Švajcarski stručnjaci: Prevare sa Markalama, Trnopoljem, Račkom...

Izvor/medij: Mondo
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Švicarska obavještajna služba za Raskrikavanje.rs: “Ograđujemo se od pisanja Večernjih novosti”

"Swiss Propaganda Research" objavio je dokument u kojem su analizirane najpoznatije propagandne prevare iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina

Kako prenose "Večernje novosti", SAD su u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu.

Te snage će kasnije ponijeti ime islamističke terorističke mreže Al Kaide, a na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država, navodi se u dokumentima švjcarske službe koji su upravo dospjeli na svjetlo dana. 

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istraženi.

Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

U dokumentima se, između ostalog, podsjeća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci "Markale", za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najvjerovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Švajcarci ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napadom pod lažnom zastavom".

U dokumentima se navodi spisak propagandnih primjera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

U dokumentima se pod takvim primjerima pominju "srpski logor smrti Trnopolje", "Markale", kao i Srebrenica, za koju se navodi da je "najtužniji vrhunac rata u Bosni".

dokumentima se analiziraju i slučajevi iz rata krajem 90-ih na Kosovu, pa se u njima, između ostalog, navodi kako su finski forenzičari zaključili da su tijela u borbama ubijenih kosovskih albanaca u Račku 1999. premještena i presvučena kako bi bili predstavljeni kao civili.

Članak indeksiran 30. 12. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me