, veoma nacionalistički orijentisane i nije im prvi put da negiraju ratne zločine srpske strane. Između ostalog, kako je Raskrikavanje pisalo, dali su prostora reditelju Božidaru Zečeviću da kritikuje film o zločinima nad civilnim albanskim stanovništvom, što se zapravo svelo na negiranje zločina i postojanja masovnih grobnica na teritoriji Srbije, iako za to postoji mnoštvo dokaza.”

Zbog činjenice da ne postoje nikakvi “materijali švicarske obavještajne agencije” na koje se pozivaju Večernje novosti, oba članka ovog portala ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svih gotovo 30 portala koji su prenijeli bilo koji od članaka sa Večernjih novosti, za isto su dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti

Također, svi portali, uključujući i Večernje novosti, dobijaju i ocjenu teorija zavjere, s  obzirom da neutemeljene teorije sa anonimnog portala predstavljaju kao činjenice. 

Napomena

22.01.2021: Nakon objave naše analize, portali Kurir i Espreso objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

06.04.2023: Portal Mondo.rs je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno.

05.06.2023: Portal Mondo.ba je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno.

 

(Marija Vučić, Raskrinkavanje.rs / Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.12.2019

Novosti: Probija se istina o Markalama: Izveštaj švajcarskih obaveštajaca potvrđuje da su brojni događaji tokom rata u SFRJ bili izrežirani

Raporti se oslanjaju na svedočenje ratnog telohranitelja Alije Izetbegovića

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 23.12.2019

Novosti: Al Kaida je stvorena da uništi Ruse i Srbe, prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične: Novi izveštaj švajcarskih obaveštajaca o devedesetim

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 23.12.2019

Kurir: ŠVAJCARSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRIVA: SAD u bivšoj Jugoslaviji koristile paravojne snage od kojih je nastala Al Kaida

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage u...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 23.12.2019

Mondo.rs: SAD u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida?!

Švajcarska obaveštajna služba objavila dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 23.12.2019

Nezavisne: "SAD u Jugoslaviji koristile snage od kojih je nastala Al Kaida"

BEOGRAD - Švajcarska obavještajna federalna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravo...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Avaz: Švicarska obavještajna služba otkrila: SAD u bivšoj Jugoslaviji koristile paravojne snage od kojih je nastala El-Kaida

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše države

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Bosniaks info: Švicarska obavještajna služba otkrila strašne informacije: Al-Qaida zapravo je nastala u Jugoslaviji?!

Švicarska obavještajna federalna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage u...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

B 92: Objavljen tajni dokument: Raspad Jugoslavije - SAD - Al Kaida

Beograd -- Švajcarska obaveštajna služba objavila dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

011 vodic: Švajcarci otkrivaju: SAD u bivšoj Jugoslaviji koristile snage od kojih je nastala Al Kaida

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage u...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Espreso.rs: TAJNI ŠVAJCARSKI DOKUMENT OTKRIVA ŠTA SU AMERIKANCI RADILI TOKOM RATA U BiH: Ovo menja sve!

Švajcarci, kako prenose "Novosti", ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napadom pod lažnom zastavom"

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 23.12.2019

Informer: OTKRIVEN TAJNI DOKUMENT! Amerika u operaciji "Raspad Jugoslavije" koristila paravojne snage od kojih je nastala Al Kaida! "MARKALE" SU SMEŠTENE SRBIMA!

Švajcarska obaveštajna služba objavila dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Srbija danas (.com): SPECIJALNO PRAVLJENI DA UNIŠTE SRBE I RUSE: SAD u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida

U dokumentima se navodi spisak propagandnih primera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Radio-televizija Vojvodine: SAD za razbijanje Jugoslavije koristile avganistanske paravojne snage

BEOGRAD - "Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravo...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Pravda: AL KAIDA STVORENA DA UNIŠTI SRBE I RUSE! Novi izveštaj potvrdio da su prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične!

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata. SAD su, u t...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Pravda: NA ZAPADU NEŠTO NOVO: CIA doturila Švajcarcima istine o ratu u Jugoslaviji?

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kom navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste paravojne snage uz pomo...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Alo: PARAVOJNE SNAGE PRETVORENE U AL KAIDU Švajcarska obaveštajna služba objavila tajni dokument: Za raspad Jugoslavije krive SAD

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istra...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Srbin: Švicarsko obavještajno izvješće: Al-Qaida stvorena je da uništi Ruse i Srbe

Rat u Jugoslaviji devedesetih imao je za cilj uspostavu nove ravnoteže snaga u jugoistočnoj Europi nakon završetka hladnog rata

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Srpska cafe: Švajcarski obavještajci: Prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi poslije okončanja Hladnog rata. SAD su, u...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Alternativna televizija: Švajcarski obavještajci: Trnopolje, Markale, Srebrenica - medijska propaganda

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi poslije okončanja Hladnog rata. SAD su, u...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Mondo: Švajcarski stručnjaci: Prevare sa Markalama, Trnopoljem, Račkom...

"Swiss Propaganda Research" objavio je dokument u kojem su analizirane najpoznatije propagandne prevare iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji 1990-i...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 23.12.2019

Tribunia.wordpress: Novi izveštaj švajcarskih obaveštajaca o devedesetim: Al kaida je stvorena da uništi Ruse i Srbe, prevare na Markalama i u Siriji potpuno identične

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi posle okončanja Hladnog rata.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Pozitiv media: Tajni švicarski dokument otkriva šokatne detalje – Evo šta su Amerikanci radili tokom rata u BiH – OVO mijenja sve

Švicarska Federalna obavještajna služba objavila je dokument u kojem se navodi da su SAD koristile iste paravojne snage u ratu u bivšoj Jugoslaviji da...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.0019

Pink: PROCURIO TAJNI DOKUMENT ŠVAJCARSKE SLUŽBE: "Markale" izrežirali Bošnjaci! Stojaković: Sve ovo je deo propagandne mašinerije (VIDEO)

Švajcarska obaveštajna služba objavila dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida....

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Intermagazin: ŠVAJCARCI OTKRILI: Amerika u bivšoj Jugoslaviji koristi snage od kojih je nastala Al Kaida!

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kom navodi da su Sjedinjene Američke Države u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Pobjeda: Objavljen tajni dokument: Raspad Jugoslavije - SAD - Al Kaida

Švicarska obavještajna služba objavila je dokument u kojem se navodi da su SAD koristile paravojne snage pod vodstvom Al Kaide u ratu u Jugoslaviji.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Serbian Times: ŠVAJCARCI OBJAVILI TAJNI DOKUMENT O RASPADU JUGOSLAVIJE: U ratu 90-ih SAD koristile paravojne snage – buduću Al Kaidu?

SAD su u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

Cafe: ŠVAJCARCI OTKRILI: Amerika U Bivšoj Jugoslaviji Koristi Snage Od Kojih Je Nastala Al Kaida!

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kom navodi da su Sjedinjene Američke Države u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2019

PetsZine: SAD u bivšoj Jugoslaviji koristile paravojne snage od kojih je nastala Al Kaida

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage u...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti